Recep Ergenç
Trabzon’da dijital dönüşüm futboldan mı başlayacak?
Spor ve özelde futbol çok büyük bir endüstri ama süper lig kulüplerinin 15 milyarlık yapılandırılmış borcu var. Borcun 8 milyarı dört kulübün.
Süper lig kulüplerinin, “yetiştirmek için yeri ve zamanı değil” tanımlamasından kendilerini kurtarmaları, bakış açılarını değişmeleri gereklidir.
İyi de nasıl?
Hocaların gözleme dayalı yaptıkları nesnel değerlendirmeler artık yetersiz. Dijital çağda yıldız bir futbolcuyu tanımlayan çok sayıda veri var. Bu verileri anlamak, yıldızı buna göre yetiştirmek-yönlendirmek de ilk adımda hocalara düşüyor. Özetle bilime ve dijitale sırtını yaslamak gerek.
Trabzon’da da futbolcuları eğiten ustaların (Hocaların) çağın gereği dijital dönüşüme ayak uydurması gerekmez mi? Hocalar ya bilimden-teknolojiden uzak işlerini sürdürecekler ya da çağın gereği bu dönüşüme ayak uyduracaklar.
Bu kapsamda hem Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesine (TRU SBF) hem de Türkiye Faal Futbol Antrenörleri Derneğinin (TÜFAD) yönetici ve üyelerine büyük iş düşüyor. TÜFAD ve TRU SBF arasında bir işbirliği için istek var ama henüz protokole bağlı somut bir gelişme ortaya konamadı.
Kim ne istiyor?
TRU SBF; BB ve GSHM kurmakta oldukları “sporcu performans ve data merkezinin” en çok da futbol antrenörleri tarafından tanınmasını, bu yolla hocaların veri okur yazarı olmalarını ve antrenman reçetelerini bilimsel verilere dayandırmalarını istiyor.
Verilecek bu katkı ile TÜFAD'ın Trabzon’da 1.200 kadar üyesinin hocalık becerilerine birden çok yıldız takması anlamına geleceğine kuşku yok. O yüzden TRU SBF ile TÜFAD üyeleri arasında beklentilerin netleşmesi işinin SBF’nin liderliğinde olacağı şüphesiz.
TÜFAD Başkanı Metin Bak ile TRU SBF Dekanı Prof. Dr. Fatih Bektaş arasındaki buluşmaya (sektör/STK temsilcisi-Akademi) tanıklık ettim. Bu buluşmalar, Trabzon’da futbolun (belki de sporun) arzu edilen büyük dönüşümünün ilk adımları olabilir (en azından ben öyle umut ediyorum).
TÜFAD ile TRU SBF arasındaki bağın diğer iki ayağı da kuşkusuz GSHM İl Müdürü Birdal Öztürk ve ASKF Başkanı Cahit Erdemi.
Her buluşmada, hem TRU SBF dekanı hem de katılan TÜFAD yöneticileri işbirliği için isteklerini büyük bir heves ile ortaya koyuyorlar. Buna ASKF’nin de katılması ile, işbirliğinin ete kemiğe bürünerek bir protokole bağlanması şart. Yoksa istek ve hevesten öteye geçememe ihtimali var.
En büyük çıktı ne olacak?
Doğru yönetilirse, sporcu performans ve data merkezinin bitirilmesi sadece ülkemizde değil, komşu coğrafyalarda da fark edilecek. Futbolda büyük değişimin ilk ateşi yakılmış olacak.
Bu fark edilme ile ne olacak?
En başta TÜFAD üyesi hocalar fark edilecekler. Başka bölge ve coğrafyalardan davet alacaklar. TÜFAD üyesi hocaların yetiştirdiği yıldızlaşan futbolcular için talepler oluşacak. Trabzon Futbol ekosistemi için önemli taşlar yerine oturacak.
Trabzon’da futbol özelinde büyük dijital dönüşüm/değişimin, işbirliği programına bağlanmasının zamanı gelmiştir. Bu ekonominin çarklarını bilimin ışığında hızlandırmamız gerekli. Bu hayal değildir.
Bu işbirliği projesinin Trabzon'da sosyo-kültürel anlamda ve iş dünyasında bir hareketlenme yaratacağını da düşünüyorum. Bir çok şeyi tetikleyebilir.
Futbol ekosistemini kurmak zorundayız. Bu potansiyele sahibiz.
Cumhuriyetimizin 98. Yılını kutlarım.