Nurbengü Yılmaz

Nurbengü Yılmaz

Lingual tedavi (görünmez diş teli) nedir?

Ortodontik tedavide özellikle yetişkinler, tedavi boyunca takılan diş tellerinin hoş görünmemesinden endişe ederler. Bu endişe nedeniyle de çoğu zaman ihtiyaç duyulmasına karşın diş teli uygulaması yaptırmamaktadır. Lingual ortodonti hem estetik kaygıları ortadan kaldıran hem de geniş uygulama alanıyla bu yönden çok avantajlı bir tedavidir.

Günümüzde birçok tanınmış kişi tarafından da tercih edilen lingual tedavi ile hastalar bir taraftan dişlerindeki düzelmeleri izlerken, diğer yandan özgürce gülümseyebilmektedirler. Lingual tedavi sayesinde yetişkinler için diş teli artık estetik açıdan bir sorun olmaktan çıkmıştır ve bu durum hastaların sosyal hayatlarını olumlu yönde etkilemiştir.

Lingual tedavi (görünmez diş teli) nedir?

Lingual tedavi, diş çapraşıklıklarının ve pozisyon bozukluklarının düzeltilmesinde kullanılan diş teli yöntemidir. Son yıllarda estetik görünüm kaygısıyla birlikte en çok tercih edilen ortodontik tedavi yöntemlerinden biri olup, görünmez diş teli olarak da tanımlanabilmektedir.

Lingual diş teli tedavisi nasıl yapılır?

Hastalarımızın ilk muayenesinde ortodontik bozukluklar tespit edilir ve ağız yapısına göre lingual tel tasarımı yapılır.Lingual diş teli tedavisi sırasında, teller ve braketler dişlerin iç kısmına ( arka yüzeylerine) yerleştirilir.

Diğer yöntemlerden farkı nedir?

Dişlerin ön yüzeylerine uygulanan braketlerden farklı olan braketler, dişlerin arka yüzeylerinin eğimine göre özel olarak hazırlanarak özel bir laboratuvar işlemi sonucunda dişlere indirekt olarak yapıştırılmaktadır.

Hangi yöntemler vardır?

Lingual ortodonti dahilinde ayrıca Incognito ve Harmony olarak bilinen özel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tekniklerde CAD/CAM sistem kullanılarak hastanın dişlerine tamamen adapte olabilen altın ve nikel-titanyum alaşımlı braketler üretilmektedir.

Lingual diş telleri takıldıktan sonra neler yapılır?

Düzenli kontrollerle kişinin dişlerinin gelişiminin takibi, lingual tellerin ağızdaki uyum sorunlarının tespiti gerçekleştirilir.

Görünmeyen Diş Tellerinin Avantajları Nelerdir?

Lingual tedavi, hem estetik kaygıları ortadan kaldırması hem de ileri yaşlardaki ortodontik tedavileri kolaylaştırması açısından oldukça avantajlıdır. Her hasta için özel olarak tasarlanan ve gizli teller ile yapıldığı için görünüm kaygısını minimuma indiren lingual tedavi, hastanın dilediği gibi gülmesini sağlarken tedavi sürecine olumlu katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda kişiye özel üretildiği için hata payının minimum olması yönünden de tercih edilmektedir.Bunların yanında braketler diş yüzeyinde olmadığı için tedavi süreci en iyi şekilde gözlemlenir, hastanın yaşına, yüz yapısına ve gülüşüne uygun tasarlanan lingual diş telleri ile tedavi süresince yaşanacak sıkıntılar asgariye indirilir. Ağzınızdaki diş tellerinin birinin görmesi için gerçekten çok yakınınıza gelip iyice bakması gerekir, neredeyse görünmezdirler.

Tedavi süresi farklı mıdır?

Günümüzde gelişen laboratuar teknikleri ve klinik uygulamalardaki teknolojik ilerlemeler sayesinde lingual teknik ile ilgili temel sorunlar çözümlenmiş olup, standart diş telleri ile aynı tedavi süresine sahiptir. Dişlerin arka yüzeylerinden uygulanan baskı ile ön yüzeylerinden uygulanan baskı aynı olmadığı için tedavi süresi buna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kişinin diş ve çene yapısı, diğer diş tedavilerine ihtiyacı olup olmaması ve hekimin tedavi planı da süreyi etkilemektedir. Her hastanın lingual ortodonti tedavi planı farklı şekilde oluşturulmaktadır.

Kimlere uygulanabilir? Özellikle hangi meslek grupları tercih etmektedir?, Tellerin görünmediği bu uygulama için en uygun adaylar kimlerdir?

