Trabzon “Marka Şehir Strateji Çalıştayı ” 23- 25 mayıs 2015 tarihlerinde” İstanbul’da yaşayan Trabzonlu İşadamları ve Bürokratlar Derneği (TİAB) ile yine İstanbul’da yaşayan Bizim Neslin Uşakları (BNU) tarafından, TEB ana sponsorluğunda, katılımcılığı esas alarak Trabzon Novotel’de yapılmıştı.
Geçmişte de yapmıştık
Çalıştayın bir benzerini, 2006- 2007 yıllarında yine TEB ana sponsorluğunda Zorlu Otel’de yapmıştık. “İller geleceklerini şekillendiriyor” ana teması altında yapılan çalıştay raporu “Trabzon için gelecek stratejisi” olarak yayınlandı. (http://www.tsiad.org.tr/kullanici_dosyalari/file/trabzon%20çalıştayı.pdf)
Bu çalıştayın raporu sekiz yıldır tozlu raflardadır. Açıp bakan kaç kişidir bilinmez, ama biz işleri yine bildik yöntemlerle, “eski tas eski hamam” şeklinde yaparak geldik bugünlere…
İstanbul aklı farklı
Trabzon karşılaştırılacaksa en yakın İstanbul, Paris ya da Honkong ile karşılaştırılmalıdır. TİAB ve BNU işte bu aklı; deneyimi temsil ediyor. Bu aklı Trabzon’a aktarmada kararlıyız, diyerek yola çıktılar. Ortak akıl geliştirmek için çalıştayları gerçekleştirdiler. Çalıştay raporu hazır. Kamuoyu ile paylaşmadan önce bir “izleme ve takip komisyonu” kurulmasına ön ayak olmak için önümüzdeki günlerde Trabzon’a gelecekler.
Doğru da yapacaklar.
Takip-izleme işi bizim çokça yaptığımız bir iş değildir. Her atanmış ya da seçilmiş kendinden öncekini yok sayar. Sil baştan, değerlendirme yapılmadan geçmişin yaptıkları savsaklanır.
İzleme- takip önemli
TİAB ve BNU “Marka Şehir” çalıştay kararlarını yerelden takip ve izlenmesi için bir komite kurulmasını istiyor. Bu, olması gereken önemli bir gelişmedir. Rapor açıklanmadan önce girişimlerde bulunmak için önümüzdeki günlerde Trabzon’a gelecekler.
Politika yerelleşmeli ve sivilleşmeli.
Çağdaş demokrasi; Katılımcılığı esas alır. “Marka şehir olmak” yerelin (Kamu, Özel STK’ların) işidir. Yıllara yayılacak markalaşma süreci çalışmaları “saldım çayıra Mevlam kayıra” ile hedefine ulaşamaz.
Balık hafızalıyız
İzleme ve takip komitesi bir taraftan etkinliklerin plana, zamana uygunluğunu denetleyecek, bazen de rotada küçük değişiklikleri yapma iradesine sahip olacaktır.
Mardin, Kastamonu, Safranbolu vb. illerin marka şehir olma konusunda çalışmaları her ne kadar örnek gösterilse de, izleme- takip işinin yerelden tam destek alarak yapıldığı söylenemez.
Marka şehir olma süreci; atanmış ve seçilmişler ile yerelin (sivil inisyatifin) bir plan etrafında- birlikte çalışması demektir. İçinde kuruşu olmayan bürokratın bildik işlerle yoluna devam etmek istemesi, yasal idari işlerini gerekçe göstererek, kimi zaman da unutkanlığa sığınarak işbirliğine sırt çevirmesi olasılığı yüksektir.
Önlem alınmalı
Küresel gelişmeleri izleyenler rekabetin artık şehirler arasında geçmekte olduğunu, bunun ise ancak “eski köye yeni adet/ adetler getirerek” olacağını bilirler. TİAB ve BNU’un izleme ve takip komisyonu kurmasını istemesi “ eski köye yeni adet” getirmek istemesidir.
Desteklenmelidir.