Bakış açımızı nasıl değiştireceğiz?

Önce Einstein’ın ünlü sözüyle başlayalım: "Karşılaştığınız önemli sorunları, o sorunları yarattığınız düşünce düzleminde kalarak çözemezsiniz."

Peki, düşünce düzlemimizi terk etmek, bakış açımızı değiştirmek kolay mı?

Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlarından Stephen Covey, bunun sanılanın aksine kolay olduğunu düşünüyor ve şöyle diyor "…aynı enformasyona (bilgi parçacığına) farklı bakış, bizim davranışlarımızı belirler”.

Düşünceyi (fikri- bilgiyi) üretmediğimiz için; hazırcılığın çıkmaz sokağında sürekli “kim” diye soruyor, kurtarıcı arıyor ya da bekliyoruz.

Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı kitabında da Covey, bu alışkanlıklardan birini Pro-Aktif olmak, birini de Sinerji Yaratmak olarak tanımlıyor.

Zihinsel haritamız değişmeli

Günümüzde “kim” sorusu yerine “ne ve nasıl” sorularını soranlar bilgiyi üreterek kurtarıcı aramak yerine sistem kuruyorlar. Keşif yapıp, icat çıkarıyor; eski köye yeni adetler getiriyorlar. Toplumun bakış açısını yani zihinsel haritasını değiştiriyorlar. “Kim” sorusu önemini yitiriyor, toplumsal gelişmeyi, rekabet gücünü sisteme bağlayıp ilerliyorlar.

“Günümüzde artık sadece ülkeler değil, kentler de birbiri ile yarışmaktadır. Kentler, rekabetçilik güçleriyle bölgesel kalkınmanın lokomotifi olabiliyorlar...”

Bu bakış açısındaki ülkeler; bölgelerin ve kentlerin rekabetçiliğini artıracak Kamu Politikaları geliştiriyorlar.

Kritik eşik; “neyi, nasıl değiştireceğiz? ” sorularıdır.

Trabzon’da cesur yürekli bir avuç Pro-aktif insan, 2017 Nisan ayında “spor şehri Trabzon” olmak için “kim” sorusu yerine, sporun tüm branşlarındaki skorlarımızı uluslararası sıralamada yükseltmek ve yıldız sporcu yetiştirmek için “neyi, nasıl değiştirmeliyiz?” sorusuna cevap bulmak amacıyla yola çıktı ve ciddi bir SİNERJİ de yarattı.

Bu yolculuğu pek çok kere yazılarımıza konu yaptık

Gençlik Spor İl müdürü Birdal Öztürk’ün cesur ve Pro-aktif tutumu yolu açtı. KTÜ BESYO desteği ile “ne ve nasıl” soruları, sporun paydaşlarına (dostlarına) altı oturumda soruldu, cevaplar alındı.

Sona gelindi.

Final raporunu KTÜ BESYO Müdürü Doç. Dr. Fatih Bektaş kısa sürede bitirir.

Trabzon’da kurtarıcı aramak yerine “sistem” kurmanın eşiğindeyiz…

Bu raporun ortaya çıkmasında yerel kalkınmanın marş motoru olan DOKA’nın desteği önemliydi. Raporu Trabzon Valisi aracılığıyla Kamunun uygun politikalar üretmesi için Kalkınma ve Spor Bakanlıklarına sunmanın eşiğindeyiz.

Kısaca “belki yerine bilgi” ile “kim yerine sistem” kurarak “spor şehri Trabzon” olmanın ışığını net olarak görüyorum. Trabzon yıldız sporcuları yetiştirerek, yerel kalkınmada kendini farklı konumlandırmanın eşiğindedir. Kamunun uygun politikalar oluşturması halinde, kurulacak sistemin domino etkisi yaratması da muhtemeldir.

Yol haritasında kritik eşikler vardır, sistemi kurmamıza katkı verecek huşular olarak:

  • Spor, bütün dünyada bilimin ilgi alanında gelişmektedir. Trabzon’da da “spor bilimleri enstitüsü” kurulmalıdır. Görev KTÜ’ye düşer. Bu görev için YÖK’e “ Spor Bilimleri Enstitüsü” kurulması için başvurmalıdır. YÖK nezdinde lobi; Bakan Süleyman Soylu tarafından yapılmalıdır.
  • Performans merkezi kurulmalıdır. Merkezi KTÜ – Özel Sektör birlikte kurmalıdır. Bir Güdümlü Proje kapsamında TTSO tarafından Kalkınma Bakanlığına sunulmalıdır. (proje %75 hibe %25 eş finansman ile kuruluyor.)
  • Elde edilen tüm verilerin işlenmesi amacıyla “Spor Veri İşleme Merkezi” kurulmalıdır. (bu konuda elini taşın altına koyacak başta TÜVİMER olmak üzere yetkin paydaşlar bulunabilir)
  • “Sporda kümelenme” TTSO’nun liderliğinde işler hale getirilmelidir. Her kümenin lider kuruluşa ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

Yeni zihinsel haritamız bir yerel kalkınmanın da ateşleyicisi olacağından birlik olmak önemlidir.

Bir Türkiye örneği doğmaktadır. Katkıda bulunan herkes alkışı hak etmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Ergenç Arşivi

Sizden ümidimi hiç kaybetmedim

14 Ekim 2024 Pazartesi 11:06

Sorumluluğumuz ortak

06 Eylül 2024 Cuma 12:35

Fındıkta inovasyon

18 Ağustos 2024 Pazar 12:11

Yapay Zeka çağında hızlı büyümek

12 Ağustos 2024 Pazartesi 09:48

Oy Sürmene Sürmene...

27 Temmuz 2024 Cumartesi 10:27