Tuncay Lakot

Tuncay Lakot

Kültür Yolu Festivali mi, Trabzon çile festivali mi?

Öncelikle bütün okurlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum.

Bir önceki köşe yazımı, "Kültür Yolu Festivali Trabzon’da, Trabzon festivalin neresinde?" şeklinde bir başlıkla yayımlamış, yaşanan sorunlara ve Trabzon'un dinamiklerinin göz ardı edilmesine dikkat çekmiştim.

Gündeme getirdiğimiz konular sonrası; şehrin, siyasilerin, Trabzonspor taraftarlarının ve kısacası her kesimden insanın desteği oldu. Trabzon için ortak payda da buluşabilmek beni fazlasıyla memnun etti. Açıklamaların birbiri ardına gelmesi de beni sevindiren diğer bir gelişme oldu. Festival sürecinin yakinen takipçisi olmaya devam etmek boynumuzun borcu.

Konuya, ilk gün organizasyonu ile başlayalım. Atatürk alanında gerçekleştirilen Kültür Yolu Festivali'nde Trabzon’u temsil eden milletvekili sayısının azlığı gözümden kaçmadı. Demek ki birçok kesimin olduğu gibi onlar da bu işi fazla sahiplenmemişler. Kaldı ki, "ben yaptım oldu" mantığının hüküm sürdüğü organizasyonda, şehrin kültürünü yansıtan bir şey de henüz göremedik.

Bölgenin evladı olan Resul Dindar verdiği konserin yarısından fazlasında Trabzonspor formasıyla sahne aldı. Resul Dindar ile ilgili, Kültür Yolu Festivali ekiplerinin servis ettiği haberlerde tek kare Trabzonspor formalı fotoğrafı olmaması tepki çekti. Biz de bu olayı gündeme getirdik. Ardından tek kare bir fotoğraf servis ettiler. Tek kare fotoğrafla olayın geçiştirilmesi bile fazlasıyla düşündürücü.

Trabzonlu balık hafızalı değildir; aksine araştırmacıdır, şehrine sahip çıkandır ve hassastır.

Bir tespitim daha; gönül isterdi ki bu organizasyonun her gününde Trabzon Kolbastısı ve horon da ön plana çıkarılsa, sanatçıların önünde sahne alsalar, kültürümüz de yansıtılsa.

Ayrıca, planlanan organizasyonun eksikliği bunlarla da bitmiyor. Festivalin ilk gününde konser öncesi ve sonrası yaşanan trafik izdihamı insanları çileden çıkarttı. Bizzat ben de Beşirli mevkiinden iç yol olarak tabir edilen yoldan Yenimahalle istikametine gelebilmek için tam otuz yedi dakika beklemek zorunda kaldım. Benim gibi yüzlerce araç sahibi de aynı çileyi çekti.

Maalesef bu şehrin en büyük sorunlarından biri otopark sorunu. Şehrin yetkilileri, Trabzon'un yıllardır en büyük sorunu haline gelen konuyu ne zaman gündemlerine alacaklar merak ediyorum.

Haber61’in bulunduğu Yavuz Selim Caddesi üzerindeyiz ve birçok esnafımız da maalesef bizimle aynı kaderi paylaşıyor. Ekipler geldiklerinde otopark sorunundan dolayı, Cimer ve Bimer şikayeti var deyip cezayı kesiyorlar. Bu güzergahlarda bulunan binalara zamanında ruhsat verenler, otopark konusunu hiç dillendirme ihtiyacını düşünmüyor. Gündeme geldiğinde ise cevap şu; "haklısınız ama biz de emir kuluyuz" diyerek susuyorlar.

Dönelim tekrar festivale. Festival alanı bu organizasyonlar için gerekli uygunluğa sahip mi, sizlere sormak isterim. İlçelere yayılmayan bu etkinlik için çevre illerden Trabzon’a gelenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Bu insanlar araçlarını nereye park edecek, yakın civarda bildiğim kadarı ile bir otoparkta bulunmuyor. Bulunsa da yeterli değil. Bu şehrin kalıcı ve kesin çözümlere ihtiyacı var.

Sayın Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’dan naçizane ricamdır. Bu konunun yetkilileri kim ise çözüm adına ne yapılması gerekiyorsa öncü olmasıdır. Günü birlik ceza yaptırımları, sadece vatandaşlarla emniyet mensuplarımızı karşı karşıya getirmekten öteye geçmeyecektir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum