Twitter ana akım medya olabilir mi?

Ana akım medya kavramını anlatıp kafanızda yer edinmesinin hemen ardından konuya ilişkin açıklamalarıma geçeceğimi. Ana akım medya kavramı büyük medya ve haberleşme aracılarına verilen addır. Bu kurumların evrensel nitelikle hizmet veriyor olmaları büyük önem taşımaktadır. Bu kurumlar dünya genelinde hizmet verdikleri ülkelerde yer alan temsilcilikleri sayesinde ülkelerde yer alan tüm haberleri anlık olarak haber havuzlarında toplar sonrasında yine bilişimden yazılıya varıncaya kadar hemen her kaynaklarına dağıtırlar. Bununla birlikte bu kurumlar evrensel hizmet potansiyelini benimsedikleri için yine evrensel haberleri hizmet verdikleri ülke merkezlerine ulaştırarak evrensel haberleşmeyi sağlarlar. Bu kavramı iyice açıkladığımı düşünüyorum. Bu nedenle Twitter denen sosyal alanın ana akım medya kurumu potansiyeline gelebilmesi konusuna geliyorum yavaş yavaş. Ülkemiz açısından bakmamak gerekli bu konuya. Örneğin BBC bu konuda hizmet veren bir şirkettir. Bu kullanım alanına bakıldığında BBC evrensel sınırlarda hizmet vermektedir. Twitter ve evrensellik arasında ki ilişkiyi incelememiz gerekli.

Açık konuşmak gerekirse aklıma gelen ilk sorulardan bir tanesi olması gerekir mi oldu. Yani zaten günümüzde ana akım medya hizmeti veren birçok köklü kurum var ve bu kurumlar dünya bülteni için oldukça iyi hizmet verebiliyorlar. Bunca kurumun arasına halk kullanımına açık bir mecranın dahil olması biraz garip. Gayri meşru olarak verilecek bir hizmet olarak düşünüldüğünde tutar tarafı olsa dahi bu konunun şu anlık gereksiz olduğu kararındayım. Twitter dünya genelinde her ne kadar politik kişileri de bünyesinde barındırsa da genel kullanım amaçlarını mizah ve gereksiz bilgi trafiğine dayamış durumda. Böylesi bir temele sahip bir kullanım alanının ana akım medyası konumuna gelmesi pek doğru değil gibi.

Kullanım tarzımız değişirse olabilir

Ana akım medya kurumu olmak yerine ana akım medya hizmeti veren bir sosyal medya ağı olarak kullanabiliriz Twitter ortamını. Ancak bunun için her zaman dediğim gibi sosyal medyaya olan yaklaşımımızı ve kullanım tarzımızı en önemlisi de kullanım nedenlerimizi evren olarak değiştirmemiz gerekli. Yoğun ve doğru bilgi alışverişine imkan veremeyen sosyal ağlar arasında yer alan Twitter günümüzde maalesef bilgi içerikli veya güncel haber içerikli sayfaların yok olmasına varıncaya kadar gaddar bir politika izliyor. Daha doğrusu bunu Twitter değil bir dünya insanları sadece eğlenceyi düşündüğümüz için kendi ellerimizle yapıyoruz. Ancak bu kullanım düzeyimizi değiştirip daha akıcı bir sosyal medya ortamına çevirebilirsek bu tarz bir başarıya ulaşabiliriz. Bunun içinde Twitter kullanırken çok daha bilgi odaklı ilgi odağı malzemeler bulmalı bunların yanında çok daha bilgiye aç bir politika izlemeliyiz. Bunlara ek olarak gündemi kendi çevremizle yorumlayarak güncel haberleri sosyal medyaya da eklememiz gerekli.

Üstteki paragrafın son kısımların da olması gerekenleri yazdım ya keşke bunu ciddi olarak başarabilseydik. Bunu başardığımız zaman gerçek bir sosyal medya kullanıcı kitlesiyle baş başa kaldığımızdan ana akım medyası olmak yerine asıl önemli şey sosyal medyayı sonunda anlamış olmamız olurdu. Ancak bu tarz bir hareketi günümüz insanlığına kabul ettirmek ve bu yönde çalışmalar yapmak ne yazık ki çok zor. Günümüz insanın hedefine koyduğu ve devamlı büyük bir hızla üzerine gittiği sosyal medya kullanım potansiyeli kaliteli bir telefondan çekilen kaliteli fotoğraflarla çevreme hava atmak yönünde. Kısacası ana akım olmayı falan boş verin Twitter ve diğer tüm sosyal medya ağlarının bir an önce bilgi yuvası haline dönmesi gerekli bu sayede ana akım hayalleri de gerçek olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Diğer Arşivi

Sizi rahatsız edenlerden kurtulun!

13 Temmuz 2017 Perşembe 13:36

Sosyal Medya ve Eğitim

13 Temmuz 2017 Perşembe 12:48

Sosyal medya eğitimi

12 Temmuz 2017 Çarşamba 12:04

Sosyal medya ve mahremiyet

12 Temmuz 2017 Çarşamba 11:56

Twitter ve Kariyer

10 Temmuz 2017 Pazartesi 19:47

Sosyal medya ve etik

09 Temmuz 2017 Pazar 21:12

Twitter ve mizah

05 Temmuz 2017 Çarşamba 13:57

Çocuklar ve sosyal medya ilişkisi

03 Temmuz 2017 Pazartesi 17:18

Sosyal medya ve gücü

03 Temmuz 2017 Pazartesi 14:11