Trabzon Ankara'dan daha ünlü

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Ertuğrul Fırkateyni için Türkiye ve Japonya'nın ortak bir film projesi olduğunu ve gelecek yıl sonbahar ayında bitmesi beklenen filmde, Türk ve Japon sinemasından ünlü isimlerin rol alacağını bildirdi.Çeşitli z

Trabzon Ankara'dan daha ünlü

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Ertuğrul Fırkateyni için Türkiye ve Japonya'nın ortak bir film projesi olduğunu ve gelecek yıl sonbahar ayında bitmesi beklenen filmde, Türk ve Japon sinemasından ünlü isimlerin rol alacağını bildirdi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Trabzon'a gelen Büyükelçi Yokoi, Vali Abdil Celil Öz'ü makamında ziyaret etti. Yokoi, burada yaptığı konuşmada, Trabzon'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Trabzon'un tarihi açıdan önemli bir şehir olduğunu belirten Yokoi, "Ülkelerimiz arasında bir yıl içinde üst düzeyde önemli ziyaretler yapıldı. Bir yıl içerisinde çok sayıda misafirler gidiş geliş yaptı. Trabzon şehri aslında Japonya'da Ankara'dan daha ünlü ve daha çok biliniyor. Çünkü Trabzon tarihi İpekyolu'nun noktasında ve Karadeniz’in önemli bir şehri olarak biliniyor" dedi.

Yokoi, Japonya hükümetinin Trabzon şehrini çok önemsediğini ifade ederek, "İstanbul, Pamukkale ve Kapadokya gibi yerlere gelen Japon turistlerin Karadeniz’e ve Trabzon’a gelmesini istiyoruz. Aynı şekilde Karadenizlilerin de Japonya'yı ziyaret etmesini bekliyoruz" dedi.

Ertuğrul Fırkateyni için iki ülkenin ortak bir film projesi olduğunu dile getiren Yokoi, gelecek yıl sonbahar ayında bitmesi beklenen filmde Türk ve Japon sinemasından ünlü isimlerin rol alacağını da vurguladı.

TARİHTEN GELEN BAĞIN ARTARAK DEVAM ETMESİ EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ

Vali Öz de Türkiye ve Japonya ilişkilerinin hem siyasi hem de ekonomik açıdan oldukça eskilere dayandığını işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Bu ilişkiler özellikle son yıllarda hızla artmakta. Bizim açımızdan duygusallığı olan Ertuğrul Fırkateyni olayı başta olmak üzere, 19. yüzyılla başlayan ve daha öncesine dayanan bu ilişkiler Cumhuriyet'in kurulmasıyla tekrar büyükelçilikler seviyesinde devam etmektedir. Son yıllarda stratejik ortaklık belgesine çıkan ikili ilişkiler, yapılan karşılıklı ziyaretler ve uluslararası diyaloglarla daha da gelişmektedir."

Türkiye ile Japonya ticaret hacminin daha çok ithalatta yaklaşık 4 milyar dolar seviyesinde olduğunu anlatan Öz, "Bu seviye iki ülke açısından daha ileri boyutlarda olması gereken bir seviyedir. Ekonomik ilişkilerin ötesinde Türk ve Japon işbirliği pek çok önemli altyapı, teknoloji, haberleşme ve enerji projesinde görülmektedir. Bu alandaki pek çok projede Japon firmaları var ve Türk ile Japon işbirliği şeklinde devam etmekte olup yeni projeler de hayata geçirilmektedir"  diye konuştu.

Öz, tarihi İpekyolu açısından bakıldığı zaman Japonya ile Türkiye arasındaki  tarihten gelen bağın artarak devam etmesinin en büyük beklentileri olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Vali Öz, ziyaret anısına Trabzon'un yöresel ürünü telkari işlemeli fincan takımı hediye ederken, Büyükelçi Yokoi de Japonya'ya özgü hediyelerini Vali Öz'e takdim etti.

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ'NİN BATMASI

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid tarafından iade-i ziyaret ve dönemin Japon imparatoruna hediye götürmek amacıyla adaya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül 1890 tarihinde dönüş yolundayken Kuşimoto'nun Oşima adası açıklarındaki kayalıklara çarparak batmıştı. Yalnızca 69 denizcinin sağ kurtulduğu kazada, Amiral Osman Bey'in de aralarında bulunduğu 580'den fazla denizci hayatını kaybetmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler