"Tarla Faresi Avcıları" Geliyor
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kayalıoğlu Kasabası’nda çiftçilere tarla faresi ile mücadele yöntemleri konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildi.Özellikle yaz aylarında çiftçilerin başına dert olan tarla fareleri ile mücadele teknik
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kayalıoğlu Kasabası’nda çiftçilere tarla faresi ile mücadele yöntemleri konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildi.
Özellikle yaz aylarında çiftçilerin başına dert olan tarla fareleri ile mücadele tekniklerinin öğretildiği eğitim ve tatbikat çalışmasına, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akhisar İlçe Müdürlüğü’nde görev yapan mühendisler Haydar Özen, Beysim Güneş, Atalay Biçer, Kamil Ağartıcı, Nazlı Funda Edremit ve Ebubekir Ören ile Kayalıoğlu kasabasından çiftçiler katıldı.
Son yıllarda popülasyonu hızla artan tarla fareleri ile mücadelede başarı yüzdesinin arttırılması için bireysel mücadele yöntemlerinden vazgeçildiğini, köy genelinde toplu mücadeleye geçildiğini kaydeden uzmanlar, bu kemirgenlerin toprak altında açtıkları galerilerde yaşamlarını sürdürdüklerini söylediler. Her galerinin 4-12 girişinin olduğu, her batında 5-6 yavru olmak üzere yılda 4-6 kez doğum yaptığına dikkat çekildi. Hızla çoğalan farelerin ortalama 3-4 yıl yaşadığı da belirtildi.
Tarla farelerinin sadece beslenme deliğine atılan zehirli yemi yedikleri, diğer deliklerdeki zehirli yemi yemedikleri vurgulanırken, yanlış yere atılan yemlerin başka canlıların ölümüne sebep olduğunun altı çizildi.
Kasabanın kahvehanesinde verilen teorik eğitimin ardından, araziye çıkılarak tarlada uygulama da yapıldı. Eğitime katılan çiftçiler uzmanların anlattıklarını ilgiyle dinledi.