Trabzonlu Kurt'un acı ölümü

Bodrum'un Göltürkbükü Beldesi'nde pazartesi günü 16.30'da çalıştığı lüks motoryatın çapasına ve tonozuna bakmak için tüp ve belindeki ağırlıklarla denize dalan Trabzonlu Hüseyin Kurt'un cesedi 200 metre ötede bulundu. Arama kurtarma çalışmalarını yürüten

Trabzonlu Kurt'un acı ölümü

Bodrum'un Göltürkbükü Beldesi'nde pazartesi günü 16.30'da çalıştığı lüks motoryatın çapasına ve tonozuna bakmak için tüp ve belindeki ağırlıklarla denize dalan Trabzonlu Hüseyin Kurt'un cesedi 200 metre ötede bulundu.

Arama kurtarma çalışmalarını yürüten Bodrum Deniz Kurtarma Ekibi Üyesi uzman dalgıç Erman Akarsu, 28 yaşındaki Kurt'un boğulmasına bir dizi ihmalin neden olduğunu savundu. Kurt'un bulunduğu sırada tüpünün vücudundan ayrı olduğunu, ayağında palet ve dalış kıyafeti bulunmadığını ve belinde de ağırlık olduğunu aktaran Akarsu, "Kıyafetinden anlaşılacağı üzere çapada veya tonozda küçük bir sorunu halletmek için 'kısa sürede işi bitirir çıkarım' diye düşünmüş. Derinlik az olduğu için de palet dahi almamış. Ancak iş uzun sürüp hava bitince tüpü çıkarmaya çalışırken paniklemiş, soğukkanlılığını kaybederek hızlı hareket etmeye çalışması ve paniklemesi sonucu havasız kalmış. Belindeki kurşunları da çıkaramayınca çırpındıkça dibe gitmiş. Palet olmayınca da su yüzüne çıkamadan boğulmuş. Genç denizci tedbirsizliğin, ihmalin kurbanı oldu" dedi.

"Bu göbekle nasıl mayo giyerim?" diye düşünme. Tıkla!

Kurallara uyulmalı

Son yıllarda Ege ve Akdeniz bölgesinde 300'e yakın dalış okulunun eğitim verdiğini, turlar düzenlendiğini ve yılda 500 bin kişiye yakın kişinin dalış yaptığını belirten Bodrum Cankurtarma ve Su Sporları Derneği Başkanı Arif Yılmaz ise, "Bu kadar yoğun dalış yapılan bölgede ölüm ve kaza oranı neredeyse milyonda bir oranında. Yani yok denilecek kadar az. Nedeni ise dalış yapanların ve yaptıranların kurallara uymaları. Dalış kurallarına uyulduğunda mavi cennetin tehlikesi yok denilecek kadar az. Dalış kurallarına uyulması ve gerekli tedbirlerin alınması durumunda denizdeki tehlikeler karadan da az. Ancak su altında ihmal hata affetmiyor. Aksi takdirde mavi cennet kabus oluyor. En iyi dalıcı sudan mutlu ve sağlıklı çıkan dalıcıdır" diye konuştu.

DİKKAT EDİN

Bodrum Cankurtarma ve Su Sporları Derneği Başkanı Arif Yılmaz, özellikle doğal yaşam ortamı olmayan sualtında karşılaşabilecek tehlikelerden ancak iyi bir eğitim ve kurallara uyularak korunulabileceğini ve bu nedenle dalıcıların yalnız dalmaktansa, grup olarak ya da en az bir body ile dalması gerektiğini belirtti. Kurallar şöyle sıralandı:

Dalmak için fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olun. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız asla dalış yapmayın.

Dalış yeri hakkında iyi bir bilgiye sahip olun ya da yöreyi tanıyanlardan bilgi alın.

Aldığınız dalış eğitimi ve deneyiminize uygun dalış aktivitelerine katılın.

Düzenli bakım yapılan ve tam çalışan ekipman kullanın.

Dalış amirinin direktiflerini dinleyin ve uyarılarına karşı saygılı olun.

Dalışlarınızı dalış arkadaşınızla birlikte planlayın ve dalışlarınızı kaydedin.

Dalış planınızı uygulayın ve dalış tablolarını iyi kullanın.

Doğru çıkış hızını kullanın (10m/dk).

Doğru yüzerlik sağlayın.

Düzenli nefes alma şekli sağlayın.

Dalıştan önce hiperventilasyona neden olacak fazla egzersizden kaçının.

Çıkış noktanıza rezerv hava kullanmadan ulaşabilmek için dalışınızı planlayın.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler