Recep Ergenç
Trabzon için gelecek strateji!
TRABZON İÇİN GELECEK STRATEJİ
Trabzon’dan tarım ürünleri ihracatı, başta narenciye (Limon, portakal ve mandalina)
Bölgenin önemli ürünü fındık,
Güneyin domates ve salatalığı da ağırlıklı olarak bu ihracat içinde yer almıştı.
İhracat arttı da ne oldu?
On yıl kadar önce epey akıl teri dökmüş, İhracatta düşük katma değerli tarımsal ürünlerin payı arttı; rakamlar böyle diyordu.
Soru: Düşük katma değerli tarımsal ürünlerde ihracatı arttı da ne oldu?
Yanıt: Yüksek Katma Değerli ürünlere olan talep arttı.
Soru: Yüksek Katma Değerli Ürünlere olan talep arttı da ne oldu?
Yanıt: AR-GE çalışmalarının önemi arttı.
Soru: AR-Ge’nin önemi (değeri)i arttı da ne oldu?
ON YIL SONRA GELEN YANIT
Tarımsal ürünlerde Yüksek Katma Değer ve AR-GE sorunumuza on yıldır aradığımız yanıtı Yıldız teknik Üniversitesinde (YTÜ) buldum. YTÜ’de Prof. Dr. İbrahim Işılak’ın öncülüğünde Biyomühendislik Bölümü tarafından kurulan 'Akıllı Sera' da buldum. Verimliliğin ön planda tutulduğu serada, çevreci anlayış ile teknoloji bir araya getirilmiş. Sıfır atık teknolojisiyle dünyada ilk olma özelliğini taşıyan 'Akıllı Sera'da, domatesten, bibere, patlıcandan, salatalığa, karpuzdan, kavuna …” kadar pek çok ürün organik bir şekilde yetiştiriliyor.
''HEM AKILLI HEM ÇEVRECİ''
Prof Işılak serasına, smart özelliği sayesinde on-line olarak takip ve müdahale edilebiliyor. Bu özelliği sayesinde gerektiğinde seraya günlerce hiç uğramadan kontrol sağlanabiliyor. İnternet aracığıyla seradaki hava, nem, su ve vitamin durumları takip edilip gerektiğinde ayarlama yapılabiliyor.
''KLASİK TARIMDAN 10 KAT DAHA VERİMLİ''
Veriminin yüksek olması ile dikkat çeken Akıllı Sera'nın uzaktan ve otomatik takip sistemleri sayesinde yetişen ürünler optimum düzeyde vitamin ve mineral aldığı için verim de bir o kadar yüksek oluyor. Akıllı Sera, klasik tarıma göre verimi 10 kat artırıyor. Bu yönüyle dünyanın ileride karşı karşıya kalacağı öngörülen küresel kıtlık sorununa çözüm olabileceği değerlendirmesi bile yapılıyor.
"1 DÖNÜMDE 100 TON ÜRÜN YETİŞİYOR''
Akıllı Sera'da "Yapılan çalışmalar, bu tekniklerle üretilen ürünün organik üründen içerik olarak daha iyi olduğunu göstermektedir. Akıllı serada sadece 1 dönümlük bir düzenlemeden 100 ton kadar ürün alınabileceği bilgisini edindik. Hocanın GAP’ta danışmanlığını yaptığı akıllı sera girişimi ürünlerinin tümü ihracata gidiyor.
AKILLI SERA İŞİN BAŞI
KTÜ’de Prof. Dr. Atalay Sökmen’in AR-GE’sini bitirdiği aromatik ve tıbbi bitkileri aynı serada yetiştirilmesi için Trabzon örgütlenmelidir.
Trabzon için gelecek stratejilerini planlamak için ortak akla gereksinme var.
KTÜ’nün yüksek katma değerli “tıbbi ve aromatik bitkiler” konusunda isteksiz davranması kabul edilemez.
Bu konuda tam bir organize olma zorunluluğu olduğu açıktır.
Sorumlular, STKLAR, Tarım İl, KTÜ’dür.
Trabzon için çok mu abartılı oldu?
Bu haftalık da budur.
Saygılarımla.