Trabzon'da kaç inşaat işçisi öldü?

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, 7 Eylül itibariyle 2014 yılında en az 272 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. Raporda, inşaatlarda çalışan ve yaşamını yitiren 272 işçinin tamamına yakınının taşeron olarak çalışıldığı tespit edildi.TRAB

Trabzon'da kaç inşaat işçisi öldü?

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, 7 Eylül itibariyle 2014 yılında en az 272 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. Raporda, inşaatlarda çalışan ve yaşamını yitiren 272 işçinin tamamına yakınının taşeron olarak çalışıldığı tespit edildi.

TRABZON'DA KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ?

Açıklanan rapora göre Trabzon'da 2014 yılında 1 Ocak - 7 Eylül itibari ile 5 inşaat işçisinin hayatını kaybettiği açıklandı. Trabzon ile birlikte 5 işçinin hayatını kaybettiği diğer iller ise Aydın, Edirne Hatay, Tekirdağ olarak sıralandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, basın ve meslek örgütlerinden derlediği veriler ışığında hazırladığı raporunu açıkladı. Açıklamada, Torun Tower, 3.Köprü, Hes'ler, kentsel dönüşüm ve ışıltılı binaların işçi ölümleri üzerinden yükseldiği belirtildi. Açıklamada, "Erdoğan'ın imam hatipten arkadaşı olan ve yıldızı AKP Hükümeti döneminde parlayan bir patron Aziz Torun, Torun Tower inşaatı için 24 saat çalışma izni çıkaran Devlet, "bu yoğunluğun içerisinde baktığınız zaman bir anlamda da kazanın olmaması büyük bir şans diyesim geliyor' diyen bir Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve her iş cinayetini "fıtrat/kader' olarak açıklayan bir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Tam da bu durum inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerini özetliyor. Tabi Cumartesi günü yaşanan işçi katliamı bir bütün olarak inşaat işkolunda yaşananların bir parçası" denildi.

Raporda, her ay onlarca işçinin inşaatlarda yaşamını yitirdiği vurgulanarak, işçi ölümleri aylara göre dağılımı şu şekilde yapıldı:

"Ocak'ta 26 işçi, Şubat'ta 35 işçi, Mart'ta 29 işçi, Nisan'da 27 işçi, Mayıs'ta 32 işçi, Haziran'da 40 işçi, Temmuz'da 26 işçi, Ağustos'ta 40 işçi,Eylül'ün ilk haftasında 17 inşaat işçisi can verdi."

"DÜŞME NEDENİYLE 155 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ"

İnşaatlarda iş kazalarının en sık görülen nedeni yüksekten düşme olduğu bildirilen raporda, düşme nedeniyle 155; göçük, ezilme nedeniyle 50; elektrik çarpması nedeniyle 17; diğer nedenlerden dolayı (kalp krizi vb.) 15; trafik, servis kazası nedeniyle 13; patlama, yanma nedeniyle 10; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 7; zehirlenme, boğulma nedeniyle ise 5 inşaat işçisinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

"İNŞAAT İŞKOLUNDA 5 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ"

İnşaat işkolunda 5 çocuk işçinin yaşamını yitirdiği bildirilen raporda, "15 yaşındaki Barış Ergin, Adana Ceyhan'da 5 katlı binanın 3'üncü katında sıva yaparken dengesini kaybederek aşağıya düştü. 16 yaşındaki Yılmaz İdareci, Ankara Eryaman'da inşaatın 8'inci katından düştü. Yılmaz'ın babası sara hastasıydı. Liseyi bıraktı ve Sivas'ta üniversitedeki ablasını okutmak için çalışıyordu. 16 yaşındaki Ali Fırat Belder, Şanlıurfa'da inşaatın 9'uncu katından düştü. 16 yaşındaki Suriyeli Abdul Hakim, Adana Çukurova'da sigortasız günlük 30 TL'ye çalışıyordu. Yüksekten düştü.17 yaşındaki Emre Aksüt, Karaman OSB'de bulunan bir bisküvi fabrikasının inşaatında çalışırken yüksekten düştü" denildi.

"EMEKLİ/EMEKLİLİK ÇAĞINDA ÇALIŞAN 52 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ"

İnşaat işkolunda emekli/emeklilik çağında çalışan 52 işçinin hayatını kaybettiği tespit edilen raporda, "Bu durum inşaatlarda birçok işçinin sigortasının yatırılmadığı ve emekli olamadığının; herhangi bir işten emekli olanların geçinemeyip inşaatlarda çalıştığının ya da kademeli geçişten dolayı emekli olup maaş alamayan işçilerin inşaat işkolunda emek verdiğinin bire göstergesidir de" ifadeleri kullanıldı. Raporda ayrıca, inşaat işkolunda 9 göçmen işçinin de can verdiği bildirildi.

Büyük şirketler ve TOKİ'nin yaptığı 3.Köprü, bağlı otoyol projeleri, rezidanslar gibi projelerde 54 inşaat işçinin can verdiği kaydedilen raporda, "Kentsel dönüşüm nedeniyle 5 katlıdan 15 katlıya kadar yapılan apartmanlardan binaların tadilat işlerine kadar küçük ve orta düzeyde müteahhitlerin işlerinde çalışan 166 inşaat işçisi can verdi. Devlet, belediye ve üniversite binalarının inşaatında çalışan 24 işçi can verdi. Karayollarında çalışan 12 yol işçisi can verdi.HES ve Termik santral inşaatlarında çalışan 16 işçi can verdi.İnşaatlarda çalışan ve yaşamını yitiren 272 işçinin tamamına yakını taşeron olarak çalışıyordu" denildi.

"İŞÇİ ÖLÜMLERİ EN ÇOK İSTANBUL, ANKARA, ADANA'DA YAŞANDI"

İşçi ölümlerinin en çok İstanbul, Ankara, Adana, Bursa, Kocaeli, İzmir, Kayseri ve Ordu'da yaşandığına dikkat çekilen raporda, "54 ölüm İstanbul'da; 11 ölüm Ankara'da; 9'ar ölüm Adana, Bursa ve Kocaeli'nde; 8'er ölüm İzmir ve Kayseri'de; 7 ölüm Ordu'da; 6'şar ölüm Antalya, Isparta, Konya ve Manisa'da; 5'er ölüm Aydın, Edirne, Hatay, Tekirdağ ve Trabzon'da; 4'er ölüm Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Karaman, Kastamonu ve Mersin'de; 3'er ölüm Adıyaman, Batman, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Malatya, Mardin, Sakarya, Samsun, Tokat ve Afganistan'da; 2'şer ölüm Bingöl, Düzce, Erzurum, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Muğla, Osmaniye, Rize, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Irak ve Özbekistan'da; 1'er ölüm ise Aksaray, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Giresun, Iğdır, Kars, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Yozgat ve Zonguldak'ta yaşandı" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler