Recep Ergenç
Aydınlık geleceğimiz için eksiğimiz bilimdir
Bugün Trabzonlu/Maçkalı ve dünyaca ünlü beyin cerrahi Pof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’dan duyduklarımı sizlerle paylaşmak istedim.
Hocayı Trabzon – Hamamimiza’de kültür merkezinde dinledim. Not aldığım bazı anektodları size de aktarmak istiyorum.
• Hocanın babasından alıntıladığı bir söz ile başlayalım. Babası arkadaşlarına “Ben Maçkalıyım” dediğinde, arkadaşları “Gavuru bol olan yerden desene” dermiş. Babası da cevap olarak “Bizim gavurumuz sizin çoğu Müslümanınızdan iyidir” diye yanıtlarmış.
• “Beyni boş bırakmaya gelmez, beyni sürekli beslemek lazım gelir, alzheimer ya da bunama hastalıklarına yakalanmak istemiyorsanız devamlı okuyun. Beyin dinlendikçe yorulur, yoruldukça dinlenir.”
• Kendisinin günde 36 saat çalıştığını, bunu 48 saate çıkarmaya gayret ettiğini söylüyor ve diyor ki “Yalnız kendi nesliniz için değil, insanlık için dünya- kâinata katkı için yaşayın.”
• Okumak için yer ve zaman aramayın. Yazarak, not tutarak okuyun. Parmaklarınızın her hücresi yazdıklarınızı belleğe kayıt yapar gibi akılda tutar. (Hoca bir başka söyleşisinde ise, İstanbul’dakİ evi için “Evim 720 metrekaredir. Oturacak yer bulamazsınız. Her taraf kitap doludur. Her Kitabın arasında bir kalem vardır. Ben okuduklarımın altını çizerek okurum” diyor.
• “Hobileriniz olsun. Müzik, edebiyat, şiir, tarih, resim, karikatür aklınıza ne geliyorsa mutlaka bir şeyle ilgilenin. Hayatın pek çok alanıHocanın kapsama alanına girmiştir. Tarih, Müzik ve kaligrafi vb.
• Kendisine zorluk çıkaranlara teşekkür etmeyi de unutmaz Hoca. “Kapıdan kovdular bacadan girdim. Karşılaştığım her zorluk, hem altı dili öğrenmeme, hem de gelişmeme katkı yaptı”.
• Ha var ha yok bir yaşam, yaşam değildir.
• Hoca ölüm ve yaşamı üzerine ince çizgiyi şöyle belirtiyor. “Dört ölüm türü vardır. Gerçek ölümü ise insanın anılmadığı andır. Kendi nesliniz devamı için değil kâinata katkınız olsun diye yaşayın. Gerçek ölümsüzlüğe bu şekilde ulaşabilirsiniz. Kendinize güveninin, bunu başarabilirsiniz.
• Din insanlarının “her şeyin açıklaması Kuran’da var” cümlesine şu soruyu sorarak gönderme yaptı “O halde birçok sorunun cevabı neden siz bulamadınız”. Bilim ve çok çalışmak gerçek ışıktır.
Yazıyı, İsmail Hocanın “Doğru test edilir. Gerçek doğrulanır ve hakikat test edilemez.” Cümlesi ile bitireyim.