Trabzon'da balıkçılar dertli
Karadeniz'de son yıllarda hızla artış gösteren yunusların aşırı balık tüketmesinin denizdeki balık stoklarını azalttığı iddia edildi.Yaklaşık 25 yıl önce yunusların yağı için avlanmasına izin verildiğini ancak daha sonra avlanmasına izin verilmediği için
Karadeniz'de son yıllarda hızla artış gösteren yunusların aşırı balık tüketmesinin denizdeki balık stoklarını azalttığı iddia edildi.
Yaklaşık 25 yıl önce yunusların yağı için avlanmasına izin verildiğini ancak daha sonra avlanmasına izin verilmediği için bu balığın Karadeniz'de hızla çoğaldığını belirten balıkçılar, böyle gitmesi durumunda yunusların Karadeniz'i istila edeceğini söylüyor.
Trabzon’da yaklaşık 40 yıldır balıkçılıkla uğraşan Osman Usta, yunusların küçük balıkçıların ağlarını parçalayarak zarar verdiğini hatırlatarak, bu balığın devlet kontrolünde belli miktarda avlanmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Kanada'da fok balıklarının belli miktarlarda devlet kontrolünde avlandığına dikkat çeken Usta, yunusların da önceden olduğu gibi avlanmasına izin verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Karadeniz'de son yıllarda yunusların aşırı miktarda çoğaldığını görmekteyiz. Bu durum özellikle biz küçük balıkçıları tedirgin ediyor.
Çünkü bu balıklar denize kurduğumuz ağlarımızın yanına kadar gelerek hem ağlardaki balıkları yiyor hem de ağlarımızı parçalayarak bizleri büyük maddi kayıplara uğratıyor. Bu balıklar o kadar çoğalmış durumdaki bırakın açık denizlerde, sahillerde bile rahatlıkla görebilirsiniz. Yunuslar aşırı balık yediği için denizdeki balık stoklarını da tüketerek balık neslini tehlikeye sokmaktadır.
Bazı ülkelerde örneğin Kanada'da fokların belli miktarlarda avlanılmasına devlet kontrolünde izin veriliyor.Yine Avusturalya'da kanguruların avlanmasına devlet kontrolünde izin veriliyor. Bizim denizlerimizde de yunusların yılda bir kez belli miktarlarda avlanılmasına izin verilmeli.
Yunusların ömrü 25-35 yılı buluyor. Dolayısıyla bu balığı denizlerde yiyecek başka balık olmadığından, avlanması da yasak olduğundan hızlı bir şekilde üreyip çoğalabiliyor" dedi.
Yunus balığı yağının hem insan sağlığı açısından hem de ilaç sanayide kullanıldığına dikkat çeken Usta, "Yaklaşık 30 yıl önce yunus balığının yağı ilaç sanayide kullanılıyordu. İnsan sağlığına yağının faydalı olduğu söyleniyor. Dolayısıyla devlet bu durumu bir kez daha gözden geçirmeli" diye konuştu.
Son günlerde ölü görülen yunusların balıkçılar tarafından öldürüldüğü şeklindeki iddialara katılmadığını belirten Usta, "Hiç bir balıkçının yunus balığını avladığına inanmak istemiyorum Bu balıklar doğal nedenlerden dolayı öldüğünü düşünüyorum. Bazen de ağlardaki balıkları yerken ağlara takılarak boğulup ölebiliyorlar" şeklinde konuştu.