Trabzonsporlulara Özet Süreç

Son aylarda Trabzonspor olağan Genel Kurulu, kentin gündeminde önemli bir yer işgal etti.

 

Gönül isterdi ki, Trabzonspor"un kısa ve uzun vadeli planlamalarını tartışalım. Ancak, olmadı. Büyük Kulüp olunca tartışma da, çekişme de büyük oluyor. Bunlardan ders almak gerek. Sonuçta, hangi gerekçeyle olursa olsun, böyle bir sürecin yaşanması, her açıdan hoş karşılanacak bir durum değildir.

 

Aldığım çok sayıda telefondan anladığım kadarıyla, olağan Genel Kurul sürecine ilişkin halen kafalarda tam bir berraklık oluşmamış. Esasen, hukuki görüş gibi yazı yazmayı sevmem ve hatta sıkıcı bulurum. Ancak, bu durum bir üye olarak ödev üstlenmeyi gerektiriyorsa, bundan da kaçınmamak her Trabzonsporlunun yükümlülüğüdür.

 

Şimdi, bütün süreci anlaşılabilir bir dil ve üslupla gözden geçirelim;

 

Trabzonspor Kulübü Yönetim Kurulu Tüzüğün 29"uncu maddesi gereğince Olağan Genel Kurul Toplantısı kararı almıştır.

 

Olağan Genel Kurulda kimlerin oy kullanabileceği, yine Tüzüğün 19. ve 29. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; “üye aidatını 30 Eylül 2007 akşamına kadar ödeyen üyeler” Genel Kurul"da oy kullanma hakkını kazanmıştır. 

 

Bu düzenlemeyi hukuka uyarlı bulmayan bir üye, (öyle söyleniyor) oy hakkından mahrum bırakılamayacağı gerekçesi ile, yargı yoluna başvuruyor. Bir de, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı"na müracaat ederek tüzük uygulamasının yasaya aykırılığını ileri sürüyor. (bize söylenen bu)

 

Dernekler Dairesi; Medeni Yasanın 60"ıncı maddesinde her üyenin eşit oy hakkına sahip olduğu düzenlemesi sebebi ile, 30 Eylül tarihinden sonra aidat yatıran üyelerin de Genel Kurul"da oy kullanması gerektiği yönünden görüş bildiriyor.

 

Bunun üzerine, aidatını süresinde yatırmayan üye, Medeni Yasanın 60"ıncı maddesini gerekçe gösterip, yine 68"inci maddede belirtilen 1 aylık süre içerisinde dava açıyor. (Açılan davanın yargılamasının devam ettiği söyleniyor)

 

Bu bir iddia, bu iddianın sonucu hukuksal süreçle belirlenecektir. Şu anda kulüp açısından bu iddianın engelleyici ve bağlayıcı bir sonucu oluşmamıştır. Buna göre, 30 Eylül akşamına kadar üyelik aidatını yatıranlar Genel Kurula katılacak ve oy kullanacaktır. Gerisi boş laf!

 

Trabzonspor Yönetim Kurulu, bu durumu gerekçe göstererek Olağan Genel Kurul"un “ertelenmesi” kararını alıyor. Erteleme hukuki bir durumdur. Medeni Yasanın 78"inci maddesinde düzenlenen erteleme, iki ayrı süreyi göstermektedir. Birincisi, Kulüp Tüzüğünün 29"uncu maddesinin son fıkrasında; “yasal neden ve gerekçelerle geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, en çok iki ay içinde yapılmak sureti ile ertelenebilir” şeklinde düzenlenmiştir.

 

Diğer düzenleme ise, Dernekler Daire Başkanlığı Dernekler Yönetmeliği"nde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre ise, aynı gerekçelerle “erteleme süresi 6 aydan fazla olamaz”.

 

Bu durumda uyulması gereken, Trabzonspor Kulübü Tüzüğü"dür. Buna göre erteleme süresi iki aydır. O halde, yönetim kurulu erteleme kararını iki aydan fazla süreyi içerecek şekilde alamaz.

 

Buna göre, olağan Genel Kurulun ertelenen toplantısı, ilk toplantının yapılacağı tarihten itibaren en geç 2 ay içerisinde yapılmalıdır.

 

Yönetim Kurulu, bu süre içerisinde ertelenen Genel Kurul toplantısını yapmaz ise, ne olur?  Burada gerek Ceza Kanunu gerekse Dernekler Kanunundaki düzenlemeleri yazmayı bir Trabzonspor taraftarı ve üyesi olarak kendime yakıştıramam.

 

Hukuki olarak ise, Sulh Hukuk Hakimine başvuracak 3 üye tarafından olağan Genel Kurulun ertelenen toplantısının yapılması sağlanabilir.

 

Sonuç itibarı ile, birer sivil toplum örgütü olan dernekler, öncelikle ve özellikle kendi Genel Kurullarının oluşturacağı tüzüğe göre yönetilir. Tüzük düzenlemelerine, gerek İçişleri Bakanlığı gerekse diğer kuruluşların yapmak istedikleri müdahalelerin önü, Anayasa Mahkemesinin yerleşik içtihatları ile kapatılmıştır. Yeter ki, düzenlemeler yasaya aykırı olmasın.

 

Yapılacak müdahaleler, sivil toplum örgütü ruhuna aykırı olacaktır.

 

Bu itibarla, Trabzonspor olağan Toplantısının ertelenen tarihten itibaren iki ay içerisinde yapılacağından kimsenin tereddüdü olmaması gerekir. 

 

Bilançolara gelince, yazılı başvuruda bulunan her üyenin hakkıdır, isteyin ve alın. Gerisine Genel Kurul"da karar veririz.  

 

Bu vesile ile, Trabzonspor Kulübümüz Divan Başkanı Sayın Nizamettin Algan"ın şahsımıza gösterdiği nazik söylemlerinden dolayı saygı ve teşekkürlerimizi arz ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Haber61 Arşivi

Cektir Cuktur Ceğiz Cağız

14 Nisan 2016 Perşembe 15:17

İstanbul ekonomisinin nabzı

12 Nisan 2016 Salı 15:44

Sen önce ağzını temizle!

11 Nisan 2016 Pazartesi 12:48

Bu sezon böyle

11 Nisan 2016 Pazartesi 09:07

Sığınmacılar insan değil mi?

11 Nisan 2016 Pazartesi 08:59

Biri UEFA mı dedi?

11 Nisan 2016 Pazartesi 08:51

UEFA'da Bu Hesap Tutmaz Usta!

01 Nisan 2016 Cuma 13:36

Kuralları yeniden öğrendik

24 Nisan 2009 Cuma 21:06

Trabzon Kazanı

05 Mart 2009 Perşembe 13:07

Sadri Şener neden kızdı...

03 Mart 2009 Salı 18:06