Nurbengü Yılmaz

Nurbengü Yılmaz

Çocuklarda koruyucu diş hekimliği

Koruyucu diş hekimliği; çocuklarda doğru beslenme ve diyet alışkanlıklarının kazandırılması, uygun beslenmenin sağlanması, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı alışkanlığının edindirilmesi , 6 aylık periyodik diş hekimi kontrolleri , diş gelişiminin takibi, ailenin bilgilendirilmesiyle başlamaktadır. Bunların yanısıra çocuklarda travma ve darbelerden korunmanın sağlanması, kötü alışkanlıkların tespiti ve önlenmesi , flor uygulamaları ve fissür örtücü uygulamaları koruyucu diş hekimliği kapsamında özellikle tavsiye edilmektedir.

Koruyucu diş tedavileri ( flor,fissure örtücü gibi) süt dişlerini hassasiyet, çürük ve kayıplardan koruyarak ağız ve diş sağlığının henüz bozulmadan korunmasını sağlar.

Koruyucu diş hekimliği uygulamaları kesinlikle pahalı bir işlem olmayıp tam tersine yararları göz önünde bulunduğunda son derece ucuz işlemlerdir. Flor ve fissure örtücüler ağız ve diş sağlığı açısında gerekli olan koruyucu diş hekimliği uygulamalarının başında yer almalarının yani sıra uzun dönemli değerlendirmelerde ekonomik olarak çok yararlı olduklarının tespit edilmiş olması nedeniyle artık gelişmiş ülkelerde zorunlu koruyucu diş sağlığı hizmetleri olarak kabul edilmektedir.

ÇOCUKLARDA FLOR UYGULAMALARI

Dişlerin çıkmaya bşladığı ilk 4 yıl, diş mineleri olgunlaşmadığından,çürüklere karşı dayanıksızdır. Flor doğal bir mineraldir ve dişler oluşurken minenin yapısına girerek dişlerin çürüğe karşı direncini artırıp sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Flor uygulaması, diş minesinin kristal yapısına girdiği zaman mineyi sertleştirip çürük oluşturan faktörlere karşı daha dirençli bir yapı kazanmasını sağlayan florün kimyasal olarak dişe uygulanmasıdır.
Flor uygulaması temizlenmiş ve kurutulmuş mine yüzeyine bu işlem için özel olarak hazırlanmış florür jellerin uygulanması ile yapılır.

Çok yüksek dozların sistemik dolaşıma katılması halinde toksik etkiler gösterebildiği bilinen florun diş hekimliğinde uygulanan dozlarının kişi üzerinde herhangi bir zararlı etkisi olmadığı aksine dişlerde çürük oluşmasını ve varolan çürüğün ilerlemesini engellediği literatürde pek çok çalışma kanıtlamıştır.

Flor uygulaması hangi yaşlarda yapılır?

Flor uygulaması her yaşta olabilir ancak çocuğun işlem sonrasında bir süre (yaklaşık yarım saat) tükürüğünü yutmayacak yetkinliğe ulaşmış olması gerekir. Flor vernik ve flor jel uyguamaları 2.5-3 yaşından itibaren çocuğun çürük riskine göre yılda 3-4 (3-6 ayda bir ) kez uygulanabilir. Flor uygulaması çocukların yanısıra çürüğe yatkın yetişkinlere de uygulanabilir.

Flor uygulamasının şart olduğu durumlar nelerdir?

Flor uygulaması, diş minesini güçlendirmesi bakımından yararlı uygulama olmakla birlikte dekalsifikasyon adını verdiğimiz diş minesinin aşınmaya başladığı durumlarda uygulanması daha önemlidir.

Flor uygulamasının ihtiyacı nasıl anlaşılır?

Flor uygulaması daha önce sözünü ettiğimiz gibi her yaşta her dişe uygulanabilir. Diş minesini güçlendirici etkisi her zaman istenilen bir etkidir.

ÇOCUKLARDA FİSSÜR ÖRTÜCÜ UYGULAMALARI

Fissür örtücüler dişlerin çürük risk yüksek girintili yerlerine, dişler çürümeden önce yapılan koruyucu dolgulardır. Dişlerimizi sadece tedavi etmek yetmez, korumak da gerekir . Fissür örtücüler, azı dişlerinin çürümeye en yatkın yüzeyleri olan çiğneme yüzeylerindeki derin ve ince olukların kapatıcı ve flor salgılamasını nedeniyle çürük önleyici ince bir şeffaf cila ile kaplanmasıdır.

6 yaşında çıkan daimi azı dişlerine yapılan koruyucu uygulamalar ( fissür örtücü) çürük riskini önler.

On çürükten sekizi azı dişlerinin girintilerinden oluşur. Fissür örtücüler fırçanın ulaşamayacı girintileri kaplayarak çürüğü önler. Çocuğunuzun azı dişlerine bir seferliğine yaptıracağınız fissür örtücü ile onu çürüklerden koruyabilirsiniz.

Fissür örtücü işlemi kesinlikle pahalı bir işlem olamayıp tam tersine yararları göz önünde bulunduğunda son derece ucuz işlemdir. Ağız ve diş sağlığı açısında gerekli olan koruyucu diş hekimliği uygulamalarının başında yer almalarının yani sıra uzun dönemli değerlendirmelerde ekonomik olarak çok yararlı olduklarının tespit edilmiş olması nedeniyle artık gelişmiş ülkelerde zorunlu koruyucu diş sağlığı hizmetleri olarak kabul edilmektedir.

Fissür örtücü kaç yaşından itibaren uygulanabilir?

Fissür örtücüler öncelikle kalıcı azı dişlerine uygulanmaları nedeniyle bu dişlerin yaklaşık sürme zamanı olan 6 yaşından itibaren uygulanabilir. Bazı özel durumlarda süt dişlerini de uygulanması gerekebilir. Bu durumda daha erken yaşlar söz konusu olabilir.

Çocuklarda fissür örtücü ihtiyacı nasıl anlaşılır?

Her çocuğun fissür örtücü ihtiyacı vardır. Çürüme başlamamış bütün sağlıklı azı dişlerine uygulanmalıdır.

Fissür örtücülerin ömrü ne kadardır?

Tanısı doğru konmuş ve iyi şartlarda doğru uygulanmış bir fissür örtücünün ömrü çok uzundur ve tekrarlanması gerekmez. Ancak genel anlamda dolgular içinde söz konusu edilebilecek bir 5 yıldan bahsedilebilir.

Fissür örtücü işlemi ağrılı bir tedavi midir?

Fissür örtücü uygulamaları kesinlikle ağrısız ve uygulaması kolay işlemlerdir, bu nedenle bir çocuğun diş tedavileri ile fissür örtücü uygulaması ile tanışması çocuğun dental işlemleri için pozitif yaklaşım da sağlayacaktır.

Fissür örtücü işlemi ne kadar sürede yapılır?

Bu uygulamalar çok kısa sürede yapılır. Bu nedenle genelde 4 azı dişine aynı seansta fissür örtücü uygulanabilir. Bu süre yaklaşık 4 diş için yaklaşık 30 dk kadar süren seans gerektirir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurbengü Yılmaz Arşivi

Sigaranın dişlere zararları nelerdir?

03 Eylül 2018 Pazartesi 16:13

Hamilelik Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

29 Ağustos 2018 Çarşamba 15:23

Diş sıkılması neden oluşur?

15 Temmuz 2018 Pazar 18:01

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

18 Haziran 2018 Pazartesi 18:41

20 yaş dişleri ne zaman çıkar?

30 Mayıs 2018 Çarşamba 10:58