Trabzon'da uyku kongresi başladı
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Uyku Derneği (UYKUDER) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Türkiye'de 25 milyon sürücünün 5 milyonunun obez olduğunu belirterek bu sürücülere 5 yıl içerisinde uyku tetkiki yapmal
Yayınlanma:
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Uyku Derneği (UYKUDER) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Türkiye'de 25 milyon sürücünün 5 milyonunun obez olduğunu belirterek bu sürücülere 5 yıl içerisinde uyku tetkiki yapmaları gerektiğini söyledi.
Antalya, KKTC, Nevşehir ve Mardin'de gerçekleştirildikten sonra 26-29 Mayıs tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleştirilecek olan 5. Uyku Bozukları Kongresi bir otelin konferans salonunda başladı. Uyku Derneği (UYKUDER) tarafından düzenlenen 170 akademisyenin katıldığı kongrede 7. Uyku Bozuklukları Kursu da düzenleniyor.
Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı ve 5. Uyku Bozuklukları Kongre Başkanı Prof. Dr. Kürşat Murat Özcan, kongrede 37 yerli, bir yabancı konuşmacılarının olacağını belirterek, kongreye 170 akademisyenin katılacağını söyledi.
"UYKU TIBBINI GELİŞTİRMELİYİZ"
Uyku bozukluklarından en sık görüleninin geceleri olan nefes durmalarıyla kendini gösteren uyku apnesi sendromu olduğunu kaydeden Özcan, “Obez nüfusumuz çok fazla. Gittikçe de her geçen yıl artıyor. Obezite uyku apne sendromunda da en önemli faktörlerden bir tanesi. Obez hastalarda çok sık görülüyor. Özellikle son yıllarda ehliyetlerin yenilenmesinde Avrupa Birliği ile uyum içerisinde yönetmeliğimiz yenilendi. Obez olanlarda vücut kitle endeksi yüzde 33’ün üzerinde olanlarda uyku testi yapılma ihtiyacı ortaya çıktı. Yalnız ülkemizde uyku laboratuvarı sayısı uyku konusunda çalışan hekim ve teknisyen sayısı az olduğu için bizim yapmamız gereken şey ülkede uyku tıbbını geliştirmek, uyku tıbbında hekimlerin ve teknisyenlerin bu işe daha çok katılmalarını sağlamak ve bu eksikliği de tamamlamak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
"YÖNETMELİK İSTİYOR AMA UYKU LABORATUVARI SAYISI AZ"
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Uyku Derneği (UYKUDER) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, derneğin 850 üyesinin olduğunu kaydederek, Türkiye’de 25 milyon sürücünün 5 milyonun obez olduğunu söyledi.
Yönetmelik gereği 500-600 bin kişiye uyku tetkiki yapmaları gerektiğini söyleyen Karadağ, “Sağlık konusunda hem ülkemizde hem Avrupa Birliği’nde birçok gelişmeler var. Sürücü belgelerinin yenilenmesi konusunda uyku apne sorununun trafikte kazalar için bir risk faktörü olduğu bilimsel olarak gösterildi. Bu risk faktörü düzeltilebilir bir faktör olarak kabul edildiği içinde mutlaka bu hastaların tanınması ve bunların tedavi edilmesi şartı getirildi. Ülkemizde 25 milyon sürücü var. Obezite oranı ise yüzde 20 civarında. 25 milyon sürücünün yaklaşık 5 milyonu obez. Biz bu 5 milyon kişiye 5 yıl içerisinde uyku tetkiki yapmamız gerekiyor. Sadece bu yönetmelik gereği yılda 500-600 bin kişiye uyku tetkiki yapmak zorundayız. Ne yazık ki ülkemizde bu sayıda laboratuvar yok. Dünyada ve Avrupa’da da bu sıkıntı var. Yeni çözüm önerilerini geliştirilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
“UYKU APNESİNİ AİLE HEKİMLERİ BİR BAKMAYLA ANLAYAMAZ”
Türkiye’de aile hekimlerinin büyük sorumluluk altında olduğunu vurgulayan Karadağ, “Sürücü belgesini yenileyecek veya ilk defa alacak olanlar tek bir hekimin imzasıyla sağlık raporu alabiliyorlar. Ancak sağlık raporu alırken beyan formu doldurmaları gerekiyor. Bu beyan formunda kişi 'bende uyku apnesi yoktur, gündüz aşırı uykulu halim yoktur' diyor. Hekimin kişiye bakarak 'bu kişinin uyku apnesi yoktur' demesi kişinin ehliyet almasını sağlıyor. Ama aile hekimleri bunu söylediği zaman gerçekten o kişide uyku apnesi varsa ve yok diye beyan etmişse bir trafik kazası yaptığında ya da yasal bir süreçte bu kişinin uyku apnesi olduğu görülürse o hekim büyük bir cezaya çarptırılıyor. Aile hekimlerinin uyku konusunda çok büyük bir bilgileri yok. Bunların çeşitli kurallara bağlanması gerekiyor” diye konuştu.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.