Emel Meryem Parlak

Emel Meryem Parlak

Evde Kal günleri için 15 kitap önerisi

Evde kaldığımız bu günlerde yapılacak aktivitelerden biri de kitap okumak. Okumak eylemi bireysel bir aktivite olduğundan önerilerde bulunmayı pek sevmiyorum. Bu yüzden listemi oluştururken ilgi alanlarınıza göre seçim yapabilmeniz için nelerden

bahsettiklerini de eklemeyi düşündüm. Güzel zaman geçirmenin yanına faydalı zamanı da eklemeye çalıştım. Hedefime ulaşabilme konusunda gerçekten endişeliyim, keyifli zamanlar-okumalar dilerim. Bu süreci hepimizin sağlıkla atlatması dileğiyle...

1- Namık Kemal- Vatan Yahut Silistre

En kısa zamanda tekrar okuyup incelemesini yapmak istediğim kitaplardan. Sevgilisini yalnız bırakmamak için erkek kılığına girerek Silistre savunmasına katılan Zekiye ve İslam üzerinden dönemi- dönemin bakış açısını oldukça güzel yansıtan kitaptır.

2- Goethe-Faust

Göründüğünden daha derin bir kitap. Semboller ve imgeler oldukça fazla. Ruhunu şeytana satmak gibi esrarengiz bir konusu var. Bu konu günün gerçeklerini ifade ederken kendinizi sorgulamanıza sebep olacak. Kitabı okudum; anlamadığımı düşünüyorum ya da daha iyi anlamak istiyorum diyenler için Marshall Berman'ın Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor kitabını öneririm.

3- Ercan Kesal - Peri Gazozu

Bu zorlu günlerde sımsıcak hikayeler okumak isterseniz mutlaka edinin. Kesal'in doktorluk yaptığı günlerde yaşadıklarını anlattığı bu kitabı bugün sağlık çalışanlarımızın emekleriyle çok güzel bütünleşecek.

4- Oğuz Atay- Tutunamayanlar

Yazılarımı okuyanlar Oğuz Atay'a olan hayranlığımı farketmişlerdir. Sizi biraz sıkabilir. Ama bizi sıkmayan şeylerle ilgili biraz derdimiz olmamalı mı? Hani bu günlerde çok söylenen "sıkıntı yoksa sıkıntı var" sözünü kastediyorum biraz. Eğer okuduğumuz kitap biraz başımızı ağrıtmıyor canımızı sıkmıyorsa, aynı kişi olarak kalkıyorsak o kitabın başından okuduğumuz şeylere göz atmamız gerekmez mi? Üniversitede bir hocam kitap okumak zararlı derdi, uzman kontrolünde okunması gerektiğini savunurdu. Bunu duyan herkes ilk önce diklenirdi fakat tam da bu yüzdenmiş.

5- Ahmet Hamdi Tanpınar- Huzur

En kısa zamanda tekrar okuyacağım kitaplar listesinde. Tutunamayanlar'a söylediklerimi bunun için de söyleyebilirim. Müthiş bir huzursuzluk kitabı.

6- Sabahattin Ali- Kuyucaklı Yusuf

Taşra ve taşraya bakışın, köylü hayatının, alınyazısının işlendiği bir eser. Fakat bu kitaba kalıp bu sözleri söyleyip geçmek büyük haksızlık olacaktır. Dolayısıyla inceleme yazımı ekliyorum.

Tıklayın

7- Sinan Akşın- Kısa 20. Yüzyıl Tarihi

8- Yuval Noah Harari-Hayvanlardan Tanrılara Sapiens

Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan. Uyuma öncesinde irkilme hareketi hemen hemen hepimizin başına gelir. Kendimizi bir yerden düşüyormuş gibi hissederiz. Peki bunun genetik hafıza olduğunu söylesek? Atalarımız hayvan vb. şeylerden korunmak için ağaçların üzerinde uyuduklarında birçok kez düşme tehlikesiyle yüzleşiyorlardı. Bizler de onların mirasını devam ettiriyoruz. Daha fazlası için mutlaka okumanızı öneririm.

9- Jack London - Beyaz Diş

Hayatınızda hayvan sevgisi tatma imkanı buldunuz mu bilmiyorum ama umarım bulursunuz. Özet olarak Beyaz Diş isimli köpeğin sevgi ve nefrete karşı verdiği farklı tepkileri içeren roman diyebilirim. Bu bahaneyle hatırlatmış olayım ki kuyruklu dostlarımızın mikrobu yaydığına dair hiçbir bilgi yoktur. Onlar sadece sevgi yayarlar.

10- George Orwell-1984

Orwell'ın cidden de sarsıcı bir dili olduğuna inanıyorum. Hangi romanını okusam o duygudan kendimi alamadım. Günlerce etkisinden çıkamadım. Bir bilgiye göre bir kitap 5 gün boyunca beynimizdeki aktivitesini sürdüyormuş. Bu yüzden kahramanlar günlük hayatımızda varmış gibi hissetmemiz oldukça normalmiş.

En ünlü distopik eserlerden olan 1984 için söylenebilecek oldukça fazla şey var. Bu yüzden ayrıntılı incelememi yine buraya bırakacağım.

Tıklayın

11- Irvin D. YALOM-Nietzsche Ağladığında
Bu kitabı bitirdikten sonra kullandığım cümleyi asla unutmuyorum. " Beynimi yırtıp içinden yeni bir beyin çıkartan kitap."

12- Ortega y Gasset- İnsan ve Herkes

13- Emrah Serbes- Erken Kaybedenler
Okuduğum en güzel modern hikaye kitabı olabilir. Hikayelerin sizi çok güzel anlattığına ikna olacaksınız.

14- Berna Moran- Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış
Ben romanları sadece okumak değil aynı zamanda anlamak da istiyorum diyenlere şiddetle öneririm.

15- Ah Muhsin Ünlü...

Şiir sevenleri de dahil etmek istedim.

Sevgiyle...

Not= Asla tamamlanmış bir liste olduğunu düşünmüyorum. Neden çok zor bir şey olduğunu düşündüğümü tekrar anladım. Her tarzdan kitaplar seçmeye çalıştım ve 15 kitapla sınırladım, şimdilik. Daha ayrıntılı listelerde görüşmek üzere.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Meryem Parlak Arşivi

Tehlikeli Oyunlar-Oğuz Atay

10 Ağustos 2021 Salı 16:07

Ortega Y Gasset-Sevgi Üstüne

14 Şubat 2021 Pazar 17:42

Hasan Ali Toptaş- Gölgesizler

20 Kasım 2020 Cuma 13:43

Hasan Ali Toptaş- Beni Kör Kuyularda

17 Eylül 2020 Perşembe 17:26

Carl Gustav Jung- Dört Arkeitip

29 Haziran 2020 Pazartesi 14:37

Korkuyu Beklerken- Oğuz Atay

03 Mart 2020 Salı 13:08

Zargana - Hakan Günday

22 Ocak 2020 Çarşamba 15:41

Hakan Günday - Ziyan

19 Kasım 2019 Salı 18:09