Trabzon'da Bakır Ürünleri artık sadece vitrinlerde
Bakırcılık mesleği hediyelik eşya ürünleri sayesinde ayakta duruyor. Eskiden mutfakların vazgeçilmezlerinden olan bakır eşyalar günümüzde pek rağbet görmezken, vitrinlerde hediyelik olarak satılıyor. Trabzon’da 5 yıl öncesine kadar bakırcı dükkanı sayı
Yayınlanma:
Bakırcılık mesleği hediyelik eşya ürünleri sayesinde ayakta duruyor.
Eskiden mutfakların vazgeçilmezlerinden olan bakır eşyalar günümüzde pek rağbet görmezken, vitrinlerde hediyelik olarak satılıyor.
Trabzon’da 5 yıl öncesine kadar bakırcı dükkanı sayısının bir elin parmağını geçmeyecek şekilde azaldığı gözlenirken, hediyeliğin revaçta olması münasebetiyle dükkan sayısı bugünlerde 20’yi aştı.
Trabzon’da yaklaşık 40 yıldır bakırcılık sanatıyla uğraşan 56 yaşındaki Ali Çavuş, yeni neslin çeyizinde bakır eşyayı pek düşünmediğini belirtirken, kaybolmaya yüz tutmuş bakırcılığın, hediyelik eşyayla birlikte tekrar atağa kalktığını söylüyor.
Bakır eşyanın hediyelik talebiyle birlikte imalatının da artığına dikkat çeken Çavuş, “Günümüzde bakır eşyalar, gençlerin çeyizlerinde yok denecek kadar az tercih ediliyor. Durum böyle olunca bakırcı dükkanı sayısı azaldı. Günümüzde bakır eşyalar mutfaklarda pek fazla tercih edilmediğinden bakırı iyi bilenlerin vazgeçmediğini görüyoruz. Özellikle pilav tenceresi, yoğurt bakracı, güveç, süt savma tası, maşrapa gibi bakır eşyaları tercih ediliyor. Eskiden köylerimizde sıkça kullanılan bakır yal kazanları hayvancılığın azalmasıyla birlikte kayboldu. Yal kazanlarının artık sadece yaylalarda kullanıldığını söyleyebiliriz. Durum böyle olunca bakır artık hediyelik eşyalar arasında yerini almaya başladı. Hediyeliğe artan taleple birlikte de imalat sayısı da arttı. 5-10 sene öncesine kadar 3-5 olan dükkan sayısının artık 20’nin üzerine çıktığını görmekteyiz” dedi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.