Uzmanlardan hava uyarısı

Giresun'da  görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Ali Gökal, kış mevsiminde bulunmamıza rağmen bölgedeki sık hava değişikliğine dikkat çekerek özellikle hava değişikliğinin neden olduğu ısı farklarının gribal enfeksiyonları tetiklediğini söyled

Uzmanlardan hava uyarısı

Giresun'da  görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Ali Gökal, kış mevsiminde bulunmamıza rağmen bölgedeki sık hava değişikliğine dikkat çekerek özellikle hava değişikliğinin neden olduğu ısı farklarının gribal enfeksiyonları tetiklediğini söyledi. Gökal, kış mevsiminin, soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere zatürre, sinüzit, farenjit, bronşit ve astım gibi hastalıkların daha sık karşılaşıldığı bir mevsim olduğunu hatırlattı. Kış aylarında soğuk nedeniyle kapalı mekanlarda bulunma ve yakın temas olasılığının artmasıyla ilişkili olarak hastalıkların bulaşma oranının arttığını ifade eden Uzman Dr. Gökal “Hava sıcaklığının düşmesi ve nem oranının değişimi, kış mevsiminde bazı enfeksiyon hastalıklarının daha sık görülmesine neden olmaktadır. Hastalık etkeni mikroorganizmaların bulaşmasında, hasta kişilerden hapşırma, öksürme yoluyla çevreye yayılan damlacıkların direkt solunum yoluyla alınması yada hasta kişilerin çıkartıları ile kirlenen yüzeylere temas etmemek gerekmektedir” dedi.

Hava değişikliğinin vücut dengesini bozması nedeniyle gribal enfeksiyonlara yakalanma riskinin arttığını da kaydeden Uzman Dr. Gökal, korunma yöntemleri hakkında da bilgi verdi:

“Soğukta insanların yağ ve karbonhidratlara olan gereksinimi artığı için düzenli beslenmenin yanı sıra besin içeriklerinin de iyi planlanması gereklidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketiminin bağışıklık sistemini destekleyeceği unutulmamalıdır. Giysi seçiminde, hem terlemeyi hem de üşümeyi engelleyecek biçimde, gerektiğinde çıkarma olanağı sağlayacak katlı giysiler tercih edilmelidir. Kış mevsiminde özellikle sıkça görülen hastalıklar olan solunum yolu hastalıklarından korunmanın en önemli yolu tüm hastalıklarda olduğu gibi ellerin su ve sabunla yıkanmasıdır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara sahip kişilerin olduğu kapalı mekanlarda mümkünse uzun süre durulmamalı, bulunmak zorunluluğu olan bir mekan ise sık sık havalandırma yapılmalıdır. Hastalığın bulaşmasını önlemek için aksırma, hapşırma ve öksürük sırasında ağız ve burun bir mendil aracılığı ile mutlaka kapatılmalıdır.”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet İhsan Kaya ise ani hava değişikliklerinin çocukların daha sık hastalanmalarına neden olduğuna dikkat çekerek “Özellikle anaokulu veya ilkokula başlayan çocuklar yeni enfeksiyon etkenleri ile temas edebileceğini bildiğimiz için mutlaka daha fazla korumaya ihtiyaç vardır. Yine temizlik ve hijyen açısından başka bireylerle sık temas edecekleri için temizliğe daha çok dikkat edilmelidirler. Sık enfeksiyon geçirmek çocuklarda büyümeyi ve gelişmeyi engelleyebilir” diye konuştu

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler