İbrahim Değil

İbrahim Değil

Suç işleme özgürlüğü

Bir yeni zaman filozofu, insanların günah işleme özgürlüğü vardır, demişti. Bu özgürlüğe müdahale edemiyoruz. Ama Türkçede "suç işleme özgürlüğü" diye yasal bir tamlama yok. Evime girip dolarcıklarımı çalacak kişinin, yakalandığında alacağı cezaya razı olması, ona paracıklarımı çalma özgürlüğü vermez. Yoksa ben yanlış mı biliyorum?..

Ünlü bir Ali, hapisteyken bir delikanlıyla tanışıyor. İçerideki katillerin “kalitesiz suçlu” diye hor gördükleri bir hırsızla. Şöyle anlatıyor: “Çocuğun dışlanmasına gönlüm razı olmadı. Sahip çıkarken biraz da akıl verip doğru yola yönlendireyim istedim. Evladım, namusunla para kazanabileceğin bir yığın iş var. Ben de sana yardım ederim, bir iş kurarsın, diye başlayıp uzun uzun konuştum. Sözlerimi bitirdikten sonra bana dedi ki: Abi, sen iyi bir insansın, Allah razı olsun. Ama benim mesleğim bu…”

Hırsızlık haberleri çok çirkin. Kamusal hırsızlık konusu insanı nasıl da rahatsız ediyor. Olduğundan değil, olma olasılığından. Yoksa kim ne çalabilmiş ki bugüne kadar? Mükemmel bir düzenimiz var, tıkır tıkır işliyor. Dinlediğimiz öyküler de hep eski zamanlara ait veya olaylar hep Frenkistan’da yahut Kafdağı’nın ardında geçiyor.

Hükûmetten biri, günah çıkarmak için kiliseye gitmiş:

“Muhterem peder, geçenlerde 100 bin dolar rüşvet aldım. Günahımı itiraf ediyorum.”

“Peki, evladım. Kefaretini ödemek için kentin en büyük meydanının çevresinde otuz üç tur atacaksın…”

Birkaç gün sonra bir başka “çok yetkili” gitmiş, devlet kasasından bir milyon dolar çaldığını itiraf etmiş.

“Evladım, hesap ortada. Senin o meydanda 330 tur atman gerekiyor.” demiş peder.

Günahkârlar üç beş gün sonra Başbakan’la oturmuş sohbet ediyorlar, hepsi yakın arkadaş.

“Ben de gideyim” demiş Başbakan, “daha fazla birikmeden günah çıkarayım.”

Diğerleri hemen atılmışlar:

“Efendim, gitmeden bir motosiklet alsanız çok iyi olur!..”

İnsanlar bazı haberlere erişim engeli getirilmesinden yakınıyor. Ben uzun zamandır haber izlemiyorum, kendi kendime erişim engeli koydum. Huzurluyum, kafamı yastığa koyar koymaz mışıl mışıl uyuyorum. Hadi, Allah rahatlık versin. Bana iyi uykular!..

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum