Recep Ergenç
Bir üst kurul kurun!
Geçen hafta (26 Aralık Cumartesi )Ramada Otelde "Trabzon Turizm Strateji ve Koordinasyon Toplantısı"nda Çalışma Bakanı Süleyman Soylu;
‘Ocak 2016 sonuna kadar Turizm Koordinasyon Kurulunun; Kamu, Özel ve Sivil Sektörün (STK’ların) katılımı ile kurulmasını ve Trabzon turizmi hakkındaki kararları birlikte almasını’ önerdi.
Biz aylardır, yıllardır, Turizm dahil altı tane kuralım diyoruz ama...
Bakan talimatı olunca…
Turizm
Turizm, Trabzon ekonomisinin olmazsa olmazıdır. Bunu herkes seslendiriyor.
Ancak Bakan Soylu’nun da seslendirdiği üst kurul ile Trabzon’da ekonominin üç aktörünün;
ortak bir vizon etrafında birleşmesini; strateji ve hedefler belirlemesini; Trabzon Turizminin, turizm pastasından daha büyük pay alması için bir gelecek tasarımı yapmasını, ortak karar alma deneyimi yaşamasını bekleyebilir miyiz?
Olursa, politikanın yerelleşmesi adına önemli bir deneyim yaşayacağız demektir.
Marka Şehir Trabzon Çalıştay Raporunun içinde ‘Turizm Sektörü’ için önerilen bu model, TTSO’da yapılan toplantıda TİAB ve BNU yöneticileri tarafından anlatılmış ama kabul görmemişti.
TİAB ve BNU’nun önerdiği model ile Bakan Soylu’nun önerisi bire bir aynıdır. (Dilimizi ısıralım, darısı 6T 1S için geride kalan beş başlığın başına diyelim yine de)
Marka Şehir Trabzon Çalıştayı raporunda önerilen model bir vizyon önerisi ile başlıyor. Rapora yansıtılan vizyon şöyle yazılmış:
“… Dört mevsim turizm hareketi yapan ilk üç şehirden biri olmak (Syf 29)”.
Aynı sayfada Stratejiler ve 30. Sayfada da stratejiler hedeflere dönüştülmüş şekli ile yazılıdır.
Sonra da böyle bir kurulun oluşturulması için öneriler de bulunuluyor :
‘Şehir Planlama ve Mimarlar Odası, otelciler, kongre bürosu, basın temsilcisi, bölgesel turizm kurulları, ilgili kamu kurum temsilcileri, seyehat acenteleri temsilcileri, stk temsilcileri,’
Marka Şehir Trabzon Çalıştayına katılan Trabzonlular, gelecekte de bu kentte katma değerli ve rekabetçi şu sektörlerin yer alması gerektiğinin kayıt altına alınmasını istemişler TİAB ve BNU’da bunu yerine getirmiş. Raporda kayıt altına alınan sektörler şunlar:
‘Ticaret ve lojistik, Turizm Kenti Trabzon, Teknoloji ve Bilişim Kenti Trabzon, Tarım Kenti Trabzon, Tasarım kenti Trabzon, Trabzon ve spor; Sanat Kenti Trabzon’.
Herşeyi Ankara’dan Bekleyen Yerel Yöneticiler
Bakan Soylu, ‘Trabzon’da Ocak 2016 sonuna kadar Turizm Koordinasyon Kurulunun kurulmasını ve Trabzon turizmi hakkındaki kararları bu kurulda birlikte alınması’ talimatını Sayın Valiye vermiştir. Hayırlı olsun. Maalesef Türkiye’de bu işler, Bakan Bey(ler)in talimatına bakıyor. Aksi halde biz kendi içimizde bir araya gelemiyoruz.
O zaman Sayın Bakana burdan bir çağrı yapalım.
Marka Şehir Trabzon Çalıştayı raporunda, talimatınız ile kurulacak ‘Turizm Koordinasyon Kurulu’ gibi, TİAB ve BNU’nun raporunda yer alan diğer beş sektörü de kapsama alanı içine alacak bir çatı örgüt ile tamamlanması, politikanın yerelleşmesi ve çağdaş bir yönetişim modeline geçilmesi önerileri ni bilginize sunuyoruz.
TİAB ve BNU’nun raporunda yer alan önerileri değerli kılan, bu iki STK’nın elini taşın altına sokma isteğidir. Bu yapılanmanın promosyonu da, (belli oranda TİAB ve BNU tarafından karşılanacağı) öneri sahiplerinin rapora yansıtılmış taahhütleridir.
Zaman kıymetli. Geç kalıyoruz. Varolan raporları, çabaları yok saymayıp birlikte hareket etmezsek, yine aynı tas aynı hamam, bu kurulacak kurullar birer devlet dairesi gibi çalışacak ve beklenen katkıyı vermeyecektir. Bizden uyarması...