Nurbengü Yılmaz

Nurbengü Yılmaz

Sigaranın dişlere zararları nelerdir?

Sigara içen bireylerde katran birikimi ve nikotine bağlı lekeler görülür. İlerleyen dönemlerde dişler etkin fırçalasa bile bu lekeler diş üzerine yerleşir. Hastalarımızın evde yaptığı bazı hatalı uygulamalarda (tuz-karbonat- diş parlatıcısı) mine yüzeyini çizerek dişlerin daha çok sararmasına neden olur. 

Sigara ağız yaralarına sebep olur mu? 

Sigara, hem ağızda daha çok yara oluşmasına hem de kan akımını yavaşlatması sebebiyle oluşan yaraların geç iyileşmesine neden olur. 

İmplant yapılan bir hastanın sigara içmesi implanta zarar verir mi?

İmplant uygulamasının ardından yapılması gerekenlerden ziyade yapılmaması gerekenler çok önemlidir ki bunların başında sigara içmek gelir. Sigara dumanı içindeki binlerce zehirli madde yeni operasyon yapılmış yerin etrafına yerleşerek implant ve kemiğin birleşimini olumsuz etkiler. Ayrıca kanamayı azalttığı için iyileşmeyi olumsuz etkiler. Özellikle implant operasyonunda sonra hastamız mutlaka eğer tiryakiyse bir kaç gün sigara içmemelidir.

Sigara ağız kokusuna sebep olur mu? 

Sigara ağız kokusuna bir kaç farklı etkisiyle sebep olur. Gerek içindeki bir çok zehirli madde nedeniyle ağız içinde kötü bir koku yapar, gerekse ağızdaki tükürük bezlerini çalışmasını olumsuz etkileyerek ağız kuruluğuna ve kötü kokuya sebep olur. Ayrıca dental plak oluşumunu olumsuz yönde etkileyerek diş yüzeylerinde sürekli plak kanamasına, bu yüzdende kötü koku oluşmasına sebep olur. 

Sigaranın dişetlerine zararı var mıdır?

Sigara diş taşı oluşumuna sebep olur mu? Birçok zararların yanı sıra diş etlerine de olumsuz durumlar görülmesine neden olur. Kan akımını yavaşlattığı için diş etlerinin beslenmesi azalır. Bu yüzden çeşitli diş eti hastalıklarının ortaya çıkması kolaylaşır. Özellikle periodontolojik hastalığı dediğimiz diş eti problemine sigara kullanımıyla probleminin daha kötü olduğu görülmüştür. Ayrıca sigara devamının ısı artışı nedeniyle ağız içinde bazı bakterilerin daha kolay yaşadığı görülmüştür. Bu bakteriler diş eti hastalıklarının önemli bir kısmına neden olur.Yine plak oluşumunun ve dişlere tutunmasını arttırdığı için diş taşı oluşumunu daha kolay hale getirir. Diş taşları vücudun kendi ürettiği yapılardan plak oluşur ve bunlar iyi temizlenmezse dişlerin üzerinde diş taşı daha çok görülür. 

Sigara ağız kanserine sebep olur mu? 

Sigaranın zararlarından bir tanesi ve en büyüğü ağız kanseri oluşumudur. Genelde ağız kanseri oluşması nedeninin %75 ‘i sigara ve alkol kullanımıdır. Ağız kanserlerinin çoğu ölümcül olup programı kötü seyreder. Yapılan araştırmalara göre sigarayı bırakan hastalar 10 yıl sonra hiç içmeyen insanlarla aynı kanser riskine olabilecekleri anlaşılmıştır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.