Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Duvarın günahı ne?

Basından izleyebildiğimiz kadar Trabzon- Akyazı mevkiinde transit yolun trafiğe kapanmasının nedeni heyelan değil de her nedense basit bir duvar yıkılması olarak gösterilmeğe çalışılmaktadır.

ESKİ HEYELAN BATIYA GÖÇ ETTİ!

Oysa aşağıdaki resimde görüldüğü gibi istinat duvarının Trabzon tarafında kalan eski heyelan sahası yeni kayma koşulları sağlanınca Akçaabat tarafına doğru göç etmiş ve güncel sığ yeni bir heyelanı daha oluşturmuştur.

Aslında resimde de görüleceği gibi yeni heyelan sahasında evi bulunan vatandaş, kendi güvencesini bizzat kendisinin sağlaması amacıyla eski heyelan sahasından itibaren batıya doğru bir istinat duvarı inşa ederek bir bakıma gelecekte olabilecek bu heyelanı önceden tahmin etmişti.

1-302.jpg

Ancak heyelanının akma gücüne dayanamayan istinat duvarı yıkılıp ana yol kapanınca olayı basit göstermek amacı ile esas neden değil de olayın sonucu, yani duvarın yıkılması, ön plana çıkarılmağa çalışılmıştır.

Bu nedenle aranan suçlu bulunmuş olup ruhsatsız duvara cezai işlem uygulanmıştır!!!

Duvarın günahı ne?

Formalite gereği duvar ruhsat alabilseydi kaymaya engel mi olacaktı?

Suçlu duvar mı?

Yoksa Trabzon- Akyazı heyelan sahasında yol ve tünel açarken yönetmelikleri uygulamayanlar mı?

Karayolu Yol Boyu Mühendislik Yapıları İçin Afet Yönetmeliği Madde 44 diyor ki:

(1) Dayanma (istinat) yapıları ve destek sistemlerinin depreme dayanaklı olarak projelendirilmesinde aşağıda belirtilen minimum şartlar sağlanmalıdır……………………..

(7) Heyelanlı kesimlerde heyelanın mekanizması, jeolojik birimlerin dağılımı, yapısal durumu, yer altı suyu koşulları, ayrışma-bozuşma derecesi ve kayma sebepleri ortaya konularak kayma yüzeyi derinliği ve kayma mekanizması belirlenecektir.

Gelin görün ki yol ve tünel inşaatları yapılmadan önce Akyazı Heyelan Sahasının detay jeolojik, jeofizik ve jeoteknik etütleri yapılmamış olup, (7) maddeye göre de muhtemel kayma yüzeyi derinliği ve kayma mekanizması belirlenmemiştir.

KAYMA MEKANİZMASI NASIL?

5 tane fay basamağından oluşan Akyazı heyelan sahası tek, derin bir fay yüzeyi (Failure Surface) üzerinde mi kayıyor?

2-097.jpg

Yoksa her basamak bağımsız olarak sığ bir kayma düzlemi (slip plane) üzerinde mi kayıyor?

3-038.jpg

İşte heyelan mekaniğinde sorgulanması gereken iki temel olasılık!

KAYMA DERİNLİĞİ NE KADAR?

7. maddeyi biraz açalım.

Heyelanlar yüzeysel olabildiği gibi derinde olabilir.

Başka deyişle istinat duvarları, tünel ve karayolu altından geçebilecek olan, dolaysı ile felakete neden olabilecek derin bir kayma yüzeyinin varlığı araştırmalarla sorgulanmamıştır.

Hal böyle iken karayolunu yönetmelik gereği trafiğe açamayan Karayolları Bölge Müdürlüğü yine de heyelan sahasında istinat duvarlarını örmeğe devam ediyor.

4-017.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr. Osman Bektaş Arşivi

Trabzon Valiliği'ne açık mektup

08 Ağustos 2023 Salı 17:57

Zorunlu açıklama

02 Mart 2023 Perşembe 15:38

Doğu Karadeniz bölgesi depreme hazır mı?

17 Ağustos 2022 Çarşamba 14:14

Sahil dolgularının akıbeti?

18 Mayıs 2022 Çarşamba 11:52