Recep Ergenç
Cumhuriyet 100 yaşında
Sevgili okurlar,
Trabzon Sanatevi, Cumhuriyet ve Atatürk’ün aydınlık yolunda ve Cumhuriyetin 100.yılında tarihe not düşürmek adına 26-30 Ekim’de bir dizi etkinlik düzenledi.
Haftanın akış programı kataloğunda; Bu etkinliklerde yolu Trabzon’dan geçmiş yazarlar ve şairler, kent duyarlılığı olanlar arasından seçildi yazlı.
Tüm etkinlikler Sanatevi’nin bahçesinde ve 120 kişilik salonunda gerçekleştirildi. Etkinlikler yine bahçede yapılan Cumhuriyet kokteyli ile sonlandı.
Bekir Gerçek mimar, kültür sanat insanıdır
Trabzon’u kuranlar kent için öyle bir coğrafya seçmişler ki doğal güzelliklerini çoğaltarak; kültürüne, sanatına, ekonomik yaşamına katkıda bulunup. Güvenliklerine öncelik veren kurucular zamanla kentin iki vadisine kale duvarları inşa etti.
Trabzon kent Kültürü Planları
Bugün kent planlamacıları kentlerin gelecek 30 yılını öngörerek planlama yaparlar. Ön bahçeli Trabzon evleri yok. Köylerde olan imece kültürü ise kentde kadınların ramazanlık yufka hazırlamaları sürdürülüyor. Kent ve köy arasında büyük arklar var.
Trabzon’un ilk kent planı, Cumhuriyetle birlikte 1937 yılında Lambert yaptı.
Bekir Gerçek plan notlarının beş maddesini okudu, Plan notları unutuldu ve yok sayıldı.
Sonra…
Kent planlarının da zamanla yenilenebileceğini ancak mecliste görüşülmesinden önce “kent planlama ofislerinde görüşülmesi sonra belediye meclislerinde görüşülmesinin daha doğru olacağını savundu konuşmasında. Sürekli imar kararlarını ve hatalarını konuşmak zaman kaybetmek yerine, bugüne ve yarına sahip çıkacak KENT PLANLAMA OFİSLERİNİ belediyelerde hızlıca kurmak ve böylece şehirlerimizi ancak bu yolla geleceğe taşıyabileceğimize dikkat çekti.
Bekir Gerçek sohbetinin sonunda, İpekyolu'nun bilinen eski liman kenti Trabzon siyasete ve ranta kurban edildi diyerek sözlerini tamamladı. Trabzon ve ülke için umut veren konuşması; kalabalık dinleyici topluluğundan ilgiyle izleyen tarafından alkışlandı.
Trabzon Sanatevi Yönetim Kurulunu 100. Yıl etkinlikler için tebrik ederim. Etkinlere katılanların ve emek verenlerin yüreklerine sağlık, teşekkür ederim.
NOT
Tarihçi Veysel Usta’ya ve diğer etkinlere önümüzdeki yazılarımda yer vereceğim.