Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)’de 2010-2011 öğretim dönemi kayıtları başladı.
Yurdun çeşitli yerlerinden Trabzon’a gelen öğrenciler 31-Ağustos, 7 Eylül arasında Üniversiteye kayıtlarını yaptırarak hayatlarında yeni başlangıçlarına yelken açacaklar. Yeni umutlar ve düşlerinde kurdukları geleceğe ulaşmak için hayatın acımasız çarkı arasında daha hızlı dönmeye başlayacaklar.
31 Ağustos 7 Eylül tarihleri arasında KTÜ’ye 8 bin 231 lisans, 3 bin 300 ön lisans ve 847 lisansüstü öğrencinin kayıt yaptırması bekleniyor. KTÜ’de 40’a yakın ülkeden gelen yabancı öğrenci sayısı ise 500’ün üzerinde bulunuyor.
Yurdun çeşitli yerlerinden bir çoğu anne babalarıyla gelen bu gencecik insanlar, bir yandan kayıtlarını yaptırırken diğer yandan öğretim görecekleri süre içerisinde kalabilecekleri yerleri belirlemeye çalışıyor.
Yıllardan beri Üniversite ile kopuk olarak yaşayan bu şehirde son zamanlarda çok sayıda özel yurt açıldı. Bu tür kurumların açılması ve işletilmesi Bakanlık iznine tabidir ve Bakanlık bu yetkisini Valilikler aracılığı ile kullanır.
KTÜ’de 2010-2011 öğrenim dönemine başlarken, baba ocaklarından ayrılarak, geleceklerinin peşinde ilk adımlarını atmaya başlayan bu insanların, ilk günlerinde hayatlarını karartmamak adına hepimizin görevi bulunmaktadır.
Özel yurtların gerekli birimlerce kontrolleri yapılmakta, sıhhi şartları kontrol edilmektedir.
Mutlaka da izin almadan faaliyet gösteren bu tür kurumlar Trabzon’da bulunmamaktadır.
Trabzon Valiliği’nin bu konuda hassasiyet gösterdiğinden şüphem yok.
Ama son zamanlarda mailime gelen ve beni ürküten bazı durumlarda yok değil. İnşaat ruhsatı haricinde hiçbir ruhsatı bulunmayan özel yurtların olduğuna dair şikayetler var.
Bu şikayetler ne derece doğru?
Ülkenin geleceği olarak gördüğümüz bu insanlara hayatlarının baharında kabus yaşatmamak, umutlarını kırmamak adına sesleniyorum.
Tüm Trabzon olarak gereken hassasiyeti gösterelim Üniversite ile bütünleşmiş bir şehir olarak yaşamayı öğrenelim.