Çöpümüzde boğulacağız!!!

Bugün beton bir kanal içinde akan Zağnos ve Kuzgundere’de balık avladığımız günler dün gibi…

Trabzon’un çöpünü Molaz sahiline dökerek başlanan deniz dolgusu, Araklı’da vahşi depolama ile bir başka boyutta sürdü.

Çöpümüzle acımasızca denizimizi kirlettik, denizde yaşayan canlıların yaşam alanlarına büyük zarar verdik. Suyumuz, havamız ve toprağımıza da iyi bakmadık.

Bereket simgemiz hamsi bir görünüyor, kısa süre sonra kayboluyor.

Denizleri kurutacağız, şaka değil.

Sabahları elli çeşit balığın mezata çıktığı balıkhanede bugün mezatta satılan balık türü bir elin parmaklarına kadar düştü.

Çevre duyarlılığı (sorumluluk) artık hepimizin omuzlarındadır.

Sonunda..!

Sonunda bugünlerde Santa yolu üzerinde modern bir çöp bertaraf tesisi kuruldu. Aşağıda tesisin fotoğrafı görülüyor.

Asıl savaş yeni başlıyor.

Çöpümüzde boğulacağız!!!

Atma!!!

KTÜ DBF Doç. Dr. Coşkun Erüz’un proje liderliğinde, Prof. Dr. Fatma Tellikarakoç’un proje koordinatörlüğünde, (Karadeniz Ekosisteminin Korunması İçin Toplumsal Farkındalığın Artırılması ve Deniz Çöplerinin Azaltılması) sorunun çevresel felakete dönüşmeden ve kirlenmelere neden olan çöp atmaları ile mücadele projesine giriştiler. Çünkü kirlettiğimiz toprak, su kaynakları ile deniz kirliliği insan yaşamını inanılmaz tehdit ediyor; yaşam koşullarımızı olanaksız hale getiriyor.

Yalnız karasal kirlilik mi?

Hayır!

Karadeniz de sonunda alarm vermeye başladı.

Her yıl 4.8 – 12 milyon ton arasında plastik atık karasal kaynaklardan denizlere ulaşıyor. Karadenizde plastik adaları oluşuyor. 690’dan fazla deniz ortamında yaşayan canlı atıklardan doğrudan etkileniyor.

Akıl sorun çözmek için vardır.

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi litouTer projesi ile komşularla birlikte bu soruna dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak için Trabzon’da buluştular. Gürcistan, Romanya, Bulgaristan’dan proje ortakları, çalıştay kapsamında ülkelerinde deniz kirliliğinin azaltılması için yaptıklarını paylaştılar.

Deniz çöplerinin birçok kaynağı var.

Deşarjdan önce arıtma şart.

Evsel ve Endüstriyel atık kirliliğinin iki önemli kaynağı kanalizasyon atıkları ve çöplerdir. Kanalizasyon sistemine verilen pis suların boşaltımları genellikle akarsulara, göllere ve denizlere yapıldığından önemli bir kirlilik sebebi olarak kabul edilmektedir. Bu alanlara arıtılmadan deşarjı yapılan atık sular, canlı ekosistemine ve canlı yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.

Evsel ve katı evsel atıklar kurulan bertaraf tesisinde geri dönüşüm ve enerji üretimi ile ekonomiye kazandırılıyor.

Çöpümüzde boğulacağız!!!

Asıl mücadele projenin paydaşları ile yapılacak

Çocuklar en duyarlı paydaşlar olacak. Önyargısız atıkları şimdiden evde ayrıştırıyorlar. Ev kadınları, din adamları, balıkçılar, denizciler, yerel atanmış ya da seçilmişler çevre (karasal ve deniz çöpünün) yaşadığımız çevreye etkileri konusunda bilinçlendirilmeleri amaçlanıyor.

Sön söz: İyi niyet yetmez, bir yasal zorunluluk ile çöplerin kaynağında (yerinde) ayrıştırılması geri dönüşüm açısında yaşamsal önemdedir. Toplum buna hazır değil bahanelerinin arkasına hiç kimse saklanmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Ergenç Arşivi

Sizden ümidimi hiç kaybetmedim

14 Ekim 2024 Pazartesi 11:06

Sorumluluğumuz ortak

06 Eylül 2024 Cuma 12:35

Fındıkta inovasyon

18 Ağustos 2024 Pazar 12:11

Yapay Zeka çağında hızlı büyümek

12 Ağustos 2024 Pazartesi 09:48

Oy Sürmene Sürmene...

27 Temmuz 2024 Cumartesi 10:27