Yapay zeka destekli eğitimde "öğretmen" 5

Her devletin eğitim sistemi; kendi gerçekleri, sosyal, kültürel ve kendi değerleri üzerine inşa edilmelidir. İthal eğitim modelleri başarısızlığa uğramaya mahkumdur. Her başarısızlık, yeni ithal model arayışına yönelmeye neden olur.

Olması gereken kendi uygarlık değerleri üzerine sistemi kurup çağın koşullarından istifade ederek, teknolojik altyapıyı oluşturarak gelişimleri ve değişimin takip ederek istifade yolunu açmak , evrensel eğitim sistemde kendine özgü modeli tesis etmektir. Örnek alan değil, örnek olan modellerden birini kurabilmek gerekir. Aksi taktirde eğitimde olmadı değiştir, yap-boz anlayışının, uygulamaların kan uyuşmazlığına neden olacağı ve akamete uğrayacağı aşikârdır.

Bu bağlamda ülke olarak kendi eğitim sistemi ve modelimizi kararlılıkla ortaya koyma adına Ne, Neyi, Nasıl, Ne İçin, Ne Amaçla yapacağımızı net olarak belirleyerek kendini yenilemeye açık, çağın imkanlarından yararlanan toplumun tamamına hitap eden kaliteli bir eğitim modelini, sistemini, düzenini, programını ve müfredatını hazırlamak şart olmuştur.

Türk kültür ve medeniyeti zemininde geçmişin birikimlerinden güç alarak; milli, etik, ahlaki değerler, inanç değerleri, insani kazanımlar üzerinden; hareketle teknoloji, bilim, kültür, edebiyat, tarih, felsefe, sanat, spor gibi alanlarda kaliteli ve ahlâklı insan yetiştirmek, küresel sistemde yer almak artık kaçınılmaz olmuştur. Bunu yapmak çokta zor değildir.

Dünyanın her açıdan kırılma noktasını yaşadığı bu süreçte daha fazla geç kalmamak için köprüden son çıkış vaktidir. Yoksa kaçan küresel treni yakalamak mümkün olmayacaktır.

Öncelikli görev; devletindir. Herhangi bir ideoloji, çıkar, menfaat, arka plan çalışması, gizli ajanda zihniyeti gözetmeden, fırsat eşitiliği ilkesi gereği devletin ve milletin ortak ideolojisi yararı doğrultusunda Türk Milli Eğitim Modelini icra etmek tarihimize, medeniyetimize ve nesillerimize karşı zorunlu görevimizdir.

Programın içeriğine girmek, işin uzmanlarına nezaketsizlik olur. Ancak istendiğinde destek olmak, fikir sunmak eğitim dünyasında olan her Türk vatandaşının milli onuru görevidir." Ben bilirim mantığından sıyrılmak, benim dediğim olur, ben istedim oldu " anlayışından uzak durmak başarının anahtarı olacaktır.
Çiçek bahçesinde yeni çiçekler yetiştirmek gayemizdir. Gel dendiğinde anında hizmet için oradayız.

Dünya ve eğitim hızlı değişiyor. 21. yüzyıl öğrencilerini eskinin alışılmış eğitim modellerine mahkum etmek kabul edilir bir durum değildir. Potansiyellerini ortaya çıkarmak, kendilerini keşfetmelerine imkan sunmak, çağın ihtiyaç duyduğu yetkinliklerle donanmak zorundayız. Z ve Alfa kuşaklarıyla iletişim kurmak, doğru frekansta buluşmak, teknolojiyi kullanma becerisini öğretmek kaçınılmaz vazife olmuştur. Ancak erdemli, ahlaklı, öğrenmeyi bilen, kendini yetiştiren, duyarlı ve dünyaya açık olmayı öğretmek mecburiyetimiz vardır.

Durum böyleyken,
Dünyada Yapay Zeka, Dijital Eğitim, Chatcpt ve türevleri üzerinden yürütülen ve aktarılan, yabancı ve yerli uzman görüşleri, sahadaki gözlemler ve veriler gösteriyor ki, değişim kaçınılmaz. Eğitimcinin ne kadar kıymetli olduğunu bilerek, nasıl bir öğretmen olunması olması gerektiğini affınıza sığınarak ifade etmeye ve sorularla cevap bulmaya çalışalım.

Öğretmen, dijital okur yazarlığı öğrenebilmelidir.

Öğretmen eğitim programında dijital okul yazarlık eğitimi var mıdır?

Öğretmen dijital okur yazarlık öğrenme ihtiyacını hissediyor mu?

Öğretmene, müfredat okur yazarlığı eğitimi verilmelidir.

Öğretmen eğitim programında müfredat okur yazarlığı var mıdır?

Öğretmen müfredat okur yazarlığından ne kadar haberdardır?

Öğretmen zamanı yönetebilme becerisi gösterebilmelidir.

