Hasan Kurt
Ali Osman Ulusoy: Her şey sadece para değil
Trabzonspor'u Yönetenler yazı dizimize devam ediyoruz.
Bugüne kadar size Trabzon'da spor'un tarihini ve Trabzonspor'un kuruluşunu özet geçmeye çalıştım.
Eski makalelere yazının hemen altından ulaşabilirsiniz.
Peki Trabzonspor'u yönetenler kimdi? Neler anlattılar? Nasıl sıkıntılar yaşadılar?
Önceki yazılarımın devamı ancak yeni bir yazı dizisinin başlangıcı olabilecek bu diziyi kurucu başkan Ali osman Ulusoy ile başlatmak istiyorum.
Ben susacağım onlar anlatacak.
İşte Başkan Ulusoy'un anlattıkları:
Sporla falan pek fazla ilişkim yoktu. Maç seyretmeye bile zaman bulamıyordum. Trabzon'daki işlerin ağırlık noktasını, özellikle bankalarla olan işlemleri ağabeyim Mehmet Ali Ulusoy, benim deruhteme bırakmıştı. Bu itibarla en büyük işlemimiz Ziraat Bankası ile oluyordu.
Ziraat Bankası'nın müdürü de Mustafa Sağlamer'di. Sağlamer, o dönem İdmangücü Kulübü'nün başkanlığını yapıyordu. 1954'te beni kulübe üye yaptı. Çok fazla iş yaptığımız için sık görüşüyorduk ve böylece Mustafa Sağlamer'le ilişkilerimiz pekişti. 1956'da beni baskı ile İdmangücü yönetim kuruluna aldı. 1965 yılında da İdmangücü Başkanı yaptılar.
Zıt kardeşler
1966-67 sezonunda iki zıt kardeşler olarak bilinen kulüplerden İdmangücü Gençlik ve Spor Kulübü, Trabzonspor oldu; diğeri ise İdmanocağı Spor Kulübü amatör olarak yoluna devam etmek zorunda kaldı. Her iki kulüp de kategorilerine göre sezon boyu mücadelelerini sürdürdüler. Ama asıl mücadele futbol sahasının dışında olanı idi. Her iki kulübün taraftarları bir sezon boyu kıyasıya sözlü tartışmalar ile mücadele etmeye amansız bir şekilde devam etti. Bu mücadeleler çok soylu bir şekilde oluyordu. Kimse kimseyi incitip kırıp dökmüyordu. Mücadelenin özünde, İdmanocağı tarafının ‘bizim kulüp bu işi daha iyi başarırdı, bunu da gösterme şansını mutlaka elde edeceğiz', İdmangücü tarafının ise 'biz bu işi başlattık, devam ettireceğiz ve başaracağız' iddiası vardı. Bu duyguları yaşamadan anlayıp, kavramanın çok zor olacağını da belirtmek isterim.
Başkan Ali Osman Ulusoy (02.08.1967-01.02.1968/27.04.1969-27.12.1970) 1966'da ilk kurulan kırmızı - beyaz Trabzonspor'un da kurucu başkanlığını yaptı.
Yönetim kadrosu çok önemli
İş hayatımın yanında sporla da ilgilendim. Trabzonspor'un kurucularındanım. Trabzonspor'u kurduk, onu çok iyi yerlere getirdik. Başarılı olduğumuz yıllarda Avrupalılar, Trabzon'un nerede olduğunu haritadan bakarak öğreniyorlardı. Bir müddet sonra işlerim dolayısıyla Trabzonspor'dan ayrılmak zorunda kaldım. Tabi ki Trabzonspor başarılı olduğu zaman seviniyorum, mutlu oluyorum. Başarısız olduğu zaman da üzülüyorum ve moralim bozuluyor.
Trabzonspor Kulübü'nde görev yaptığım yıllarda her zaman söyledim, "Kulübe siyaset girerse ben yokum" diye. Kuruluşundan itibaren arkadaşlarımızla birlikte bu konuda azami hassasiyet gösterdik.
Trabzon yapısı itibarıyla futbolu bilen bir şehirdir. Futbolcu potansiyeli vardır ama bana göre futbolcu kadar, çalıştırıcı kadar, yönetim kadrosu da çok önemlidir. İyi bir yönetim kadrosu kurabilirsen takımın da başarılı olması mümkün olur, başarı ancak bu şekilde gelir. Her şey sadece para değildir. İnanmak, maneviyat da çok önemlidir. İdareyse başarı için, başlı başına bir faktördür.
