Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Yıkıcılığı hafif, depremsellik anlamı büyük Ordu depremi

4.9.2020 tarihinde Ordu’nun Korgan ilçesinde oluşan 4,2 büyüklüğündeki deprem şimdiye dek gelen bilgilere göre can ve mal kaybına neden olmamıştır.

Yıkıcılık açısından hafif olan bu deprem, Doğu Karadeniz Bölgesinin deprem üreten faylarının daha iyi tanınması ve bölgenin deprem potansiyelinin gerçekçi bir şekilde ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynar.

KORGAN İLÇESİNDE HARİTALANMIŞ AKTİF FAY YOKTUR

Depremin merkez üssü Ordu-Korgan olmasına karşın, bu bölgede MTA Türkiye Aktif Fay Haritasında deprem üreten bir fay belirtilmemiştir.

İşin daha ilginç yanı MTA’nın Aktif Fay Haritasında Karadeniz deki aktif faylar bile mevcut değildir.

1960-2020 DEPREM KAYITLARI NE SÖYLÜYOR?

Son 60 yılın deprem kayıtları Doğu Karadeniz Bölgesinin haritalanmamış aktif faylarını önemli şekilde ortaya çıkarmıştır (Harita 1). Bu harita üzerinde depremlerin dış odak noktaları çoğunlukla kuzeybatı ve kuzeydoğu doğrultulu iki farklı çizgisel hat üzerinde toplanmıştır. Bu sismik hatlar yüzeyde görülmeyen veya haritalanmamış aktif fayların belirtisidir (Harita2).

KUZEY ANADOLU FAYI BİR TEK BİR KIRIK HATTI DEĞİLDİR!

Doğu Karadeniz bölgesini güneyden çevreleyen kuzeybatı doğrultulu sağ yönlü Kuzey Anadolu Fayı ve kuzeydoğu doğrultulu sol yönlü Kuzeydoğu Anadolu Fayları tek bir fay kırık hattını temsil etmezler.

Aksine bu faylar yaklaşık 100km genişliğinde, kuzeye doğru, Karadeniz’e kadar uzanan, paralel birçok faydan oluşan, bir fay zonu oluştururlar (Harita2).

Ancak Karadeniz deki fayların yıllık hızları Kuzey Anadolu fayından yaklaşık 10-20 kat daha küçüktür.

Bu nedenle Doğu Karadeniz Bölgesinde ve Karadeniz de çok sık deprem oluşmaz.

Ancak 2019 yılında resmiyet kazanan Türkiye Deprem Tehlike Haritasının temelini oluşturan rapora göre Karadeniz ve onun fayları bir deprem kaynağıdır.

Bu haritaya göre 50 yıl içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşanabilecek en büyük deprem yüzde doksan olasılıkla 6,5 büyüklüğünde olacaktır. Bundan daha büyük bir depremin yaşanma şansı ise yüzde on olasıdır.

Bu büyüklükteki depremi Karadeniz Fayı 1968 yılında BARTIN ilçesinde denizde üretmiştir.

6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ BİR DEPREME HAZIRMIYIZ?

Trabzon ve Rize illerinin deprem tehlikesi yeni haritaya göre sırasıyla 2 ve 3 kat arttığına göre 2019 yılından önce yapılmış yapı stoku, hastaneler, statlar, havaalanı, tünel, baraj gibi yapıların deprem güvenliği kesinlikle sorgulanmalıdır.

Harita 1 Son 60 yılın deprem kayıtları Doğu Karadeniz Bölgesinin haritalanmamış aktif faylarını önemli şekilde ortaya çıkarmıştır. Bu harita üzerinde depremlerin dış odak noktaları çoğunlukla kuzeybatı ve kuzeydoğu doğrultulu iki farklı çizgisel hat üzerinde toplanmıştır. Bu sismik hatlar yüzeyde görülmeyen veya haritalanmamış aktif fayların belirtisidir (Harita2).

Harita2 Doğu Karadeniz bölgesini güneyden çevreleyen kuzeybatı doğrultulu sağ yönlü Kuzey Anadolu Fayı ve kuzeydoğu doğrultulu sol yönlü Kuzeydoğu Anadolu Fayları tek bir fay kırık hattını temsil etmezler.

Aksine bu faylar yaklaşık 100km genişliğinde, kuzeye doğru, Karadeniz’e kadar uzanan, paralel birçok faydan oluşan, bir fay zonu oluştururlar.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.