Tarihi kaledeki "gizli geçit" gizemini koruyor

Tokat'ın Turhal ilçesinde yaklaşık 5 bin yıllık kalenin aslına uygun restore edilmesi amacıyla proje hazırlanırken, eskiden "gizli geçit" olarak kullanıldığı tahmin edilen mağarada temizlik çalışması yapılıyor.   Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, tar

Tarihi kaledeki "gizli geçit" gizemini koruyor
Tokat'ın Turhal ilçesinde yaklaşık 5 bin yıllık kalenin aslına uygun restore edilmesi amacıyla proje hazırlanırken, eskiden "gizli geçit" olarak kullanıldığı tahmin edilen mağarada temizlik çalışması yapılıyor.
 
Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, tarihi kalenin onarımı için çok güzel bir proje hazırlandığını belirterek, restorasyon çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Turhal Belediyesi ortaklığında gerçekleştirileceğini söyledi.
 
Bakanlıktan gelen görevlilerin kalede gerekli çalışmayı yaptığını belirten Bekler, şu anda sadece 2 burcun olduğunu ancak 1890'lı yıllarda kalenin tamamının herkes tarafından görülecek şekilde var olduğuna dair ellerinde kayıtların bulunduğuna işaret etti.
 
Kalenin çevresindeki evlerin surların taşlarının kullanılarak yapıldığına dair rivayetler olduğunu anlatan Bekler, "Kaleyi neden önemsiyorum, her şehrin ortasında uzaklardan fark edilen ve şehre tarihi bir görüntü katan bir kalesi vardır. Bundan dolayı da biz kalemizin üzerindeki o yıkılan surların ve burçların yeniden tamir edilmesini, eski haline döndürülmesini ve turistlerimizin de orayı ziyaret edebilecek şekilde güzel bir donanıma sahip olmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
Kalenin restorasyonunun ilçe için önemini vurgulayan Bekler, onarım çalışmalarında Horasan harcı kullanılacağını belirterek, proje kapsamında kale surlarının da eski haline uygun yeniden yapılacağını söyledi. 
 
Burçların yeniden dikilerek bölgede dinlenme tesisi de kuracaklarını aktaran Bekler, ayrıca Yeşilırmak kenarından kaleye kadar taş yolların da restore edileceğini anlattı.
 
Çevre düzenlemesi sonrasında kalenin ışıklandırılacağını kaydeden Bekler, "Kalemizin projesi, Kültür Bakanlığından geçer ki geçeceğini umuyoruz, 2016 yılı programına alındı" dedi.
 
KALEDEKİ MAĞARA
 
Bekler, kalenin iç kısmında zindan kapıları ve bir mağaranın olduğunu, şu anda yaklaşık 390 basamaklı olduğu düşünülen mağaranın basamaklarının bir bölümünün temizlendiğini, çalışmaların sürdüğünü söyledi.
 
Mağaranın ayrı bir önemi olduğuna dikkati çeken Bekler, "İç kısmında zindan olduğunu biliyoruz. Yine içerisinde su depoladıkları sarkıtların bulunduğunu da biliyoruz. Tabii mağaramız da temizlenecek bu zaman içerisinde, mağara temizlendikten sonra bu mağaranın ırmak kenarına kadar indiği, oradan su alındığı söyleniyor" dedi.
 
Tarihi kalenin savunma amaçlı yapıldığına işaret eden Bekler, şunları söyledi:
 
"Kalemiz savunma amaçlı bir kale, sadece askerlerin hayatını devam ettirmiş olduğu bir kale. Saldırılara maruz kalıp çember altına alındıklarında da zeminden bir mağarayla mutlaka suya ulaşacakları bir yolları vardır. İşte 380-390 basamak aşağıya inen bu meşhur mağaramızın da bir ırmak kenarına ya da bir doğal su birikintisinin bulunduğu yere açılmış olduğunu düşünüyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler