Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Yaz yağışlarında Trabzon - Artvin - Sochi üçgenine dikkat

Trabzon-Artvin-Sochi yaz yağışlarında şeytan üçgeni gibi ani ve etkin seller bölgesi oldu!

Neden?

Karadeniz’in doğu çanağı küresel ısınmaya bağlı olarak 27 dereceye kadar ısınmıştır.

Alman ve Rus bilim adamlarına göre Karadeniz’in ılık ve nemli havası karadan gelen daha soğuk hava ile alt atmosferde etkileşime girerek sahil kesimlerde sağanak yağışlara ve sellere neden oluyor.

‘Küresel ısınmaya bağlı olarak, son 6 yıl içinde, Karadeniz Havzasının doğusunda, Rusya ve Türkiye sahil kesimlerinde, Krymisk, Sochi ve Artvin de yaşanmış üç büyük yaz seli, Karadeniz’in aşırı ısınmasına bağlı olup, gelecekteki daha büyük yaz sellerinin habercisidir’.

Yaz yağışlarında Trabzon - Artvin - Sochi üçgenine dikkat

ÜÇ BÜYÜK YAZ SELİ

Doğu Karadeniz Havzasında 2012-2018 yılları arasında Rusya ve Türkiye sahil kesimlerinde Haziran-Ağustos ayları arasında yaşanmış üç büyük yaz seli, hem öğretici hem de ikaz edici nitelik taşımaktadır.

2012 Rusya-Krymisk Kasabası yaz seli:    2012 yılı Temmuz ayında Karadeniz’in kuzeyinde Rusya’nın Krymisk kasabasında (Soçhi kuzeybatısı) yaşanan sel felaketi 150 insanın ölümüne neden olmuştur.

Yaz yağışlarında Trabzon - Artvin - Sochi üçgenine dikkat

FOTO 1: 2012 yılı Temmuz ayında Karadeniz’in kuzeyinde Rusya’nın Krymisk kasabasında (Soçhi kuzeybatısı) yaşanan sel felaketi 150 insanın ölümüne neden olmuştur.

2012 Rusya-Sochi Seli: 25 Haziran 2015 yılında Karadeniz’in kuzey sahilinde, Sochi de, 12 saat içerisinde yağan 175mm lik yağış büyük bir sel felaketine neden olmuştur.

Yaz yağışlarında Trabzon - Artvin - Sochi üçgenine dikkat

FOTO 2: 25 Haziran 2015 yılında Karadeniz’in kuzey sahilinde, Sochi de, 12 saat içerisinde yağan 175mm lik yağış büyük bir sel felaketine neden olmuştur.

2015 Artvin (Hopa, Arhavi, Borçka) yaz seli: 24Ağustos 2015 Artvin (Hopa, Arhavi, Borçka) yörelerindeki sel felaketinde 11 kişi öldü. Ekonomik kayıp 1milyon dolar.

Yaz yağışlarında Trabzon - Artvin - Sochi üçgenine dikkat

  FOTO 3: 24Ağustos 2015 Artvin (Hopa, Arhavi, Borçka) yörelerindeki sel felaketinde 11 kişi öldü. Ekonomik kayıp 1milyon dolar.

KARADENİZ ISINIYOR!

Küresel ısınma sonucunda 1980 yılından 2012 yılına kadar geçen zaman süreç içerisinde Karadeniz’in yüzey sıcaklığı 2 derece artmıştır.

Deniz yüzeyi ısı artışı ile Karadeniz Havzasına düşen yaz yağmurları arasındaki ilişkiye dayanan modellemeler sonucunda 32 yıl içerisinde gelişen ısı artışının yaz yağışlarında da %300 oranında bir artışa neden olduğu sonucuna varılmıştır.

Bu verilere göre Karadeniz Bölgesi için küresel ısınma modellerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

KARADENİZDE AŞIRI ISINMA ETKİN YAĞIŞLARA VE SELLERE NEDEN OLUYOR!

Uydu ve meteorolojik verilere göre Karadeniz’in doğu kesiminde yüzey deniz suyu sıcaklığının 26 derece üzerine çıkması etkin yağışlara ve sellere neden olmaktadır. Örneğin Artvin selinde Karadeniz’in yüzey suyu sıcaklığı Ağustos ayı ortalamasının 1,5 derece üzerindeydi.

Alman ve Rus bilim adamlarının araştırmalarına göre ısınan Karadeniz’in nemli havası yükselerek alt atmosferde karadan gelen daha soğuk hava ile etkileşime giriyor ve sahil kesimlerde ani şiddetli sağanak yağışlara ve sellere neden oluyor. 

KARADENİZİN EN FAZLA ISINAN BÖLGESİ DAHA FAZLA YAĞIŞA NEDEN OLUYOR

Yaz yağışlarında Trabzon - Artvin - Sochi üçgenine dikkat

 HARİTA 1: 1960-2014 yılları arasında Ağustos ayına ait Karadeniz’in deniz yüzeyi sıcaklığı.  Karadeniz’in en sıcak bölgesi 27 derece ile Türkiye’nin kuzeydoğu sahilleri oluşturmaktadır.

Karadeniz’in güneydoğusu yani Türkiye’nin Doğu Karadeniz kesimi Karadeniz’in batısına oranla çok daha fazla ısınmıştır. Bunda en önemli etken Karadeniz’in batıda kuzey Rusya’dan gelen soğuk nehirlerle beslenmesidir.

Sonuç olarak çok daha fazla deniz yüzeyi sıcaklığına sahip doğu Karadeniz sahilleri sağanak yaz yağmurları ve sellerinden daha fazla etkilenmektedir.

Eğer yukarıdaki hipotez doğruysa önümüzdeki yaz aylarında da daha fazla sağanak yağmur, sel ve heyelan olayları yaşayacağız.

Deprem gibi küresel ısınma ve onun sonuçlarının oluşturabileceği felaketleri önlemek veya azaltmak, küresel ısınma bilincinin oluşturulması ile mümkündür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr. Osman Bektaş Arşivi

Trabzon Valiliği'ne açık mektup

08 Ağustos 2023 Salı 17:57

Zorunlu açıklama

02 Mart 2023 Perşembe 15:38

Doğu Karadeniz bölgesi depreme hazır mı?

17 Ağustos 2022 Çarşamba 14:14

Sahil dolgularının akıbeti?

18 Mayıs 2022 Çarşamba 11:52