İbrahim Değil

İbrahim Değil

Türk’ün cenazeyle imtihanı

Ormanda donarak ölen Mustafa amcayı otopsinin ardından götürüp gömmüşler. Ama üç yıl sonra bir yerlerden çıkıp gelmiş rahmetli. Teamüllere tamamen aykırı. Hiçbir şey olmamış gibi öylece çıkıp gelemezsin Mustafa amca…

Ölüm hayatın parçası. Dünyaya geliş gibi gidişin de âdetleri var. Bir hastaya gidip “hakkını helal et” diyemezsin. Rahmetli dedene onunla selam gönderemezsin. Cenaze törenine, oyuncu Jennifer Hanım’ın yaptığı gibi dekolte kıyafetle gidip duygulara takla attıramazsın. Cenazede kahkahayla gülmek de pek uygun düşmüyor. İkram edilen çaya limon, çorbaya karabiber isteyenler oluyor. Tabut üzerinde belediye reklamının yapıldığını da gördük, çok şükür.

İnsan bir ölüyü görmeyi neden ister, bilemiyorum. Trabzon’da trafik kazasında ölen merhumenin tabutunu açıp yüzünü görmek isteyen kadının kolunu kırdılar. Ayrı yaşadıkları babalarının cenazesi için Antep’e çağırılan genç kızlar, amca ve haladan miras konulu bir dayak yediler. Eskişehir’de imam, cenaze namazına başlarken merhum için “Vakti gelmişti.” dedi. Cemaatten tepki gelince, “Tamam, tamam. Vakti gelmeden öldü.” diye düzeltti.

Bir âlim, “Cenaze merasiminde yakaya ölen kişinin fotoğrafını takmak gâvurlara hastır, yapmayınız. Öldün ama biz seni yaşatıyoruz mesajı veriyor…” filan dedi. Çok sağ ol hocam, biz mümkünse bir miktar daha yaşatalım rahmetliyi.

“Bu adam cenazeme gelmesin!” diye vasiyet edenler olur. Antep’te cenazeye gelen istenmedik kişiler kavgaya neden olmuş. Bir silah ateşlenmiş, 4 insan yaralanmış. Her cenazeye katılmak zorunlu olmasa gerek.

Sırıtarak tabutla özçekim yapan kişiler gördük. Bir kadın Harun Kolçak’ın tabutuna kolunu dayayıp poz verdi. Bir insan öyle bir fotoğrafla ne yapar, bilemiyorum. Acılı babaya, “Başka hangi artistler gelecek?” diye sordular. Film yapımcısı Arif Keskiner’in cenazesinde, fotoğraf çektirmenin yakışık almayacağını söyleyen Talat Bulut’a, “Hayatım boyunca sizi bir daha nerede göreceğim? Böyle fırsat bir daha elime geçmez ki!” diye makul gerekçe sunmuş bir hanımefendi. Acı başkasının ya, etkinliğin tadını çıkarmak lazım…

7 - 8 yaşlarındaydım. Komşumuz Zeliha teyzenin felçli, delikanlı çağında bir oğlu vardı; sürekli yatardı. Celal abinin, koltuk değnekleriyle namaz kılmak için insanüstü bir çaba harcadığını anımsıyorum. Bir gün Celal abi öldü, bütün mahalle ağladı. Bir iki ay sonra Zeliha teyze beni annemden ayaktaş olarak istedi. Birlikte çok uzaktaki köyüne, oğlunun mezarına gittik. Onun, mezarın çevresindeki otları yolarken döktüğü gözyaşları benim de minik kalbime damladı.

Bir iki ay önce eski bir kabristanın yanından geçiyordum. Mezar taşları arasında bir sınıflık ilkokul öğrencisi gördüm. Bir öğretmen miniklere hararetle bir şeyler anlatıyordu. Mezarlıklar çocuklar için uygun yerler değil. Kesinlikle değil, kendimden biliyorum. Öte yandan şunu sormadan da edemiyorum: Bizler başkasının acısını yaşayabilen, en azından acılara saygı duyan insanlardan, böylesine duyarsız, duygusuz canlılara nasıl dönüştük?..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
İbrahim Değil Arşivi

"Ey ahali, kazıklanıyoruz!"

21 Aralık 2024 Cumartesi 09:22

Sofra Ali’nindir ama lokma bizimdir

14 Aralık 2024 Cumartesi 08:50

Vergiyi kim icat etti?

07 Aralık 2024 Cumartesi 09:50

O işler eskindendi

02 Aralık 2024 Pazartesi 10:54

Dikkat! Çıkmaz sokak

16 Kasım 2024 Cumartesi 10:41

Arkeolog çaycı, sosyolog balıkçı

09 Kasım 2024 Cumartesi 11:13

Delilik mertebesine ermek

02 Kasım 2024 Cumartesi 09:03

Suç işleme özgürlüğü

19 Ekim 2024 Cumartesi 08:44