KOSGEB’DEN girişimcilere yönelik 50 bin hibe 100 bin sıfır faizli kredi desteği

KOSGEB Girişimcilik Belgesi’ne sahip olan ve KOSGEB’in desteklediği sektörlerde faaliyet gösteren ya da gösterecek olan girişimcilere yönelik 50.000,00 TL geri ödemesiz ve 100.000,00 TL sıfır faizli kredi desteği olmak üzere üst limit olarak en fazla 150.000,00 TL destek sağlıyor.

   Bu limitler üst limitler yani açacak olduğunuz iş yerinde 40.000,00 TL maliyetiniz olduysa projenizi de bu limit üzerinden hazırlayabiliyorsunuz, 50 bini doldurmak için fatura bulmaya veya kalemleri şişirmeye gerek yok. Aynı zamanda toplam 150 bin destek var diye sıfır faizli kredi desteğine başvurmanız da gerekmiyor. Kısacası yaptığınız işin maliyeti üzerinden faturanız ne kadar tutuyorsa KOSGEB’de size o miktar üzerinden destek sağlıyor.

   Girişimcilik Destek Programı’ndan yararlanma koşulları şu şekilde;

   Son 1 yıl içerisinde destek başvurusunda bulunacağı faaliyet konusunda şahıs işletmesinin ya da %50’den fazla ortaklığının bulunmaması, mevcutta kendisine ait gerçek kişi statüsünde başka bir işletmesinin bulunmaması, mevcutta tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede %50’den fazla ortaklığının bulunmaması, girişimcinin destek sürecinde başka bir iş yerinde SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir.

   Girişimcilik Destek Programı kapsamında sağlanacak desteklerin üst limitleri ve oranları şu şekildedir;

   50.000,00 TL hibe girişimciye nakit olarak direkt verilmiyor. Bu miktarın oranları var ve bu miktar belli kalemlere ayrılmış durumda. Girişimcilere sağlanacak desteklerin oranları 1. ve 2. Bölgelerde %60, 3., 4., 5. ve 6. Bölgelerde %70 olup, girişimcinin kadın, gazi, birinci derecede şehit yakını veya engelli olması halinde bu oranlara %20 daha eklenir. TRABZON 3. Bölgede yer aldığı için ilimizdeki destek oranları erkek girişimcilere %70, kadın, gazi, şehit yakını ve engelli bireylere de %90 olarak uygulanır. 

   50.000,00 TL destek kapsamında 2.000,00 işletme kuruluş desteği, 18.000,00 TL makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları desteği, 30.000,00 TL personel net ücretleri desteği ve/veya işyeri kirası desteği olarak bölümlendirilmiştir. (2.000,00 TL + 18.000,00 TL + 30.000,00 TL = 50.000,00 TL hibe )

   İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içerisinde satın alınan/alınacak olan makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak verilen bu desteğin üst limiti de 100.000,00 TL’dir. Bu destek geri ödemelidir ve geri ödemli destek kapsamındaki yapılacak geri ödemeler desteğin başlangıç tarihinden sonraki 30 ayı ödemesiz olmak üzere 3’er aylık dönemler halinde 8 eşit taksitler halinde yapılır. İlk taksitin geri ödeme tarihi, destek başlangıç tarihinden sonraki 30 aylık süreyi takip eden ilk iş günüdür.

   Her şeyi özetlemek gerekirse izlenecek yol şudur; girişimci yapacağı yatırımın nace kodunu sorgulayarak KOSGEB’in desteklediği sektörler arasında yer alıp almadığını araştırmalı eğer yer alıyorsa, KOSGEB girişimcilik eğitimine katılarak girişimcilik belgesi almalı, girişimcilik belgesini aldıktan sonra iş yerini açarak vergi levhasını çıkartmalı, sonrasında KOSGEB’e kayıt olmalı, kayıt olduktan sonra internet sistemi üzerinden destek almak için projesini hazırlamalı ya da hazırlatmalı, proje başvurusunu yaptıktan sonra KOSGEB’de proje değerlendirme kuruluna gitmeli ve bu süreçten sonra beklemeye başlamalı. Projesi kabul edilirse KOSGEB’e giderek gerekli taahhütnameleri imzalamalı ve KOSGEB’den projede yazılan miktarda geri ödemeleri talep etmelidir. Merak ettiğiniz detaylar için yazımıza yorum yapabilirsiniz.

   Ben halâ sözümdeyim; ‘girişimci maddi desteği bir şekilde bulur fakat manevi desteği bulmak hiç de kolay değil’. 

   Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Eroğlu Arşivi

Trabzon’u ancak usta şampiyon yapar

23 Eylül 2019 Pazartesi 09:02