Recep Ergenç
Spora Bakış Açımız
Trabzon’da sporun paydaşları “sporun sorunlarını” nasıl görüyor? Dert edinen sporun paydaşları oldukça zahmetli “Trabzon Spor Çalıştayı”nı gerçekleştirdiler.
Değerli okurlar; bu okuyacaklarınız, sık sık “çalıştay”ı neden açıklamıyorsunuz?” sorusuna cevap kadar,
Yazı ile kentten sorumlu olanların“…bekle gör” körlüğü yerine, “öngörme-önlem alma” arayışına yönelmeleri içindir.
Lütfi Altın da öngörme ve önlem alma adına “ Bigdata üzerinden sporda veri analitiği kullanımı” raporu ile Trabzon için bir madene kazma vurmamıza destek oldu.
Önce “Çalıştay”
Çalıştay için yarı yapılandırılmış sorular (Doç. Dr.Fatih Bektaş ve akademik kadro tarafından) hazırlandı ve düzenlenen oturumlarda;
- Beden Eğitimi Öğretmenlerine,
- Futbolun Antrenörlerine,
- Futbol Hariç Amatör Spor Branşlarının Antrenörlerine,
- Amatör Spor Kulübü Yöneticilerine,
- Sporcu Velilerine
- Son olarak atanmış ve seçilmiş yerel yöneticilere Vali yönetiminde soruldu ve cevaplar kayıt altına alındı.
Grafikte yer alan ve en çok atıfta bulunan sorunlar olarak çalıştayın özetidir.
Gelelim Dr. Lütfi Altun’un çalıştay için öngörme ve önlem almayı içinde barındıran “BIG DATA ÜZERİNDEN SPORDA VERİ ANALİTİĞİ KULLANIM DEVRİMİ” raporuna.
“Trabzon için spor konusunda önümüzde iki yol var; ya bulunulan çağın yükselen teknolojilerinin hayat döngüsüne uyarak yaparsınız ya da geleneksel kalarak, geçmiş yüzyılın endüstri çağı kafasıyla hareket edersiniz. Her ikisinin arasında neticeleri bakımından mukayese kabul etmez farklar olacaktır.
...
Yenilikçi ve sektörel yönüyle, spor dünyasının mümkün olan çeşitliliği içinde, bigdata (büyük veri) ve veri analitiği (verilerin işlenmesi) üzerinden hareket edilmesi en doğru yoldur... İnsan kaynakları ve beyin gücüne, çevreye, coğrafik konuma, tarihi derinliğe, alt ve üst yapıya sahip olma, bilgi toplumlarında; spor çeşitliliği Nitel (Qualitative Research ) Nicel (Quantitative Research ) Veri Analitiği ile seferber edilmektedir.
…
Kurgulanacak Yerel ofis Türkiye ve Dünya ofislerine bunlar üzerinden yapılabilecektir. Ancak bu şekilde süreç dinamik ve statik veriler üzerinden düşünce hızında ilerleyecek demektir.
...
Sporda veri analitiği, yerel bölgesel küresel veri tabanı kullanımı ile süreç başlatılabilir. Akıllı veri yönetimi ve öğrenen makinalarının yoğun kullanılabileceği bu alan, bigdata statik - dinamik verilerinin veritabanları üzerinde saklanması, süzülerek işlenmesi, akıllandırılması ve sorgulanarak değerlendirilmesi olanak dâhilindedir. Gerekirse öğrenen makinalar desteğiyle, yüksek teknolojiyle ve dünyayla, “Veri İşleme Merkezleri Algı Bilgisi Platformları” üzerinden bütünleşilebilir.”
(Lütfi Altın: bir mimar, İstanbul BB’de öngördüğü projeleri ile önemli görevlerde bulunan hemşerimiz. O bu şehrin sevdalılarından biri.)
Bu çalıştayın gizli kahramanları; DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman’a, raporu için Lütfi Altın’a ve fikri ete kemiğe büründüren Avrasya Danışmanlığa, fikre taa başından itibaren sahip çıkan Spor İl müdürü Birdal Öztürk’e, ASKF Başkanı Cahit Erdem’e ve elbette Doç. Dr. Fatih Bektaş ve değerli akademisyenler; tek tek teşekkürü hak ettiler.
Yazımı yine Lütfi Altın’ın bir sözü ile bitireyim; Trabzon’da da sporu ya bulunulan çağın yükselen teknolojilerinin hayat döngüsüne uyarak yaparsınız ya da geleneksel kalarak, geçmiş yüzyılın endüstri çağı kafasıyla hareket edersiniz.
Aslında yeni başlıyoruz, sporun paydaşlarına ve karar vericilere saygılarımızla…