Recep Ergenç

Recep Ergenç

KTÜ TTO’nun AHA! dedirten protokolü

KTÜ TTO’nun, Prof. Dr. Osman Turan Kongre Salonunda düzenlediği “Proje Pazarı” açılışında yapılan protokol konuşmalarında,

“Hayal kurmaya” övgüler yağdırıldı;

Doğrusu sevindiriciydi, her şey hayalle başlar.

Proje Pazarında çocuklarımızın, gençlerimizin “yüksek katma değerli”, “küresel ekonominin değer zincirine” (raflarına) katabileceğimiz ürün/ürünleri sergilemelerine fırsat yaratıyor.

Ancaak;

Eğitim, bilim ve sanat; hukuk, liyakat, rekabet ve özgür düşüncenin bir bütün olarak ekosistemi oluşturduğu unutulmamalıdır. Saydıklarımın her biri diğerinden etkilendiği de akılda tutulmalıdır. Biri yoksa ekosistem topal, hatta ölümcül bile sonuç yaratabilir.

Yine de umut veren konuşmalar

Umut veren protokol konuşmalarından ilkini TTSO başkanı M. Suat Hacisalihoğlu yaptı. KTÜ’ de kurulan “İnovasyon ve biyoteknoloji” merkezi inşaatının 2020’da bitirileceğini müjdeledi.

Önemli mi?

Evet.

Neden?

Çünkü; Trabzon’da tıbbi (ilaç vb. sanayisinde kullanlan) ile aromatik (hoş kokulu) endemik bitkileri hazine niteliğindedir. Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelere, yapımı süren İnovasyon ve biyoteknoloji merkezinde akıl katabileceğiz. Ham maddeye akıl katmak demek “yüksek katma değerli ürün/ ürünlere” dönüştürmek demek. Hem de ihracatta hammadde değil, akıl katılmış ileri teknoloji ile üretilmiş ürünleri satabileceğiz demektir.

Doğu Karadeniz İhracatçılar birliği (DKİB) de destekliyor

DKİB Başkanı A. Hamdi Gürdoğan da ihraç ürünlerimize “akıl katılmasına” dikkat çeken bir konuşma yaptı. İhracatta ortalama kg fiyatı 2017’de 1,42 dolar iken 2018’de 1,12 dolara geriledik, İhraç ürünlerimize (hammaddeye) akıl katmanın önemli olduğunu, bu nedenle proje pazarına desteklerini sürdürdüklerini belirtti. Gürdoğan, ihraç ürünlerinin küresel değer zincirinde (market raflarında) yer almanın önemine, yüksek katma değerli ürünler için hayal kurmaya dikkat çekti. O da yüksek katma değerli ürünler üretmeye DKİB’in desteğini açıkladı.

AHA dedirten Protokol konuşmasının üçüncüsü

KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) müdürü Doç. Dr. Oktay yıldız Trabzonspor (TS) ile imzaladıkları protokolü duyurdu.

TTO’lar, KOBİler ile Bilim İnsanları arasında bir ara yüz oluşturması “görev” olarak tanımlanır. KTÜ TTO ülkemizde bir ilk olarak bu tanımın dışına çıktı; Trabzonspor ile bir işbirliği protokolü imzaladı. Sürecin tanığıyım. Bu protokol ile TS’a bir FUTBOL ARGE Merkezinin kurulması hedefleniyor.

TS futbol ARGE Merkezi TS altyapısının ekosistemini kuracak. TS kurumsal bir yapıya kavuşacak, alt yapı bilimle yol alacak. Bir futbol vahası oluşturulacak; başta futbolhocalarımız sporcu performansı (ölçümler yapabilecekler ve reçete yazabilecekler) bir de data (sporcu bilgi kayıt merkezi) kurulacak ve TS altyapısında yetişen oyuncular uluslararası değer zincirine bu yolla katılacak.

Sevindirici

Bir tarafta KTÜ, diğer tarafta Trabzon Üniversitesi (TRÜ Spor Bilimleri Fakültesi) ile Trabzon’un marka değeri TS için bir araya getirilecek. TRÜ Spor Bilimleri Fakültesi dekan vekili, bu çalışmaya katkı veren Doç. Dr. Fatih Bektaş da kocaman bir alkışı hak etti.

Sonunda Trabzon’un gelecek tasavvuru içinde yer alan futbol- insanı/insanları- bilimle uluslararası değer zincirine eklemlenecek (değer zincirine katacak) yerli futbol altyapı sistemi (now have) kurulacak. Başarılar KTÜ TTO ve teşekkürler TRÜ Spor Bilimleri Fakültesi.

Bütün dirençlere rağmen bizi şaşırtan Aha! dediğimız budur.

Dilerim bu protokol bir yol kazasına uğramaz.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.