Nurbengü Yılmaz

Nurbengü Yılmaz

Diş sızlaması nedir ve neden oluşur? Soğuk ve sıcak şeyler dişi neden sızlatır?

Dişte çevresel etkenlerin oluşturduğu ve dişin canlı dokusu tarafından verilen ağrılı bir tepkidir.

Dişler en içte dişe canlığını veren pulpa dokusu, onu koruyan geçirgen tübüllere sahip dentin dokusu ve en dışta da vücuttaki en sert yapısı olan mine dokusundan oluşur.

Minede çürüme veya aşınma sonucu bir kayıp olduğunda dentin tübüller açığa çıkar ve pulpa dokusu uyaranlara açık hale gelir.

Soğuk ve sıcak dentin tübüller içindeki sıvının içeriye ve dışarıya doğru hareket etmesine neden olduğu için pulpa bu hareketten dolayı uyarılır ve dişte sızlama oluşur.

Dişin çürümesi sonucu dişte oluşan madde kaybı nedeniyle dişin canlı dokusu çevresel uyaranlara(sıcak,soğuk,tatlı) karşı tepki verir ve hassasiyet ortaya çıkar. Ayrıca diş eti çekilmesi sonucu, kök yüzeyi açığa çıktığında da dişte hassasiyet meydana gelebilmektedir. 

Diş sızlaması olduğunda yapılması gerekenler nelerdir  ve tedavisi nasıl olur? 

Diş sızlaması olduğunda diş hekimlerine başvurulup sızlamaya neden olan faktör yâda faktörler diş hekimi tarafından elemine edilmelidir.

Dişte çürüme nedeniyle ağrı varsa çürük temizlenip dolgu yapılır. Diş eti çekilmesi kök yüzeyi açılması varsa dişeti ameliyatı yapılabilir.

Genel bir hassasiyet şikâyeti varsa dişin kök olan yapısını güçlendirmek amacıyla flour uygulanabilir.

Ayrıca hassasiyet için özel olarak üretilmiş macunlar kullanılabilir. Bu macunlar açığa çıkmış dentin tübüllerini tıkayarak uyaranların pulpayı etkilemesini engeller.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurbengü Yılmaz Arşivi

Sigaranın dişlere zararları nelerdir?

03 Eylül 2018 Pazartesi 16:13

Hamilelik Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

29 Ağustos 2018 Çarşamba 15:23

Diş sıkılması neden oluşur?

15 Temmuz 2018 Pazar 18:01

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

18 Haziran 2018 Pazartesi 18:41

20 yaş dişleri ne zaman çıkar?

30 Mayıs 2018 Çarşamba 10:58

Çocuklarda koruyucu diş hekimliği

23 Mayıs 2018 Çarşamba 11:00