Salih Çamoğlu
Trabzon 2014'ü Kaybetti
Geride bıraktığımız 2014 yılı Trabzon için kayıp yıl oldu.
Elbet bunun sebepleri var.
En önemli sebep olarak 2014 yılı içinde gerçekleşen önemli iki seçimi görmek mümkün.
30 Mart’ta yapılan yerel seçim, ardından da 10 Ağustos’ta yapılan ve ilk olarak cumhurbaşkanını halkoyuyla belirleyen seçim, hükümetin bu iki seçime endekslenerek, yatırımları ikinci plana atmasına neden olmuştur.
Açıkçası 2014 yılı seçimler yılı olduğu için toplumun beklentileri ikinci plana itildi.
Trabzon özeline baktığımızda, AK Parti iktidarı döneminde Akyazı projesi dışında büyük yatırım projeleri gerçekleştiremeyen şehrimiz, 2014 yılının daha başında bir başka olumsuzlukla karşılaştı.
2013 yılının 17 Aralık tarihinde başlatılan operasyon, Trabzon’un hükümetteki tek bakanı olan Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı koltuğundan etmiş, onun sayesinde şehrimize akıtılan imkanlar, yatırım projeleri son bulmuştur.
İktidar sahipleri her ne kadar Trabzon’a hizmet yağıyor, Ankara’nın imkanları şehrimize yatırım olarak yağıyor diyorlarsa da, ikili sohbetlerde gerçekte böyle olmadığını, şehrimizin özellikle 2014 yılında yatırımlar açısından mağdur bir yıl olarak geride kaldığını ikrar ediyorlar.
Trabzon’un beklediği önemli projeler var, bu projeler 2014 yılında ciddi manada hükümet tarafından ele alınmamış, tartışılmamış ve yatırıma dönüştürecek aşamaya getirilmemiştir.
Bu projeler neler;
Lojistik merkez kuruldu kurulacak derken, Rize’ye kaydırılması Trabzon’da büyük bir tepkiye neden olmuş ve bu projenin komşu ile kaydırılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tercihiyle yapılması, iki ilin arasına kara kedi girmesine yol açmıştır.
Arsin’e kurulması planlanan yatırım adası lafta kalmış, proje ortaya atıldıktan sonra, bir arpa boyu yol alınmaması iş dünyasının tepkisini çekmiş, iktidar ile iş dünyası arasında güvensizliğe neden olmuştur.
Güney çevre yolu Trabzon’un olmazsa olmazlarından biridir.
Trabzon güney çevre yolunu bundan yaklaşık 20 yıl önce gündeme getirdiğinde, Türkiye genelinde diğer iller çevre yolu düşünceleri olmadığı halde, çoğu il çevre yolunu yaparak Trabzon’a fark atmıştır.
Kanuni bulvarı ağır aksak yürümektedir.
Bu yolun yapılması güney çevre yolunu ihtiyaç olmaktan çıkarmaz.
Giderek artan yolcu trafiğiyle tam bir uluslararası hava alanı potansiyeline kavuşan Trabzon havaalanı için ikinci pist yapımı bundan yaklaşık beş yıl önce şehrin gündemine sokulmasına rağmen, bu konuda bir adım atılmaması, 2014 yılı içinde ilgili bakanın şehrimizi ziyaretinde bu yatırıma duyarsız davranması, iktidarın bu yatırıma kör bakışını yansıtmış.
Ordu-Giresun havaalanının hizmete girme aşamasına gelmesi, Rize’ye düşünülen havaalanı yatırımı, Trabzon havaalanına ikinci pist yatırımına sekte vurmamalı.
Hükümet şehir hastanelerini planlaması aşamasında Trabzon’a da bir şehir hastanesi yapılması planlanmasına rağmen, ilgili bakanlık şehir hastanesini 2014 yılında ciddi olarak ele almamış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Trabzon programı sırasında gündeme gelmiş, rüzgar gibi geçerek şehir gündeminden çıkarılmıştır.
Trabzon’un batısına yeni bir liman yapılması Bakanlığı sırasında Erdoğan Bayraktar’ın öncelikli yatırımları arasında yer almasına rağmen, 2014 yılında gündemden çıkmış, yeni liman projesi tozlu raflarda kalmıştır.
Trabzon’un sırf Akyazı projesiyle anılması, Trabzonspor camiasının önüne sırf bu alanda yükselen stadyumlu avutulması yetmez.
2014’ün Trabzon için kayıp yıl olduğunu kabul etmeli ve merhaba dediğimiz 2015 yılının haziran ayında yapılacak genel seçim de bu yılın yatırım ve beklentiler açısından heba olacağının habercisi olarak karşımıza çıkmaktadır.