4000 yıllık sanat ve kültür şehri olan Trabzon’un 18. ve 20. yüzyıl tarihine göz attığımızda önemli bazı sos yo ekonomik kırılma noktalarının varlığını görürüz.
Bu kırılma noktaları geçmişte Trabzon’un marka şehir olma ve onu izleyen durağan dönemlerine karşılık gelir.
1774 Kaynarca Antlaşmasıyla Karadeniz’in uluslararası ticarete açılması Trabzon’un ticari geçmişi için olumsuz bir dönüm noktasıdır.
Ruslar 1872 yılında Poti Limanını ve Tiflis demir yolunu yaparak Tebriz’e kadar bütünleşmiş taşımacılık sistemini kurmuş, Trabzon’u İpek Yolu taşımacılığının dışına itmiştir.
Başka deyişle Trabzon o dönemde marka şehir olma özelliğini bir bakıma kaybetmiştir.
Cumhuriyet döneminin başlarında ise önemli bir atılım gösteremeyen ilimiz, 1955 yılında O NESLİN UŞAKLARI (Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ve 28 arkadaşı) tarafından KTÜ nün kurulmasıyla Trabzon yeniden bir marka şehir haline gelmiştir.
Ancak son 10 yıl içerisinde hemen hemen tüm illerde üniversitelerin kurulması, Trabzon ilinin sosyal ve ekonomik yönden durağan bir döneme girmesi, İli yeniden marka şehir yapma arayışlarına itmiştir.
Bir bakıma Trabzon’un yeniden marka şehir kimliği kazandırılmasında bayrak yarışı o neslin uşaklarından BİZİM NESLİN UŞAKLARINA geçmiştir.
2014 yılında kurulan Bizim Neslin Uşakları Derneğinden (BNU) söz ediyorum.
Amaçları kültür, sanat, eğitim, sağlık ve ekonomik konularda toplumsal gelişmeyi sağlayarak Trabzon’u yeniden geçmişte olduğu gibi marka şehir yapmak.
Temelleri 2009 yılında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından atılan Marka Şehir Trabzon olgusu ile ilgili ilk ciddi çalış tay geniş tabanlı bir katılımla 23-24 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirildi.
Aynı yıl 11-12 Eylül tarihlerinde çalış tay sonuçları ilin mülki idare amirleri, kanaat önderleri ve basınla paylaşıldı.
Geçenlerde ‘marka şehir Trabzon’ toplantılarının her aşamasına katılan ‘Bizim Neslin Uşakları’ ile birlikte oldum.
Trabzon sevdalısı, eğitimli, başarılı, asla yılmayan geleceğe umutla bakan bu gençler ilgililerden bekledikleri ilgiyi tam olarak bulamadıklarını belirtseler de ilk raundu kazanmış gibi kendilerinden emin ve kararlılar.
Ne dersiniz?
Geçmişte yaşandığı gibi Marka Şehir Trabzon döngüsünde bu kez de Bizim Neslin Uşakları tarih yazabilecek mi?
Başkanları Safa Bayar Yavuz’un kararlı tutumu yanında onlara destek veren ‘Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği’ Başkanı Atalay Şahinoğlu ve TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu gerekli motivasyonu il yöneticilerinden ve halktan bulabilirseler neden olmasın?
Bir kez daha marka şehir TRABZON umuduyla...