Anonsu kendinden büyük proje

Bu kentin geleceğinde kimler karar verici?

Plana bağlı olmayan tüm kararlar keyfidir. İki dudak arasına sıkışmış, atanmış ya da seçilmiş kişilerin anlık kararları ile ilgilidir.

Bir Trabzonlu olarak Mağmat’a birkaç yıldır gidiyorum, yani yeni öğrendim sayılır.

Bu piknik alanında Ortahisar Belediyesi bin dönümlük arazi sağlayarak, üzerine kamp merkezi, tematik park ya da parklar kuracak(mış).

Arazinin 650 dönümü hazır geri kalan 350 dönümü kamulaştırılıyor.

Elimizin menzilindeki 78 spor tesisini, yeni dolgu alanı Gülcemal, yatırım adası vs. derken beklentiye bir yenisi mi eklenecek?

Trabzon’da bir planlamaya bağlı olmadan, paydaşların katılımı sağlanmadan (sadece teknik düzeyde değil) aşırı beklenti yaratarak hayata geçirilemeyen işler; kırılganlıklar yaratıyor, toplumsal uzlaşma gücü zayıflıyor. İnsanlar umudunu kaybediyor. Bunun siyasi görüşle alakası olmamalı, bir işçi ile bir akademisyenin bu şehrin geleceğiyle ilgili bir umudu olmalı.

Bakın halkın bugününü düşünmesi normaldir. Halk ekmeğinin derdinde, günlük uğraşlarıyla meşgulken, Trabzon’un geleceğine kafa yormaz. Bu sorumluluğu siyaset eliyle seçilmişlere ve devlet eliyle bürokratlara delege eder. Peki siyasiler ve bürokratlar dışında kimsenin sorumluluğu olmayacak mı? Olacak elbet. Üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları, meslek odaları, aydınlar, sanatçılar, gazeteciler…

Bu ülkesel bir sorunumuz, doğru, ama önce kendi kapımızın önünü temizleyelim sonra mahalleye bakarız. Trabzon’da veriye dayalı analiz ve analiz sonucu çıkan ortak akıl var mı? Üniversite, STK’lar, odalar başta olmak üzere bu projenin arkasında “destekçi” olarak kimler var? Argümanları nedir?

Anonsu kendinden büyük proje

Yerel gelişmeye katkı verilebilecek, ayakları yere basan bir planlamanın parçası olan “projeye” itirazımız olamaz.

Veriye dayalı bir öncelik sıralaması yaptığımızda Mağmat’ın bir cazibe merkezi olma olasılığı var mıdır?

Bununla ilgili detaylı bir fizibilite var mıdır? Yatırım maliyetleri, ziyaretçi öngörüleri, istihdam, işletme dönemindeki ciro, gelir - gider dengesi ve uzun dönemli bölgesel bir geliştirme planı analizleri yapılmış mıdır?

Mağmat’da konumlanacak böyle bir projenin akışlara etkilerini 1/ 100binlik ve 1/100binlik planlara işleyerek; etkileri analiz edilmiş midir?

Üzerinde uzlaşılmış bir gelecek tasavvuru olmadan, plana değil projelere bağlı yola devam etmeyi doğru bulmam.

Taşa, toprağa ve betona gereksiz bağlanan paralar toplumsal gelişmenin önünü keser.

Harcanacak kamu kaynağının şehre geri döneceğinin garantisini sadece üç-beş siyasetçi ve bürokrat mı veriyor?

Kamu kaynaklarının kullanıldığı alanlarda STK’ların etkili denetimi, kurnazların tuzaklarından sakınmak da ayrı bir görev alanını oluşturur.

Yapılacak Mağmat yatırımı kadar, elimizin altındaki 78 tesisin verimli kullanılmasının, koordinasyonunun sağlanmasını da önemli bir sorumluluk olarak akılda tutmak gerekir.

Elimizin altındaki potansiyelleri değerlendirmeyenler, yeni potansiyeller yaratma konusunda başarılı olacaklarını iddia ettiklerinde ne kadar inandırıcı olabilirler ki?

Mağmat bölgesi yatırım projesinin, önümüzdeki günlerde yapılacak “Spor Kenti Trabzon” çalıştayı hazırlıklarında da ele alınması dileğiyle;

Ramazan Bayramınızı tebrik ederim.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Ergenç Arşivi

Sizden ümidimi hiç kaybetmedim

14 Ekim 2024 Pazartesi 11:06

Sorumluluğumuz ortak

06 Eylül 2024 Cuma 12:35

Fındıkta inovasyon

18 Ağustos 2024 Pazar 12:11

Yapay Zeka çağında hızlı büyümek

12 Ağustos 2024 Pazartesi 09:48

Oy Sürmene Sürmene...

27 Temmuz 2024 Cumartesi 10:27