Lingual ortodonti yaş fark etmeksizin her hastaya uygulanabilir.İş ve sosyal hayatları gereği göz önünde olan ya da insanlar ile iletişim halinde olan yöneticiler, öğretmenler,aktörler sanatçılar, manken ve sporcular tarafından tercih edilmektedir. Özellikle ileri yaşlarda tel taktırmak isteyenler ile iş adamları, yöneticiler, ekip liderleri, sağlık sektörü çalışanları, IK uzmanları, satış sorumluları, halkla ilişkiler ve reklam departmanları ile mağaza çalışanları tarafından görünmeyen diş teli tedavileri tercih edilmektedir.

Lingual ortodonti ( görünmeyen diş teller) hangi vaka gruplarında uygulanabilir?

Genel ortodontik sıkıntılara sahip kişilere, alt ve üst çene dengesizliği olan kişilere, alt çene bozukluklarıyla dişleri öne kapanan kişilere, dişlerde öne doğru kayma yaşayanlara, estetik kaygısı olan kişilere, işi ve sosyal çevresi nedeniyle görüntüsüne önem verenlere, diş gıcırdatma alışkanlıkları olan kişilere, önde konumlanmış dişlerle çarpma gibi travma yaşamaya müsait olan kişilere uygulanabilir.

Hastalarımız Neden Lingual Diş Teli Tedavisini Tercih Etmektedir?

Eğer görüntünüz sizin için çok önemliyse ve geleneksel diş tellerinin görünümünün sizi rahatsız edeceğini düşünüyorsanız lingual diş telleri sizin için çok uygundur. Mesleğiniz gereği sürekli insanların karşısında kalıyorsanız ve diş tellerinin görünmemesi sizi rahat hissetirecekse aynı şekilde lingual diş telleri sizin için en iyi çözümlerden biridir.

Lingual Diş Teli Acıtır Mı?

Görünmez diş teli tedavisi olan lingual ortodontik tedaviler uygulandığında diğer tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi ilk haftalarda ağrı veya hafif sızı hissedilebilir. Dil ile temas eden diş tellerinin varlığına alışıldıktan sonra herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmamaktadır. Ayrıca dişlerin yerleri değişmeye başladığında bazı besinleri tüketirken dişlerde hassaslaşma oluşabilir.

Lingual braketler ön taraftan yapıştırılan braketlere göre daha mı fazla rahatsız eder?

Günümüzde kullanılan lingual braketler ilk kullanılan braketlere göre yaklaşık %40-%50 oranında daha küçüktür. Dolayısıyla lingual ortodontik tedavide hasta rahatsızlıkları azalmış, bu apareylere adaptasyon dönemi kısalmıştır. Ancak lingual braketler ve lingual diş teli bulundukları konum sebebiyle tedavi başında hastalara biraz daha fazla rahatsızlık verebilmektedir.

Lingual Ortodonti Yaptırmak Isteyen Hastalarda Tedavi Süreci Nasıl İlerlemektedir ?

Hastalarımızın ortodontik muayenesini takiben kayıt randevusu oluşturulurak hastalarımızın fotoğraf, model ve gerekli röntgenleri alınır. Hastadan alınan kayıtlar ilgili firmanın yurt dışındaki merkezine gönderilir. Ardından kişiye özel materyaller üretilir ve kliniğe kargolanır. Hastalarımızın ikinci seansında tellerin uygulaması yapılır. Sonraki süreç, 4-6 hafta aralıklarla kontrol seansları şeklinde devam eder.

Lingual Braketler Hastaların Sosyal Hayatlarını Nasıl Etkiler?

Günümüzde birçok tanınmış kişi tarafından da tercih edilen lingual tedavi ile hastalar bir taraftan dişlerindeki düzelmeleri izlerken diğer yandan özgürce gülümseyebilmektedir. Lingual tel ve lingual braketler sayesinde yetişkinler için diş teli artık estetik açıdan bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bu durum hastaların sosyal hayatlarını olumlu yönde etkilemektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurbengü Yılmaz Arşivi

Sigaranın dişlere zararları nelerdir?

03 Eylül 2018 Pazartesi 16:13

Hamilelik Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

29 Ağustos 2018 Çarşamba 15:23

Diş sıkılması neden oluşur?

15 Temmuz 2018 Pazar 18:01

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

18 Haziran 2018 Pazartesi 18:41

20 yaş dişleri ne zaman çıkar?

30 Mayıs 2018 Çarşamba 10:58

Çocuklarda koruyucu diş hekimliği

23 Mayıs 2018 Çarşamba 11:00