Recep Ergenç

Recep Ergenç

8. Lames Şenliğinin ardından

Tarihi İpekyolu’nu kullanan kervanlar, zorlu Zigana Dağı’nı yazın daha yüksek rakımlı, kestirme sayılacak “tepelerden” aşarken, kışın ise daha güvenli ulaşım olanağı veren vadileri kullanmışlar. Bu zorlu yolculuğun Zigana’da ki önemli duraklarından biri de Zigana Köyüdür.

Zigana Köyü, geçmişte tarihi İpekyolunun ve eski Zigana yolunun köyün içinden geçmesi ile üstlendiği misyon kadar, sahip olduğu endemik (sadece bölgede var olan)  bitki ve hayvan varlığı ile de, turizm açısından önemli bir destinasyon merkezi olmaya adaydır demek, abartı sayılmamalıdır.

Tarihi İpekyolu’nun yaz ve kış rotaları, zengin biyo çeşitlilik “Doğa Okulu” ile saptanacak, kayıt altına alınacak, uluslararası networklerde (ağlarda) tanıtımları yapılacak, planlı (proje) çalışmaları yürütülüyor.

Doğa Okulu  

Adını bu dağdan alan Zigana Köyü sahip olduğu pek çok varlığa köyde kurulan Doğa Okulu aracılığı ile sahip çıkıyor: Doğa Okulu, ZİGANA KÖYÜ LAMES ŞENLİĞİ’nin 8. sine, “BİTKİ MÜZESİ”ni ve “KELEBEK SERGİSİ”ni ekleyerek varlıklarına sahip çıkarak önemli bir katkı sağlamış oldu.

11913026_1655110281375900_1248710424_n.jpgZigana Dağı ve Zigana Köyü Varlığımızdır

Zigana Köyünün sahip olduğu diğer varlıklarından; Tarihi Selçuklu Kervansarayı, Kervan Yolu Kemerli İpekyolu Köprüsü,  Maden, Eski Okul, Eski Hanlar ve Zigana dağına çıkan Kışlık ve yazlık İpekyolu rotalarının ortaya çıkarılması, varlık envanterine eklenmesi, proje kapsamında ele alınacak çalışmalardan...

Zigana Köyünün iki zenginliğinden daha söz etmeliyiz: İlki köyü ile bağını hiç koparmamış (geçen yıl kaybettiğimiz) Opera sanatçısı Ömer Yılmaz’dır. ikincisi Türkiye’de bir ilk olan Güneş Sanat Evi’ne sahip olmasıdır.

Bitki Müzesi - Kelebek Sergisi

Dünyada 15bin, Türkiye genelinde 450 civarında türü varken, Zigana bölgesinde yaklaşık 219 tür kelebeğin yaşadığı fotoğraflanarak Doğa Okulunda sergileniyor.

Bu zengin biyo çeşitlilik,  biyo kaçakçıların (bitki ve canlı tür hırsızlarının) çeşitli nedenlerle iştahını kabartmaktadır. Zenginliklerimize sahip çıkmanın diğer yolu, kuşkulanılan bir durumu 155 polis ya da 256 jandarmaya iletmektir.

Zenginlik deyince

Zigana Doğa Okulu;

 Zigana'daki farklı yürüyüş rotalarına, Zengin biyo çeşitliliğe, Bitki Müzesi kurarak, Kelebek Sergisi açarak, LAMES Şenliği yaparak sahip çıkıyor.

Şimdi bu yapılanların Uluslararası networklerde tanıtımının yapılması, girişimin bir “kırsal kalkınma modeline” dönüştürülmesi, sürdürülebilirlik açısından kaçınılmazdır.

Zigana Köyünde tüm bu saydıklarımız için, Savaş Aydın'ın şahsında Doğa Okulunda emeği geçenlere, DOĞA TARİH üye ve dostları olarak şükranlarımızı sunuyoruz.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.