Recep Ergenç

Recep Ergenç

Yapay Zeka Çağında Futbol ve Antrenörlük (2)

Geçen haftaki yazımda antrenörlerin en önemli iki temel görevinden biri olan maç öncesi oyuncuların atletik performansını arttıracak antrenmanlara yönelik teknoloji ve yapay zeka katkısının neler olabileceğine değinmiştim.

Geçen haftadan eksik bıraktığım kısma, yani antrenörlerin diğer bir önemli görevi olan maç analizi ve taktik konusunun teknoloji ve yapay zeka çağında nasıl ele alınması gerektiğine ve Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ile TUFAD arasındaki protokolün yaratabileceği çarpan etkisine değineceğim.

Bir antrenör maç öncesi ve sırasında yönettiği süreçleri ve dijital yetenekler ve yapay zeka dokuşunun yaratabileceği değerleri sıralayalım:

Formasyon ve Taktik Değişiklikleri: Maç öncesi ve sırasında yapılan analizler, antrenörlerin formasyon ve taktik değişiklikleri yapmasına olanak tanır. Olası taktik formasyonların anlık verilerle simülasyonu yapılabilir.

Oyuncu Seçimi ve Değişiklikleri: Hangi oyuncuların sahada daha etkili olacağını belirleyerek, doğru oyuncu değişiklikleri yapılmasını sağlar.

Gerçek Zamanlı Müdahaleler:

Yapay Zeka Çağında Maç sırasında Atrenörler

Oyunculara giyilebilir sensörler yardımıyla oyuncu verilere hocaların önündeki tablete düşecektir. Yorgunluk belirtileri an be an takip edilir. Oyunun yoğunlaştığı bölgelerdeki aksaklıklarda ayrı veri olarak akar. Antrenöre düşen görev, veri okuryazarı olmaktır.

Yani maçlarda hakemlik içinde şu söylenebilir: Bir ya da bir kaç dron aracılığı ile futbol maçları izlenir. Yine bir yapay zeka aracılığla hiçbir şaibeye meydan vermeden müsabakalar yönetilir.

Maç Sırasında Analiz: Gerçek zamanlı veri analizi ile maç sırasında anında stratejik müdahalelerde bulunabilirler. Bu, özellikle oyun akışını değiştirmek için kritik anlarda önemlidir.

Yapay zeka, futbol antrenörlerine daha önce hiç sahip olmadıkları araçlar sunarak, takımlarının performansını artırmada büyük bir rol oynuyor. Bu sayede, antrenörler daha bilinçli kararlar alarak takımlarını başarıya taşıyabilirler. Bunların hiçbiri hayal değil, ütopya değil. Mevzu teknolojiyi takip etmek, öğrenmek ve adapte etmek.

Ben görür müyüm bilmem ama bu dediklerim futbolun geleceği. Bu geleceğe ulaşmak için katkı sunan TU SBF’ne ve TUFAD’a ayrı ayrı teşekkürler.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.