Sen oyna Ulusoy sen oyna!
Başkanlığım dönemimde ikinci ligde mücadele ederken bir takıma karşı kaybettik. Hepimiz üzgün stattan çıkıyorduk. Dışarı çıktığımızda bir grup taraftar, ‘sen oyna Ulusoy sen oyna' diye tempo tutmuştu. Bu bir süre devam etti. Sonra gayri ihtiyari geri döndüm ve gruba baktım. İçlerinden birisi bizim garajda yanımızda çalışan simsarlardan biriydi. Hiç sesimi çıkarmadım ve eve geldim. O gün kafama koymuştum bu işi bırakacağım diye. Daha sonra bazı can sıkan gelişmeler de yaşadım ama Ruhan Öngür olayı bardağı taşıran damla oldu'.
Ulusoy; Trabzonspor, Trabzon'dan yönetilmelidir' tezini savunanlardandır. (Eylül 2009)
1967-1968 SEZONU
Kurucular ve ilk yönetim kurulu: Ali Osman Ulusoy (Başkan,E ilk altı ay; şubat ayı itibarıyla ikinci başkan), M. Rıfat Dedeoğlu (İkinci Başkan, şubat ayı itibarıyla başkan), Sebahattin Kundupoğlu (Genel Sekreter), Mahmut Celal Danış (ErMuhasip), Avni Yurdagül (Veznedar), Süha Akçay (Umumi Kaptan), Ahmet Yıldırım (Lokal Amiri), Refik Karaağaçlı (Genel Sekreter Yardımcısı), A. Salih Erdem, Sabit Sabir, Ruhan Öngür, Nizamettin Algan, Hasan Ataç, Bahri Yıldız, Nihat Karanis, İrhan Kazancıoğlu, Eyüp Sabri Uğurbaş, Nihat Özgür, Osman Tomruk, Ziyad Nemli.
1969-70 SEZONU (27.04.1969 - 12.04.1970 Dönemi Olağan Yönetim Kurulu)
Ali Osman Ulusoy (Başkan), M. Rıfat Dedeoğlu (2. Başkan), Sebahattin Kundupoğlu (Genel Sekreter), Nejat Selçuk (Muhasip), Ruhan Öngür (Veznedar), Süha Akçay (Umumi Kaptan), Nihat Karanis (Lokal Amiri), Refik Karaağaçlı (Genel Sekreter Yardımcısı), Eyüp Sabri Uğurbaş (Kulüp Doktoru), Sabit Sabır (Üye), Hasan Ataç, Nizamettin Algan.
İstifa eden Eyüp Sabri Uğurbaş'ın yerine 24.02.1970'te Nihat Özgür getirildi.
12.04.1970 - 27.12.1970 Dönemi Olağan Yönetim Kurulu
Ali Osman Ulusoy (Başkan, göreve başlamadı), M. Rifat Dedeoğlu (Başkan), Süha Akçay (2. Başkan), Sebahattin Kundupoğlu (Genel Sekreter), Halil Günaydın (Muhasip), Ergin Şahin (Veznedar), Nejat Selçuk (Umumi Kaptan), Nihat Özgür (Lokal Amiri), Nizamettin Algan (Genel Sekreter Yardımcısı), Hasan Ataç (Kulüp Sözcüsü), M. Şamil Ekinci (Üye), Mustafa Filizel.
İstifa eden Ali Osman Ulusoy'un yerine 14.04.1970'te Muzaffer Hamle getirildi.
Ali Osman Ulusoy kimdir?
15 Mart 1927'de Trabzon'un Of kazasında doğdu. 1938'de ilkokulu bitirdi, 1938'de iş hayatına atıldı. 1950'de Ulusoy Kol. Şti. kurdu. Daha sonra farklı iş kollarında çok sayıda şirket kurdu. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda yıllarca Meclis Başkanlığı yaptı. Türkiye Odalar Borsalar Birliği yönetiminde yer aldı, başkan vekilliği yaptı. Vakıf ve dernek başkanlıkları yaptı. Türkiye - İran İş Konseyi Başkanlığı yaptı. 1 Ekim 2014'te vefat etti.