Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon’da fark yaratanlar

Dokuz Eylül tarihli yazımda (buradan okuyabilirsiniz) eğitim sistemimizi baştan aşağıya değiştirirken kod yazmayı taa ana sınıfına kadar indirmemiz gerektiğini belirtmiştim. Çokça yorum aldım hem sosyal medyadan hem de mail yoluyla. Bu yazıya da konu olan insanlarla iletişime geçme şansım oldu. Hemen hemen herkes hemfikir ancak ülke gündemi o kadar abuk ki, haklı olmaktan öteye gidemiyoruz. Ortada ne ülke vizyonu var, ne de stratejik bir plan.

Bu “KOD” yazma işini Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay’a (Avrupa Matematik Derneği Başkan Yardımcısı) bir dede olarak sordum. Hoca; Kodlama önemli ancak çocuklara kod eğitimi vermekten evvel verilmesi gereken pek çok temel bilgi ve değer olduğunu düşünüyorum demişti. Bu da işin insani tarafı. Sanırım ikisi birlikte eşzamanlı olmalı.

Geleceğin okur yazarlığı olarak gösterilen “KOD” yazma konusu Trabzon’da da gündemde; KOD yazım mekezi bile kuruldu.

Betül hocanın önerisi ile torunlarım (9 yaşındalar) için kodlamanın bir ucundan tuttuk, kurbağa ve koridor oyunları ilgilerini çekti. Oyunlarda ilerleyerek problem çözmeyi öğreniyorlar. Yani algoritma (KOD) yazmanın temellerini atmaya başladık.

Faruk Başaran Bilim Sanat Merkezi müdürü Vahap Altın da, onbin öğrenciyi “Bilim ve Sanat” ile buluşturma gayreti içinde. Onun girişimleri ile Akçabat/Özdemirci Köyünde terkedilmiş bir okul “Doğa Kamp”ı olarak hizmete açıldı. Yerelde çok ses getirmiyor böyle işler ama çok değerli.

Vahap Hoca, çocukların bilimsel olguları fark etmelerini sağlayarak, merak duygularını, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin teşvik edilmesini hedefliyor. Tebrikler hocam!

KOD yazma ve robotlar konusunda yerelde fark yaratanlardan biri de , Trabzon Teknik Anadolu Lisesinden bilgisayar öğretmeni Serkan Aydın.

Serkan hoca nasıl mı fark yaratıyor?

Onu da kendisiyle yaptığım ufak söyleyişi de okuyun isterim. (Serkan Aydın’ı (SA) ve Recep Ergenç (RE)’ı olarak okuyacaksınız.)

RE: Hocam okulunuzun öncülüğünde, Trabzon’da, Japonya’da düzenlenen HEBOCON (zorlukla hareket edebilen, garip ve savaşlara girmeyi başarabilen berbat robotların katılacağı) isimli bir yarışma gerçekleştireceksiniz. Burdan başlayalım, ne amaçlıyorsunuz?

SA: Evet, Japonya’da HEBOCAN yarışmalarını ülkemizde ilk deneyen okul olacağız. Katılan öğrenciler, teknik bir şey kullanmaktan kaçınarak sadece hayatlarında hiç görmedikleri veya duymadıkları gülünç fikirleri deneyimleme fırsatı bulacaklar.

RE: Bulacaklar da ne olacak?

SA: ABD’de olduğu gibi 222 Milyon Dolar gişe hasılatı elde edilen, garip görünüşlü robotları heyecanla izlediğimiz animasyon filmleri (big hero 6) çıksın istiyoruz. Bütçesi çok küçük olan bu yarışmaların oluşturduğu iklim ve ortaya çıkardığı değer, farkındalık oluştursun istiyoruz.

RE: Siz karar mercii değilsiniz ama okulunuzda pekçok ilki gerçekleştirdiniz. KOD yazma ve robotlar ile ilgili çalışmalarınıza bir başlık koyarsak…

SA: Robotlar, yazılım, algoritma konularında sizin de sık sık kullandığınız “katkıda bulunmak” ya da “farkındalık oluşturmaya” çalışıyoruz.

RE: Robotlar ve yazılımlar konusunda önümüze çıkan engeller (en önemli sorunlarımız) neler?

SA: Pekçok sorun tanımlanmıştır ama bu eğitimlerde kullanılan elektronik bileşenleri doğudan Çin’den, Öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek için tasarımlanmış özel deney setlerini, robotik kitleri, eğitim yazılımlarını ve müfredatı Avrupa ve ABD’ den ithal ediyoruz.

RE: Siz faklı düşünüyorsunuz…

SA: Giderek Ülkemizde de küçük yaştan itibaren kodlama eğitimi konusunda ciddi bir enerji harcanmaya başlandı. Politikalar eksik, üretmekten çok, en kolay yolu seçip önemli miktarda paralar harcayarak hazırını alıyoruz. Bunlara kafa yormalıyız.

RE: Okulunuzda Trabzonlu sanatçılardan oluşan bir etkinlik gurubu kurdunuz, öğrencilerle sanatçıları buluşturuyorsunuz. Mesleki beceri kazandırılan bir okulun “sanat” çalışmaları ile ne amaçlanıyor?

SA: Biz beceri kazandıran okuluz bu doğru. Sanat yoluyla öğrencilerimizin yaratıcı düşüncelerine yakıt takviyesi yapıyoruz. Beceri kazanan öğrencilerimize sanatın yaratıcı düşüncesinden bulaşsın istiyoruz.

RE: Disiplinler arası (multidisipliner) çalışan, teknoloji üreten nesiller yetiştirmek zorundayız. Emeklerinize sağlık. Teşekkürler.

SA: Okulumuzun çalışmalarını sürekli izleyen ve destekleyen değerlendiren bakış açınız da bizim için değerlidir. Biz de teşekkür ederiz.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.