Dijital eğitimde öğretmen, geleneksel eğitim yöntemlerinin yanında, dijital araçları ve kaynakları etkili bir şekilde kullanabilmelidir.

Öğretmen dijital araç ve kaynaklar konusunda ne kadar bilgi sahibidir?

Dijital araçları ders içeriklerine entegre ederek öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmeye çalışmalı, farkındalık oluşturan öğrenme yöntemleri geliştirmelidir.

Öğretmen, öğrencilerle sadece okul ortamında değil, çevrimiçi platformlarda da etkili bir iletişim kurabilmeli, öğrenci ile etkileşimi ve iletişimi artıran, online ders içerikleri ve sunum metotları geliştirebilmelidir.

Öğretmen bu donanıma ne kadar sahiptir?

Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre eğitim materyallerini ve yöntemlerini geliştirebilen, kişiselleştirilmiş eğitim verme yöntemini öğrenerek uygulamaya koyabilmelidir.

Öğretmen bu yönteme ne kadar hazırdır?

Kendi mesleki gelişimini sürdürmek amacıyla dijital eğitim teknolojilerini ve materyallerini takip ederek sürekli gelişime açık olan, kendi gelişimini arttırabilen, gerek çevrim içi gerek yüzyüze eğitimler alabilmelidir.

Öğretmen bu hususları yapabilecek yeterli imkana sahip midir?

Öğrencilerin dijital okuryazarlık becerilerini geliştirmeli, öğrencinin dijital ders içeriklerinden yararlanmalarını sağlayabilmelidir.

Öğrencilerle ve velilerle etkli iletişim kuran, yapay zeka araçlarının nasıl kullanılacağını anlatabilen, olumsuzluklarda yardımcı olabilmelidir.

Öğretmenin bu konuda yeterlilik düzeyi ölçülebilir mi?

Yapay zekâ ve dijital ortamda; güvenlik , hukuk, ahlak, etik değerler gibi konular önemli sorun olduğu biliniyor, öğrencileri bu konularda bilgilendiren; aynı zamanda öğrencilere eleştirel düşünme becerileri, etik sorunları değerlendirme, düşünme becerileri yönünde olumlu tartışmalar yaptırabilmelidir.

Öğrenciye rehberlik etme, meraklandırma, araştırma, sorgulama, yaratıcı, eleştirel olmayı, öğrenme becerileri kazandırmalıdır.

Öğretmen, eğlendirerek öğreten öğretmen olmalıdır.

En son noktada öğretmen entelektüel birikimiyle kendini geliştirme noktasında kendisine yatırım yapan, Karizmatik Lider Öğretmen kimliğine sahip olan özellikleri taşımalıdır.

Öğretmen her durumda her şeye rağmen duruşu olan, kimliği güçlü ve donanımlı, kişiliğiyle yol gösteren, toplum ve insanlık değerleri ile barışık, kendi milletinin değerlerinden kuvvet alan, milli ve manevi, insani değerleri önceleyen ve taviz vermeyen, dışa dönük ve dünya vatandaşı özellikleri taşıyan rehber, öncü, sürükleyici, saygın, kendine hayranlık uyandıran model olmak durumundadır. Yoksa, yeni yüzyılın ihtiyaç duyduğu < Yeni Nesil Öğretmeni Olmak > mümkün olmayacaktır.

- Öğretmen yetiştirme programları 21. yüzyıl eğitim öğretimine nasıl entegre ediliyor?
- Öğretmen karizmatik lider rolüne ne kadar yatırım yapabiliyor?
- Öğretmen toplumsal saygınlığını artırmak için neler yapabiliyor?
- Öğretmenin ve yetiştirenlerin tüm bu hususlara bakışı, yaklaşımı hangi düzeydedir?
- Eğitim dünyamızı, gençlerimizi, devletimizi, geleceğimizi yeterince dertleniyor muyuz?

" Her bir yeni bilgiyi öğrendiğinde, hiç birşey bilmediğini öğrenmeli insan. ", " Ben bilirim diyen, neyin bilir bilir." , "Yükseldikçe küçülmek, tevazu ve gelişim gereğidir. Aksi halde ben bilirim diyen egosuna yenik düşer, ukalalaşır, kendini tanıma ve anlama şansını kaybeder. " , " Onlar ki; kendini kıymetli zanneden kıymetsizlerdir. "

Sevgili öğretmenim! Çok kıymetlisin. Evlat, millet, devlet yüzyıl seni bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet Şal Arşivi

Gençlik neden yozlaşıyor

16 Aralık 2024 Pazartesi 16:45

Toplumsal Bağların İnşası

09 Aralık 2024 Pazartesi 11:29

Yorum Sizin...

03 Aralık 2024 Salı 09:29

Eğitimin Dünü - Bugünü - Yarını

26 Kasım 2024 Salı 10:06

Yeni Dünya Düzeninde Eğitim -6-

16 Kasım 2024 Cumartesi 11:47

101. Yılında

29 Ekim 2024 Salı 10:24