Trabzon' Kongre Merkezi geliyor
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan M.Suat Hacısalihoğlu Trabzon Kongre Merkezi’nin hayata geçtiğini belirterek bu yatarım ile beraber aynı zamanda Kongre ve Tanıtım Ofisi’nin de kurulacağını söyledi. Hacısalihoğlu turizm ve kümelenme konularında yaptı
Yayınlanma:
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan M.Suat Hacısalihoğlu Trabzon Kongre Merkezi’nin hayata geçtiğini belirterek bu yatarım ile beraber aynı zamanda Kongre ve Tanıtım Ofisi’nin de kurulacağını söyledi. Hacısalihoğlu turizm ve kümelenme konularında yaptığı açıklamaların ardından Trabzon ekonomisine yönelik rakamları paylaştı.
MECLİS TAZİYELER İLE AÇILDI
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısı tamamlandı. M. Şadan Eren yeterli çoğunluğun sağlandığını belirterek meclisi açtı. Ardından meclis üyelerinin yakanlarının vefatı nedeniyle taziyelerini dile getirdi. Her zaman dile getirmenin daha zor olduğu şehitlere bir kez daha Allahtan rahmet ve yakınlarına ve ülkemize başsağlığı dileklerini yineledi. Meclis faaliyet filminin izlenmesinin ardından aylık konuşmasını yapmak üzere kürsüye Başkan M. Suat Hacısalihoğlu’nu davet etti.
Hacısalihoğlu da meclis yakınlarını kaybedenlere taziye mesajının ardından geçtiğimiz yıl vefat eden Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy’u ölüm yıldönümü nedeniyle bir daha andıklarını aktardı. Yakın zamanda vefat eden Trabzonlu iş adamı İbrahim Cevahir’e de Allahtan rahmet dileyen Hacısalihoğlu, özellikle bölgemizin tanınmasında önemli bir iş adamanı kaybetmenin üzüntüsü içinde olduklarını dile getirdi.
TRABZON KONGRE MERKEZİ HAYATA GEÇİYOR
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Kongre Komplesinin hayata geçirilmesinde sona geldiklerini belirtti. Yapılan çalışmalar sonucunda yurtdışından bir firma ile ön protokolün imzalanmış olduğunu ifade ederek 70 bin metre kare inşaat alanına sahip projenin içerisinde 3 bin 500 kişilik kongre merkezi, 6 bin metre kare fuar alanı ve 250 odayı aşkın yatak kapasitesi bulunduğunu kaydetti. Bu projeye bir bina veya otel olarak bakmamak gerektiğine işaret eden Hacısalihoğlu, “ Basit bir olay değil. Kongre Merkezinin asıl amacı ilimizdeki otellerin dolu olmasını sağlayacak bir çalışmadır. Sürekli kongrelerin yapılması ile ortalama ilimizde 2000 yatak kış mevsimlerinde doluluk sağlanacak. Bölgemize ve şehrimize daha fazla katkı sağlayacak. ”dedi.
KONGRE VE TANITIM OFİSİ KURULACAK
Kongrelerin yapılması için de Türkiye’den ve dünyadaki benzer yapıların kurulacağını ifade eden Başkan Hacısalihoğlu bu amaçla Kongre ve Tanıtım Ofisinin Kurulacağını söyledi. “ Burası uluslararası kongrelerin organize edileceği bir merkez olacaktır. Kongre Merkezi Kompleksi şehrimiz adına önemli bir adım ve proje şu anda meclis üyelerimizin dönemine rastlamıştır.” şeklinde konuştu.
30 MİLYON EKO TURİST HEDEFLENMELİ
Turizm konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Hacısalihoğlu bölgemizde doğa, kırsal, dağ ve eko turizm konusunda yoğunluğun sürekli arttığını bildirdi. Yapılan hesaplamalara göre bölgeye bu amaçla yılda 500 bin turistin geldiği fakat bu rakamın yetersiz olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu orta vadede 3 milyon bu alandaki turizm için hedeflendiğini kaydetti.
Bölgede daha fazla bu doğa, kırsal, dağ ve eko turizm destinasyonu üretilmesi gerektiğini dile getiren Hacısalihoğlu Trabzon merkezli bu destinasyonların komşu illere de yayılarak, bir hafta ile on gün aralığında turistlerin bölgede misafir edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Dağ turizmi konusunda Tonya Kalınçam ve Düzköy Şahinkaya belgelerinde Avusturyalı uzmanlar tarafından yapılan incelmelerin ardından mastır planların çıkarılmakta olduğunu kaydederek bölgemize gelen turistlerin kalış süreleri uzatmaya yönelik adımların atıldığını anımsattı.
Trabzon’da tarih turizmi için potansiyel oluşturan bin 800 kayıtlı eser bulunduğunu dile getiren Hacısalihoğlu 200 yılında UNESCO yedek listesine alınan Sümela’nın asıl listeye alınması için girişimlerin sürdüğünü anımsattı. Ayrıca, Ontahisar sur içi bölgesinin de bu kapsamda yedek listeye alınması girişimlerine adım atılacağını aktardı. Bu çalışmaların asıl hedefinin batılı turistlerin bölgeye ilgisini artırmak olarak değerlendirdi.
Hacısalihoğlu, Sümela Manastırı’nın üzerindeki dağda bulunan riskli taşların temizlenmesi için bir yıl süre ile kapatıldığını anımsatarak bu süre zarfında aynı zamanda Sümela Manastırı içerisinde bulanan bazı kapalı bölümlerinde ziyarete açılabilmesi için çalışmalara devam edilmesi gerektiğini söyledi. Kızlar Manastırı’nın tamamlanmakta olduğunu, Vazelon Manastırının da turizmi kazandırılması için adımların atıldığını dile getirdi.
Kurvaziyer turizmi çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Hacısalihoğlu Trabzon’un oluşturduğu platforma son olarak Bulgaristan’ın katıldığını ifade etti. Hacısalihoğlu, Ege’de ki sorunların aşılması ile Karadeniz’e daha fazla kurvaziyer gemi geleceğini, aynı zamanda geçiş ücretlerindeki indirim taleplerinin sağlanması ile Karadeniz’e giren gemi ve turist sayısının daha da artacağını kaydetti. Bir diğer hedefin ise 7 ülke 7 kültür sloganı ile Karadeniz ülkeleri arasında kurvaziyer turizmini geliştirmek olduğunu ifade etti.
Uluslararası bir sanat festivalinin Trabzon’da yapılmasının bölge turizmine katkıları olacağını söyleyen Hacısalihoğlu bölgede yürütülen kış turizmi ve kayak projeleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Hazırlanan Uzungöl’dan Ovit’e Kış Turizmi ve Kayak Projesinin Mastır planının güncellendiğini ve yenilendiğini, yatırımcı firmalar ile görüşüldüğünü, bir taraftan da kamu ekseninde yapılabilecek projelerin de görüşüldüğünü vurguladı. Hacısalihoğlu, “ Bu proje özellikle kış aylarında Uzungöl ve çevresindeki otellerin doluluk oranlarının artmasını sağlayacak.” dedi.
Sağlık turizmi konusunda yapılan çalışmalarda somut adımların atılması gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu Kongre Merkezi Kompleksinde yatırımcı firmanın kuracağı bir ünite ile özellikle estetik ve dış sağlığı konularında uluslararası alana hizmet planlandığını belirtti.
Turizm konusunda yaptığı açıklamaların sonucunda Hacısalihoğlu, “ Bütün bu çalışmalar şehrin tüccarı, sanayicisi ve esnafı kazanacaktır. Bütün bu konulara bu anlamda bakmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.
TRABZON KÜMELENME PROJELERİ İLE GELİŞİYOR
Trabzon’un kümelenme projeleri olan Bakanlığın URGE kapsamındaki çalışmalarda önemli başarılar elde edildiğini açıklayan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Çamburnu tersanesinde yatırım aşamasına geldiklerini aktardı. 2009-2011 yılları arasında uygulanan Süt kümelenmesi konusunda ise gelinen aşamanın Peynir Altı Suyu Tozu Projesinin bu ayın 20 sinde ihalesinin yapılacağını anımsattı. Kuyumculuk sektörünün dışa açılması için yapılan çalışmaların da yine Kümelenme kapsamında yürütüldüğünü bu konuda önümüzdeki süreçte üretim ve teknolojik yatırımların hayata geçirileceğini bildirdi. Mobilye sektöründe 2009 ve 2010 döneminde yapılan kümelenme projesine marangozlar ve mobilyacıların katıldığını, altyapıya yatırım yapılmaması sonucunda projenin ortada kalmış olduğunu aktardı. Su ürünleri sektörü ile geçmişte Norveç ziyareti gerçekleştirildiğini önümüzdeki günlerde bu sektörün Hollanda ve Fas ülkelerine program düzenleyeceğini aktardı.
TRABZON’DA 4 YENİ KÜMELENME PROJESİ
Hacısalihoğlu kümelenme konusundaki açıklamalarına şöyle devam etti. “ Bakanlık ile işbirliğinde yürüttüğümüz kümelenme çalışmalarında yüzde 75 bakanlık yüzde 25 odamız katkı koyuyor. Önümüzdeki dönemde mühendislik, İş ve İnşaat makineleri, medikal ve yenilenebilir enerji konularında kümelenme çalışmalarına devam edilecek. “dedi.
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu daha sonra Trabzon’un ekonomik verilerine yönelik olarak yaptığı istatistiki bilgilendirmelerin ardından konuşmasını tamamladı.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.