Basından izlediğimiz kadar Karaman'da kömür ocağında su baskını nedeniyle en az 18 işçi yerin 350 metre altında mahsur kaldı.
Bu bir kaza veya ön görüsü olmayan bir olay değildir.
Çünkü tüm dünyada derin kömür ocaklarının yeraltı suyunun tehditti altında olduğu ve ani su baskınları ile galerinin su ile dolduğu bilinmektedir.
Ani su baskını galerinin üzerindeki tavanın çökmesi ve daha üsteki akiferin veya yeraltı suyunun galeriyi kısa bir zaman içerisinde su ile doldurması ile gerçekleşmektedir.
Galeriyi basan su az olmayıp 10-15 gün etkin pompalama gerekebilmektedir.
Karamanda yaşanan olayın benzerleri 2010 yılında Çin de yaşanmış olup bu iki olayın nedenleri ve sonuçları da dünya bilim literatürüne geçmiştir.
28 Mart 2010 da Çin de yaşanan Wangjialing kömür madeni yeraltı suyu baskınında maden Ocağında 261 işçi bulunmaktaydı. 100 işçi su baskınını fark edip kaçıp kurtulabilmiş 153 işçi ise maden Ocağının 9 farklı kotunda mahsur kalmıştır.
9 Nisan sabahında 23 kişin kesin öldüğü diğerleri hakkında fazla ümit olmadığı açıklanmıştır.
Kurtarma çalışmalarında 55 olimpik havuzu dolduracak suyun pompalandığı vurgulanmıştır.
Sonuç olarak
1- Karaman Kömür ocağındaki kurtarma çalışmaları en az bir hafta sürebilir.
2- Galerideki suyu pompalamak sanıldığı gibi kolay olmayıp yüksek kapasiteli pompalar gerekebilir.
3- Şu anda galerideki su seviyesinin işçilerin bulunduğu kotun üzerinde olması işçilerin yaşam şanslarını azaltmıştır.
4- Bu tür kömür ocaklarında çalışan işçilerin yeraltı suyu baskını hakkında bilgilendirilmiş olması ve gerekli önlemlerin alınmış olması gerekirdi
5- Yukarıdaki nedenlerden dolayı Karaman kömür ocağındaki yeraltı suyu baskını bir kaza değil ön görüsü olmayan trajik bir olaydır.