Taşeron işçiler bayram yapıyor
AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından AK Parti Grup Toplantısında müjdesi verilen kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. AK Parti hükümetinin 1 Kasım Seçimleri
Yayınlanma:
AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından AK Parti Grup Toplantısında müjdesi verilen kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. AK Parti hükümetinin 1 Kasım Seçimleri’nde söz verdiği tüm vaatleri bir bir yerine getirdiğine dikkat çeken Milletvekili Köseoğlu, taşeron işçileri de kutladı.
Milletvekili Köseoğlu, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun Parti Grup toplantısında yaptığı açıklamayla 1 Kasım 2015 tarihinden önce kamuda çalışan tüm taşeron işçilere kadro müjdesi verdiğini hatırlattı.
Köseoğlu, “Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulunmuştur. Başbakanımız, kamuda çalışan taşeron işçilere müjdeler vererek, asıl ve yardımcı personel ayrımı gözetmeksizin tüm kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacağının müjdesini verdi. Yani, kamuda çalışıp ister asıl iş olsun, ister yardımcı iş olsun dışarıda tek bir taşeron işçisi kalmayacak şekilde herkes kadroya geçirilecek. Ayrıca bu kamuda çalışın işçiler, aynı yerde çalışmaya da devam edecekler” dedi.
Köseoğlu, Başbakan Davutoğlu’nun öncelikle yaklaşık 150-200 bin kişiyi ilgilendiren ve kamuda asıl iş olarak nitelendiren taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili bir beklentinin olduğuna dikkat çekerek, “Herkes Başbakanımızdan, 150 -200 bin işçiyi ilgilendiren bir açıklama bekliyordu. Fakat Başbakanımız, daha geniş kapsamlı bir açıklama yaptı. Bundan sonra nasıl kadroya alınacaklar, nasıl bordrolama işlemi yapılacak, bunların hepsi bir süreç, hepsini takip edeceğiz. Bütün bunlar yasal düzenlemelerle belirlenecek. Bu müjde yaklaşık 700 bin kişiyi yakından ilgilendiriyor. Ben de, kamuda çalışan tüm taşeron işçilere hayırlı olsun dileklerimi iletmek istiyorum” diye konuştu.
1 KASIM 2015'TEN ÖNCE İŞE GİRENLER YARARLANACAK
Köseoğlu’nun verdiği bilgiye göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar kapsama girecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek.
Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel; Sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak.
Kapsama dahil personelin 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışmaya devam ediyor olması gerekecek. Bu kişiler, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.
Kamuda tam zamanlı hizmet veren taşeron işçi, düzenlemeden yararlanacak, kısmi zamanlı çalışanlar ise bu haktan faydalanamayacak.
SINAV YAPILACAK
Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak. 3, 6 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan personel kanun kapsamına girmeyecek.
Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek.
Taşeron işçiler atanmaları halinde geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak.
Belediye ve il özel idarelerinde kapsama dahil olacak taşeron personel, bu kurumların şirketlerinde istihdam edilecek.
MEVCUT AYLIKLAR ÜZERİNDEN MAAŞ VERİLECEK
Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunacak. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek, devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak. Kamu kurumları daha sonra kaç kişiyi istihdam etmek istiyorsa ilgisine göre Maliye ya da İçişleri Bakanlığına bildirecek.
Kamuda istihdam edilecek taşeron personelle "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda 3'er yıllık sözleşme yapılacak. Sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenilenecek.
Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak.
Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar.
Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.