Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Nepal depremi Türkiye'yi etkileyebilir mi?

25 Nisan 2015 tarihinde NEPAL 7,9 büyüklüğündeki bir depremle yıkıldı.

İlk bilgilere göre ölü sayısı 1457’yi aştı.

Komşu ülkelerde de hasara sebep olan bu büyük depremin etkinliği geçmiş midir?

Hayır!

Deprem jeolojisinde son 10 yılda öne çıkan görüşlerden biride 7 den büyük depremlerin depremden hemen sonra yakın bölgelerdeki faylarda etkili olması yanı sıra, depremden birkaç ay veya birkaç yıl sonrada gecikmeli olarak küresel ölçekte binlerce km uzaktaki depreme hazır fayları da tetikleyebileceğidir.

Yani deprem sırasında açığa çıkan enerji sadece kısa bir zamanda yerin üst kısmında yıkıma neden olmuyor.

Enerjinin önemli bir kısmı da zamanla yerin derinliklerinde binlerce kilometre geniş bir alana yayılarak etkili olabiliyor.

Bu bağlamda, son 80 yıl içerisinde Japonya, Hindistan, Endonezya, Nepal ve Pakistan da oluşan 8-9 büyüklüğündeki 5 depremden birkaç ay veya birkaç yıl sonra, gecikmeli olarak, Türkiye de 6-7 büyüklüğünde yıkıcı depremler oluştuğunu bir yıl önce vurgulamıştık.

Şimdi akla gelen soru şu:

Ön görüldüğü gibi uzak doğunun büyük depremleri zamanla Türkiye’deki depremler üzerinde etkili olabiliyor mu?

Başka deyişle 2015 Nepal depremi 1934 yılında olduğu gibi Türkiye ye doğru göç eder mi?

Örneğin 1934 tarihinde oluşan 8,1 büyüklüğündeki NEPAL depreminden sonra depremsellik zamanla batıya doğru göç ederek, 1935 yılında Pakistan da 8 büyüklüğünde bir deprem, Türkiye de ise aynı yılda 7 büyüklüğünde Digor ve 6,2 büyüklüğünde Marmara-Erdek depremleri oluşmuştur.

Yukarıdaki savlar doğru ise 25.4.2015 tarihinde oluşan 7,9 büyüklüğündeki NEPAL depreminden sonra depremselliğin benzer şekilde, zaman içerisinde, batıya doğru göç ederek Hindistan, Pakistan, Afganistan, İran ve Türkiye hattında etkili olması söz konusudur.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.