Semih Sarıalioğlu

Semih Sarıalioğlu

Doğru kişiyle yol alın

Kanal D’de 28 Mayıs’ta yayınlanan, Özlem Yıldız ve Dr. Biran Ekici’nin sunmuş olduğu Konuştukça Programı’na konuk olarak gayrimenkul sektörünü değerlendirdim ve gayrimenkul yatırımları için altın önerileri izleyicilerle paylaştım.

Konuşmamın metnini sizlerle paylaşıyorum:

Gayrimenkul danışmanı büyük yatırımcı holdinglerden, küçük yatırımcıya kadar her yaşta, her alanda insanın yanında olması gereken uzmandır. Gayrimenkul firması kimi zaman büyük üst düzey holdinglerin elindeki gayrimenkullerin kasadaki değerinin ekspertiz raporunu kendilerine bildiren firma, kişidir. Kimi zaman da 40 – 45 yılını emekleriyle biriktirdiği birikimleri doğru yere yönlendiren ve ondan kar kazandırmasını sağlayan firmadır, kişidir. Bu meslekte çok önemli sevdiğimiz insanlar da var. Sektördeki 24 yıllık hayatımızda birlikte partnerlik yaptığımız insanlar var. Onlardan, bizlerden destek alabilirler.

Maalesef meslektaşlarımızla birlikte yaptığımız toplantılarda da görüyoruz gayrimenkul yatırımlarında mağduriyetler yaşanıyor. Konular masaya yatırılıyor. Bakıyoruz kimi zaman hataya düşmüş yanlış yere yatırım yapmış. Kimi zaman hataya düşmüş aldığı gayrimenkul 1 hafta sonra istimlaka düşmüş, ruhsatı iptal edilmiş. Kimi zaman doğru diye gördüğü arsayı imarsız bölgede alarak, imar çıkartılacak buraya diye kandırılmış. Bu konuları masalarda çok dinliyoruz, duyuyoruz. Ama gerçekten birikim kolay olmuyor. Siz de, Özlem Hanım da ben de bu birikimleri bu kadar mücadelenin içinde koşturduğumuz sürece bir tarafa koyarak bir birikim yapmaya çalışıyoruz. Bu yatırımın karşılığında da bir kar elde etmek istiyoruz, huzurlu ortamda. Ama kendine gayrimenkul uzmanını seçtiği zaman bir yatırımcı hata oranını düşürüyor. Çünkü bazı kurum ve kuruluşlarla bizim görüşmelerimiz oluyor. O bölgede yapacağımız hamlede, yatırımda neler olacak. İstimlak olacak mı, hata var mı, icra var mı, ipoteği var mı bunların tüm ayrıntılarına biz bakabiliyoruz. Ama bir gayrimenkul yatırımı yapacak kişi her zaman bunu göremeyebiliyor. Biz bu konuları çok güzel analiz ediyoruz, profesyonel meslektaşlarımdan bahsediyorum. Bizi de seçebilir, onları da seçebilir. Önemli olan bir kişiye güvenmesi ve o uzman kişinin kendisini devamlı geliştiriyor mu bakması. Elindeki portföye, pazara ne kadar hakim olduğunu görmesi. Gayrimenkul bir değer. Bunu satmaya kalktığı zaman yatırımcı hemen değerinde satmak isteyecektir. Yatırımcı o uzmanla gayrimenkulünü ne kadar sürede kasaya nakde dönüştürebiliyor onlara baksın. Teknolojik olarak yapay zekayı işine entegre ediyor mu ona baksın. Ve artık sanal alemdeyiz. Adını soyadını internete yazarak oradan bir araştırma yapsın. Bizim meslek komitelerimiz var, odalarımız var, başkanlıklarımız var, oralardan araştırsın. Sertifikalarına baksın. Çünkü gerçekten 24 yıllık meslek hayatım içinde çok büyük hataya düşen insanlar gördüm. O yüzden doğru kişiyle yol alsınlar.

100.000 TL’lik yatırımcı da bizim başımızın tacıdır, 100.000.000 TL’lik yatırımcı da başımızın tacıdır. İkisi de kazanmak istiyor ama rakamlar değişiyor. O yüzden alırken 100.000 TL’lik yatırımcımıza önereceğimiz bölgeler var. Kendi geliri imkanında kazanacağı oran var. Bu tüm Türkiye genelinde tabi. Bir yatırımcımıza deniz kenarında 100.000 TL’lik bir yatırım yaptırdık. Bu fırsatlar olabiliyor. Bu fırsatları yatırımcılarımıza sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Yatırımcılarımız bize geldiğinde öncelikle nasıl bir yatırımcı olduğunu analiz ediyoruz. Uzun vadeli mi, kısa vadeli bir yatırım mı düşünüyor. Kira geliri mi elde etmek istiyor. Yoksa belirli bir süre sonunda kar elde edip satmak isteyen bir yatırımcı mı. Bunları analiz ediyoruz ve buna uygun yatırım fırsatları sunuyoruz.

Örneğin yeni tiny house trendi var son dönemde. Bununla ilgili insanları yanlış yönlendiriyorlar. 500 m2 yeri alıp buraya imar yapabilirsin. Buraya karavan getirebilirsin, tek katlı bir ev yapabilirsin diyorlar. Kesinlikle dikkatli olmalılar. Türkiye Cumhuriyeti’nin imar yasalarına aykırı bir yapılaşamaya giderseniz ceza yersiniz ve bu sizin sicilinize işlenir. O yüzden bir alana küçük de olsa bir yapı yapacaksanız imar durumuyla ilgili mutlaka belediyelerden görüş alınması gerekiyor. Gayrimenkul uzmanlarından destek almalılar. Belki o dönem değil ama yakın zamanda bölge imara açılacaktır ve yatırımcı kar elde edecektir. Ama o ara dönemde o arazinin üzerine bilmeden de olsa imar yasasına aykırı bir yapı yaparak ceza bile alabilirsiniz. Yatırımcılarımız çok dikkat etmeleri gerekiyor, bunların detaylı şekilde analiz edilmesi gerekiyor. Gayrimenkul yatırımı uzmanlık gerektiren bir alan. Yatırımcılarımız bizlere güvenmeli.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.