Recep Ergenç
Trabzon en değerli kupon arazisi kime verilmeli
Sanat bir ülkenin kalkınmasında önemli midir?
Sanat toplumları nasıl yönlendirir, nasıl bir ufuk açar?
Hiç zor sorular değil bunlar. Sadece dünyanın lider ülkelerine bakın, cevap orada.
İkinci Dünya Savaşı bitiminde Almanya için “yanmış, yıkılmış, taş taş üstünde kalmamış” anlamında “çöp ülke” deyimi küçümsemek için çok kullanılmış.
Ama o çöp ülke (!),
Sanatın her seviyede yara saran, ülkenin gelişmesine katkı verecek gücüne sarıldı.
Her seviyede sanat kurum ve kuruluşunu öncelikle onardı.
Üniversiteleri zaten ayaktaydı.
O Çöp Ülke, tez zamanda ayağa kalktı ve bugün dünyanın birçok alanda öncü ülkelerinden.
Sanat şehri olmak Trabzonlunun da gelecek tasavvuru içinde var.
Nerede var?
Çalıştay raporlarında var.
Trabzonlular, hem İstanbul’da hem de Trabzon’da gerçekleştirdikleri Çalıştay raporlarında kayıt altına aldılar sanatın olmazsa olmaz olduğunu.
Neden sanat?
Aklın çapını genişletmenin bir yolu olan sanat ile sorgulamayı, barışmayı, gelişmeyi ve rekabetçi bir şehir yaratmayı zihinlere kazırız.
Bu çerçevede, şehre büyük katkılar ve rekabet avantajı katacak olan kurumların başına TRU Devlet Konservatuarını yazmak gerekir.
Ben yazının başlığındaki soruya şöyle cevap veriyorum:
Şehrin kupon arazisi, TRU Devlet Konservatuarına verilmelidir.
Kupon arazı neresidir?
Hasan Paşa Kışlası…
Ooo dediğinizi duyar gibiyim.
Çünkü;
TRU Devlet Konservatuarı; Bir sanat eğitim kurumu olarak Trabzon – Türkiye ve komşu ülkeleri de içine alan bir tasavvura sahip de ondan verilmeli.
Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Devlet Konservatuvarı, 18 Mayıs 2018 tarihinde kurulan Trabzon Üniversitesi bünyesine aktarıldı.
Almanlar çöp haldeyken değer verip ilk onardıkları sanat kurumlarına (konservatuarlarına) bugün dünyanın her tarafından yıldız öğrenciler yağıyor. Trabzon Üniversite (TRU) Devlet Konservatuarı ise tavan arasına (mekansızlıktan) sıkışmış ve eksik bölümlerine kavuşmanın hayali ile yanıp tutuşuyor.
Bugün Türkiye’de önemli konservatuarların hemen hepsi, merkezi yerlerde tarihi binalarda eğitim veriyor. Çünkü bu kurumlar çok önemli.
Sanat ekonomisi nedir?
Kültür ve sanat, eğitsel işlevi olan, toplumları bütünleştiren, kentlerin marka değerini artıran, yaratıcılığı ve tasarımı besleyen, kent ekonomisine doğrudan, ülke ekonomisine ise diğer sektörlerle etkileşimde bulunarak dolaylı katkı sağlayan bir faaliyet alanıdır. Kültürel etkinlikler aracılığıyla yaratılan sosyal ve ekonomik değer oldukça yüksektir.
TRÜ Devlet Konsevatuarı’nın Trabzon ekonomisi içinde yer alması öncelikli ve elzemdir, bu nedenle “kupon arazi” TRU Devlet Konservatuarına verilmelidir diyorum.
Devlet Konservatuarının ihtiyacı olan fiziki altyapı ve bina sorununun çözülmesi ile müzik başta olmak üzere Sahne Sanatları (Tiyatro, Dans ve Opera Anasanat Dalları ile birlikte) diğer bölümlerinin açılması, sanat alanında daha fazla öğrenci yetiştirmesi, sahne sanatlarına yönelik daha çok çalışmalar yapılması şehre sanatsal anlamda bir ivme katması kadar ekonomisine de olacaktır.
Son söz yerine:
Tiyatro bölümünü için gerekli şartlar sağlandığında, açılması Trabzon için önem arz etmektedir. Bu durum hem Trabzon’da Trabzon Devlet tiyatrosuna oyuncu yetişmesine, hem de daha sonraki zamanlarda Trabzon’da farklı profesyonel tiyatrolar kurularak tiyatro ortamının daha zenginleşmesine yardımcı olacaktır.
Türkiye’de belirli şehirlerde bulunan Devlet Opera ve Balesi’ne sanatçı yetiştirmek öncelikli amaçtır. Buna ek olarak, Trabzon’da opera ve bale gösterimlerinin olmamasından dolayı üzüntü duyduklarını belirten bir kesim de bulunmaktadır. Devlet Opera ve Balesi’nin bulunmadığı Trabzon’da opera gösterimlerinin yapılması ve Trabzon sanat hayatına yenilikler getirmek de önemli amaçlar arasındadır.
Dans Anasanat Dalı içinde Halk oyunlarının yanı sıra, modern dans ve klasik bale eğitiminin de verilmesi planlanmaktadır. Sahne Sanatları Bölümü kapsamında öncelikli olarak Dans Ana Sanat Dalı’nın düşünülmesinin sebebi, müzik ve hatta müzikoloji bölümüyle ortak gösteriler ve araştırma projeleri yapılması düşünülmektedir. Özellikle halk dansları alanında kurslar, dernekler çalışmaktadır ancak bu eğitimin bilimsel anlamda yapılması, geniş çerçevede araştırmalarla da desteklenmesi amacıyla konservatuar içinde kurulması, bölge açısından diğer şehirlere oranla büyük önem arz etmektedir.
TRU Devlet Konservatuarının çok zengin ses kayıt arşivi vb. kurulacak müzeye kazandırılması inanılmazdır.
Örnek müze birikimi ile Hasan Paşa kışlasının açılacak eksik bölümleri ile eğitim için;
Topoğrafyaya yerleştirilecek kültür merkezi, konferans salonları, atölyeler ile Trabzon tasavvurumuzdaki sanat şehri olur.
Unutulmamalıdır ki, Trabzon tarihi ve önemli medeniyetlere merkez olmuş kadim bir şehirdir. Yıllardır saplanıp kaldığı vasatlıktan, sanatın gücü ile çıkabilir.