Umre'de patlama yaşanıyor

7 yıl öncesine göre bugün 10 kat daha fazla insanı umreye gönderen Türkiye'de kutsal topraklara gidenlerin sayısı 140 bini geçti. Bu yıl rakamın 200 binlere yaklaşması bekleniyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre, 2005'ten önce

Umre'de patlama yaşanıyor
7 yıl öncesine göre bugün 10 kat daha fazla insanı umreye gönderen Türkiye'de kutsal topraklara gidenlerin sayısı 140 bini geçti. Bu yıl rakamın 200 binlere yaklaşması bekleniyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre, 2005'ten önce ancak 20-30 bin civarında olan umre talebi, bugün 150 binlere yaklaşmış durumda. Bunun sebebi ise; istikrarlı siyasi ve iktisadi yapı sonucu halkın gelir seviyesinin yükselmesi ve maneviyata yöneliş. Ayrıca seyahat acentelerinin memur ve emeklilere yönelik kredi kartına 12 taksit uygulaması da umreyi cazip hale getiriyor. Türkiye'den kulluk vazifesini yerine getirmek için kutsal topraklara yönelen insanların yaş seviyesi ile ilgili de sevindirici bir değişiklik dikkat çekiyor. 10 sene öncesine kadar yaşı ilerlemiş insanımızın ilgi gösterdiği umre ve hac farizasına artık genç kesimden de büyük ilgi var.

Umre ziyareti nasıl yapılır?

Umreci genellikle uçakla Cidde'ye gider. Mikat'tan ihramsız geçemeyeceğinden uçakta, hatta memleketinde ihrama girebilir. İhramın sebebi temizlik, sağlıktır, itaat ve en önemlisi İlahi emir olmasıdır. Beyaz renkte ve dikişsiz olmalıdır. Başın açık ve ayakların çıplak olması da bu sebepledir. Yüz binlerce insanın saç sakal, elbise, ayakkabı çeşitliliği içinde dünyanın dört bir tarafından doğrudan buraya gelmesi halinde çıkacak hastalıklar bu suretle engellenir. Eşitlik ve kardeşliğe, ölüye benzemeye, dayanılmaz sıcağa karşı önleme de dikkat edilmektedir. İhrama girmekle mümin ihram yasaklarını kabul etmiştir (cinsellik, kavga, küfür ve vücuttan kıl koparmak yoktur). Umreci Mikat noktasını geçmeden önce tırnaklarını keser, abdest alır, tıraş olur, ayaklar çıplaktır, çanta ve kemer taşıyabilir. Kadınlar için normal elbise, eldiven, çorap, ayakkabı caizdir.

Mü'min ihramın sünneti olarak iki rekat namaz kılar. İhrama girmeye niyet eder. Telbiye, tekbir, tehlillerle Mekke'ye girer. Bütün eşyalarını eve bırakır. Harem-i Şerif'e gider.

Tekbir ve telbiyelerle içeri girer. Telbiye yüksek sesle yapılır. (Lebbeyk Allahümme Lebbeyk. Lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk. İnne'l hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk. Lâ şerike lek.) Kâbe'nin çevresinde tavafa niyet ederek ve Hacerül Esved hizasından başlayıp Hacerül Esved'i de selamlayarak 7 defa döner, 7 tur (şavt) tamamlanınca buna tavaf denir. Bu dönüş sırasında ıztıba ve remel yapar. Iztıba, ridanın yani ihramın üst kısmının bir ucunu sağ koltuk altından geçirip sol omuz üzerine atmaktır. Sağ omuz ve kol açılır. Remel, erkeklerin kısa adımlarla koşarcasına yürümesi demektir. Tavaftan sonra mümkünse Makam-ı İbrahim'de tavaf namazı kılar. 2 rekattir. Müstakil bir vacip namazdır.

Sa'y'ın niyeti Safa Tepesi'nde

Umreci, namazdan sonra say için Mesa'ya (Safa ile Merve arası) gider. Sa'y yapmaya Safa Tepesi'nden niyet ederek yine Hacerül Esved'e ve Kabe'ye dönerek başlar. Sa'y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkar, umreyi bitirir. Hacdaki gibi Arafat, Mina, Müzdelife, kudum ve veda tavafları yoktur. Mutemir, isterse nafile kurbanı keser, isterse Mekke ve Medine'deki mübarek yerleri ziyaret eder.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler