İbrahim Değil

İbrahim Değil

Akıl hastanesinde tanıdığı olan var mı?

“Akıl kişiye sermayedir” demişler ki bizim bu bedestende işimiz zor. Çok önceden kurulan bir pazarda satışlar yapılmış da herkes kendi aklını almış. Ben bu satışa yetişebilseydim şimdi bende mevcut fakat kifayetsiz olanı almazdım. Akıl yürütmekte zorlanıyor; iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayıramıyorum.

“Benim dedem matematiği, ilmi, bilimi, teknolojiyi icat etmemiş olduğu bir halde Trump Efendi, Macron, git şuradan bir kahvaltılık al kahvaltı yapalım, sonra da bana hesabını çıkar deseydik vallahi billahi hesabı çıkarmak için şu duvar kadar tahtaya ihtiyaç duyardı.” demişti ya bir vekil. Ben böyle şeyleri akıl edemiyorum işte. Kırk yıl düşünsem Trump’la Macron’u bakkala göndermek benim aklıma gelmezdi.

Bir yurttaş sözcükleri tersten okumayı huy edinmiş, şimdi de tersten konuşuyor. “Bundan sonraki hayatıma tersten konuşarak devam edeceğim. Herkesin de tersten konuşmasını istiyorum.” diyor. Ters ters konuşmayı değil, tersten konuşabilmeyi ben de çok isterim ama o kadar akıl bende yok…

Aklınızı kullanıp, milyonlar harcayıp bir havaalanı yapmışsınız. Bir yığın maaşlı personeli var, takdire şayan istihdam yaratmışsınız. İşin güzel yanı, tek bir uçak dahi inip kalkmıyor, tek bir yolcu gidip gelmiyor. Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi bir işletme... İşte, ben böyle şeyleri kurgulayıp bir gülmece öyküsü yazamıyorum. “Yazarlık atölyesi” duyuruları görüyorum bazen. “Sen de katıl, yazmayı öğren” diyorlar. Yazmayı öğrendim, ben aklımı kullanmakta zorlanıyorum.

Macaristan’da halk oylaması yaptılar yedi sekiz yıl önce: 1.294 tane sığınmacıyı ülkemize alalım mı, almayalım mı? Sonuç almayalım çıktı ama konu o değil. Böyle ufak bir mevzu için bile sandığa gitmek heyecan verici. Ne yalan diyeyim, ben bunu kesinlikle akıl edemezdim. (Örnek olsun, şimdi biz de bin 294 sığınmacı için halk oylaması yapalım mı?..)

Adamın biri bir forumda şöyle yazmış: “Ciddi bir şey öğrenmek istiyorum: Kendi isteğimizle akıl hastanesine yatmak mümkün mü acaba? Orada tanıdığı ya da hastası olan var mı?..” Verilen cevaplar ciddiyetsiz. Dalga geçenler var, üzüldüm doğrusu. Neden böyle yapıyorsunuz arkadaşım, herkesin ihtiyacı olabilir. Böyle bir dönemde akıl sağlığını koruyabilmek hiç kolay değil…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum