Kültür Yolu Festivali mi, Trabzon çile festivali mi?

Öncelikle bütün okurlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum.

Bir önceki köşe yazımı, "Kültür Yolu Festivali Trabzon’da, Trabzon festivalin neresinde?" şeklinde bir başlıkla yayımlamış, yaşanan sorunlara ve Trabzon'un dinamiklerinin göz ardı edilmesine dikkat çekmiştim.

Gündeme getirdiğimiz konular sonrası; şehrin, siyasilerin, Trabzonspor taraftarlarının ve kısacası her kesimden insanın desteği oldu. Trabzon için ortak payda da buluşabilmek beni fazlasıyla memnun etti. Açıklamaların birbiri ardına gelmesi de beni sevindiren diğer bir gelişme oldu. Festival sürecinin yakinen takipçisi olmaya devam etmek boynumuzun borcu.

Konuya, ilk gün organizasyonu ile başlayalım. Atatürk alanında gerçekleştirilen Kültür Yolu Festivali'nde Trabzon’u temsil eden milletvekili sayısının azlığı gözümden kaçmadı. Demek ki birçok kesimin olduğu gibi onlar da bu işi fazla sahiplenmemişler. Kaldı ki, "ben yaptım oldu" mantığının hüküm sürdüğü organizasyonda, şehrin kültürünü yansıtan bir şey de henüz göremedik.

Bölgenin evladı olan Resul Dindar verdiği konserin yarısından fazlasında Trabzonspor formasıyla sahne aldı. Resul Dindar ile ilgili, Kültür Yolu Festivali ekiplerinin servis ettiği haberlerde tek kare Trabzonspor formalı fotoğrafı olmaması tepki çekti. Biz de bu olayı gündeme getirdik. Ardından tek kare bir fotoğraf servis ettiler. Tek kare fotoğrafla olayın geçiştirilmesi bile fazlasıyla düşündürücü.

Trabzonlu balık hafızalı değildir; aksine araştırmacıdır, şehrine sahip çıkandır ve hassastır.

Bir tespitim daha; gönül isterdi ki bu organizasyonun her gününde Trabzon Kolbastısı ve horon da ön plana çıkarılsa, sanatçıların önünde sahne alsalar, kültürümüz de yansıtılsa.

Ayrıca, planlanan organizasyonun eksikliği bunlarla da bitmiyor. Festivalin ilk gününde konser öncesi ve sonrası yaşanan trafik izdihamı insanları çileden çıkarttı. Bizzat ben de Beşirli mevkiinden iç yol olarak tabir edilen yoldan Yenimahalle istikametine gelebilmek için tam otuz yedi dakika beklemek zorunda kaldım. Benim gibi yüzlerce araç sahibi de aynı çileyi çekti.

Maalesef bu şehrin en büyük sorunlarından biri otopark sorunu. Şehrin yetkilileri, Trabzon'un yıllardır en büyük sorunu haline gelen konuyu ne zaman gündemlerine alacaklar merak ediyorum.

Haber61’in bulunduğu Yavuz Selim Caddesi üzerindeyiz ve birçok esnafımız da maalesef bizimle aynı kaderi paylaşıyor. Ekipler geldiklerinde otopark sorunundan dolayı, Cimer ve Bimer şikayeti var deyip cezayı kesiyorlar. Bu güzergahlarda bulunan binalara zamanında ruhsat verenler, otopark konusunu hiç dillendirme ihtiyacını düşünmüyor. Gündeme geldiğinde ise cevap şu; "haklısınız ama biz de emir kuluyuz" diyerek susuyorlar.

Dönelim tekrar festivale. Festival alanı bu organizasyonlar için gerekli uygunluğa sahip mi, sizlere sormak isterim. İlçelere yayılmayan bu etkinlik için çevre illerden Trabzon’a gelenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Bu insanlar araçlarını nereye park edecek, yakın civarda bildiğim kadarı ile bir otoparkta bulunmuyor. Bulunsa da yeterli değil. Bu şehrin kalıcı ve kesin çözümlere ihtiyacı var.

Sayın Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’dan naçizane ricamdır. Bu konunun yetkilileri kim ise çözüm adına ne yapılması gerekiyorsa öncü olmasıdır. Günü birlik ceza yaptırımları, sadece vatandaşlarla emniyet mensuplarımızı karşı karşıya getirmekten öteye geçmeyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
  • Hasta ettiniz / 25 Haziran 2024 07:41

    Bu şehri yönetmeye talip olanlar kesinlikle Avrupanın önemli turistik ve tarihi mekanlarını gidip görmeleri gerekir. Şehir planı, şehrin dokusuna uygun mimari nasıl olur, bu yapı nasıl korunur ve desteklenir incelenmeli. Trabzon her yönüyle güneye doğru genişlemeli ama azgın şekilde kötü mimari ve altyapı ile değil
    Planlamayla ve kurallara uyularak. Hepimiz kabul edelim. Trabzonumuz çok güzel ama burayı biz para hırsından çirkinleştiriyoruz. Artık rantı bırakmalı

    Yanıtla (1) (0)
  • park sorunu / 24 Haziran 2024 16:46

    otopark sorunu cümlesini gördüm sinirlerim depreşti.Kaşüstü büyük bir gelişim gösterdi.Arap turistler akın ediyor.Sahilde park yapan araçlardan ara cadde ve sokaklar sağlı sollu park yeri haline gelmiş.Bu konuya çözüm bulacak bir babayiğit arıyoruz.

    Yanıtla (6) (0)
  • Hasta ettiniz / 25 Haziran 2024 07:35

    Kaşüstü bu şehrin utancıdır. 20 yıl boyunca oraya saçma sapan binaların gelişigüzel yapımına sebep olanlar yedikleri paralarla çok mutludur umarım

    Yanıtla (0) (0)
  • Trb li / 24 Haziran 2024 15:57

    Filistin davası buraya kadar mi idi. Hani tasarruf yapacaktık.

    Yanıtla (6) (4)
  • Adım Soyadım / 24 Haziran 2024 23:58

    Starbucks protesto ediyor ya millet, cola satmıyo belediye tesisleri, ne istiyorsun daha!!!

    Yanıtla (2) (0)
  • Adım Soyadım / 24 Haziran 2024 23:57

    Dediğin gibi, şehrin hangi kültürünü yansıtıyor bu festival, küçücük bi alana sıkıştırılarak.Trabzon un her ilçesi ayrı güzel özelliklerde! Nesini yansıtabildik, kalabalık kavga dövüşten başka bişey duymadık görmedik. Otopark sorunu, evet... yol sorunu var yoll. Ordu nun çevre yolu var, trabzon vilayetinin kazası ordu, helal olsun ordululara, kendi çaplarında karadenizin en güzel şehri oldular

    Yanıtla (1) (0)
  • Vatandaş / 24 Haziran 2024 22:52

    Kültür festivali dediğiniz şey iki baldırı çıplağı oraya çıkarıp bağırtarak oraya toplanan onca insanı tepindirmekmi kültür? Yazık değilmi güya müslümanlar kardeşti hani nerde? Orada onca insan ölürken bizim festival sezonumuz başladı. Aynı geçen yıl yapılanlar gibi depremde onca insanımız ölmüşken yazın yapılan rezillikler şimdide aynen devam ediyor Allah razı olsun

    Yanıtla (0) (4)
Tuncay Lakot Arşivi

1 Puan bile kazanımdır

14 Ocak 2024 Pazar 18:30

Duran topların önemi!

11 Ocak 2024 Perşembe 23:44

Trabzonspor istediğini aldı

07 Ocak 2024 Pazar 10:50

Trabzonspor yönetimi, ziyaretleri ve tepkiler

16 Mayıs 2018 Çarşamba 10:25

Trabzon günleri, Ankara ve densizler!

12 Mayıs 2018 Cumartesi 13:12

Kimse kendini kandırmasın

25 Aralık 2017 Pazartesi 12:23

Ya sizin çocuğunuza yapılsaydı?

18 Eylül 2017 Pazartesi 15:47